Jajka faszerowane według Kasi Bosackiej. Dodaje nietypowy składnik
Jajka dają wiele kulinarnych możliwości, a w kuchni warto eksperymentować. Na wielkanocny stół przygotuj więc jajka faszerowane w wersji pastelowej według receptury Katarzyny Bosackiej - specjalistki od racjonalnych zakupów oraz zdrowych, niedrogich i łatwych do przygotowania dań.
04.04.2023 | aktual.: 04.04.2023 16:37
Ten przepis nie jest pracochłonny, do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników, ale efekt będzie piorunujący. Jeśli jeszcze nigdy go nie próbowałeś, koniecznie przygotuj pastelowe jajka na nadchodzącą Wielkanoc. Warto dodać, że jednym z dodatków w ich recepturze jest cenna dla zdrowia kurkuma.
Zobacz także
Jajka faszerowane Katarzyny Bosackiej - przepis
Składniki:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 6 łyżek serka śmietankowego
- łyżka kremowego sera pleśniowego
- łyżeczka majonezu
- trzy łyżki natki pietruszki
- 4 suszone pomidory
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
- Jajka obierz, przekrój na pół. Wyjmij żółtka i obetnij lekko spody białek, by nie „tańczyły” na talerzu.
- Z dwóch łyżek serka, sera pleśniowego i posiekanej natki przygotuj pierwszą pastę. Możesz rozetrzeć ją na gładko widelcem lub użyć blendera ręcznego.
- Z kolejnych dwóch łyżek serka oraz pokrojonych suszonych pomidorów zrób w taki sam sposób pastę pomidorową.
- Do pasty żółtej użyj żółtek, majonezu, 2 łyżek serka i szczypty kurkumy.
- Białka wypełnij pastami, podawaj sauté lub udekorowane posiekanym szczypiorkiem.
Jeśli jednak wolicie bardziej urozmaicone przekąski, polecamy niezwykłe miseczki a'la carbonara. Przepis znajdziecie na naszym kanale YouTube: