Nie doprawiaj jajecznicy solą, lecz dodaj do niej ten pyszny ser. Śniadanie jak marzenie
Kremowa i pyszna jajecznica z serem feta to prosty przepis na śniadanie. Kultowe śniadanie w nowej odsłonie bez dodatku soli.
28.11.2022 17:34
Przepis na jajecznicę
Jajecznica to absolutny klasyk śniadaniowy. Od dawna znana jest w kuchni staropolskiej. W wielu encyklopediach (zwłaszcza w „Encyklopedii Staropolskiej”) była określana nawet mianem ulubionej potrawy Polaków. Znana była w trzech wariantach: jajecznica prosta (smażone jajka z dodatkiem cebuli, pietruszki itp.), jajecznica z winem na słodko (jajecznica z dodatkiem masła, wina, cukru, cynamonu), jajecznica ze śmietanką słodką. Wincenta Zawadzka w „Kucharce litewskiej” wydanej w 1854 roku opisała potrawę taką jak jajecznica sadzona. Dziś są to po prostu sadzone jajka. Obecnie najchętniej wybieramy ten klasyczny przepis, serwując go swoim bliskim na śniadanie.
Nasz przepis to połączenie klasyki ze szczyptą nowoczesności. Naszą jajecznicę "doprawiliśmy" serem feta, który idealnie podkręci smak jajek.
Zobacz także
Jajecznica z serem feta
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 plasterki sera feta
- szczypiorek
- kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Przygotowanie jajecznicy jest naprawdę proste. To baza, którą zna chyba każdy. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone pomidorki koktajlowe. Kiedy zamienią się w sos- wbij jajka. Poczekaj najpierw, aż białka się zetną, a następnie wymieszaj, przebijając żółtka. Kiedy jajka odpowiednio się już zetną- przełóż jajecznicę na talerz. Udekoruj całość pokruszonym serem feta i szczypiorkiem lub odrobiną natki pietruszki.
Podaj swoim bliskim od razu po usmażeniu, kiedy jajka są jeszcze ciepłe. Jajecznica smakuje świetnie w towarzystwie świeżego pieczywa z dodatkiem masła.
Smacznego!
Przepis na quesadillę z awokado i jajkiem znajdziesz na naszym kanale na YouTube