Jajecznica z papryką i parówkami. Pomysł na pyszne śniadanie
23.02.2022 07:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajecznica to świetny pomysł na śniadanie. W takiej formie jeszcze jej nie widziałeś. Dzięki nietypowej formie przypomina obrazek. Taka jajecznica to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennych śniadań.
Jajecznica z papryką i parówkami. Przepis, składniki, przygotowanie. Jakie parówki wybrać?
Chociaż parówki wciąż budzą wiele kontrowersji i można znaleźć wiele osób, które uznają parówki za zło ostateczne. Od lat jednak dużo zmienia się w sklepach i bez większego problemu znajdziesz parówki o bardzo dobrym składzie.
Najważniejszą rzeczą jest to, ile mięsa znajdziesz w parówkach. Im więcej, tym lepiej! Minimum to 90%. Unikaj parówek, które w składzie mają mięso oddzielone mechanicznie (MOM) i których lista składników jest bardzo długa. Woda, sól, przyprawy, brak azotynu sodu, to najlepsze wyznaczniki.
Wbrew pozorom, znalezienie takich parówek nie jest trudne i są w każdej Biedronce czy Lidlu. Wystarczy po prostu czytać składy, a nasze wybory jedzeniowe nie będą złe.
Jajecznica z parówkami i papryką – jak zrobić?
Do naszej jajecznicy dorzuciliśmy też paprykę. Nie dość, że dzięki temu potrawa stała się bardziej kolorowa, to na dodatek dostarczyliśmy więcej witamin. Papryka słynie z dużej ilości prowitaminy A. Dodatkowo jest także dobrym źródłem witamin C oraz E i zawiera dużo kwasu foliowego.
Pomysł na śniadanie – jajecznica z papryką i parówkami poniżej.
Składniki
Jajecznica z papryką i prówkami – składniki. Co jest potrzebne?
- 4 jajka
- 1 łyżka masła (do smażenia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 8 parówek dobrej jakości
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Jajecznica z papryką i parówkami. Przygotowanie krok po kroku. Co najpierw?
Papryki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło (uważaj, żeby się nie przypaliło) i wrzuć pokrojone warzywa.
Podczas gdy papryka będzie się delikatnie smażyła, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Podczas ubijania możesz dodać szczyptę soli, dzięki temu piana będzie lśniąca i stabilna.
Do smażenia możesz również użyć masło klarowane lub odrobinę oleju roślinnego. Najlepiej jednak będzie smakowało na maśle.
Kiedy papryka już lekko się podsmaży, zdejmij ją z ognia i przełóż do miski. Połącz ją z ubitym białkiem, żółtkami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Jak przygotować parówki do jajecznicy?
Parówki natnij tak, jak na zdjęciu poniżej. To w nich powstanie ramka z jajecznym obrazem.
Następnie stwórz z nich kwadrat na patelni, a w środku umieść jajeczną mieszankę. Smaż przez chwilę na każdej ze stron.
Gotowe!
Jajecznica z parówkami i papryką w formie nietypowego obrazka jest już gotowa!
Podawaj ją na ciepło z kromką pysznego pieczywa.
Smacznego! Jak oceniasz na pomysł na śniadanie z jejcznicą i parówkami? Daj znać.