Jajka faszerowane według Kasi Bosackiej. Dodaje nietypowy składnik

Jajka dają wiele kulinarnych możliwości, a w kuchni warto eksperymentować. Na wielkanocny stół przygotuj więc jajka faszerowane w wersji pastelowej według receptury Katarzyny Bosackiej - specjalistki od racjonalnych zakupów oraz zdrowych, niedrogich i łatwych do przygotowania dań.

ObrazekInstagram, Freepik/timolina
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Ten przepis nie jest pracochłonny, do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników, ale efekt będzie piorunujący. Jeśli jeszcze nigdy go nie próbowałeś, koniecznie przygotuj pastelowe jajka na nadchodzącą Wielkanoc. Warto dodać, że jednym z dodatków w ich recepturze jest cenna dla zdrowia kurkuma.

Jak wykorzystać wodę po jajkach
foto: Canva

Jajka faszerowane Katarzyny Bosackiej - przepis

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 6 łyżek serka śmietankowego
  • łyżka kremowego sera pleśniowego
  • łyżeczka majonezu
  • trzy łyżki natki pietruszki
  • 4 suszone pomidory
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie:

  1. Jajka obierz, przekrój na pół. Wyjmij żółtka i obetnij lekko spody białek, by nie „tańczyły” na talerzu.
  2. Z dwóch łyżek serka, sera pleśniowego i posiekanej natki przygotuj pierwszą pastę. Możesz rozetrzeć ją na gładko widelcem lub użyć blendera ręcznego.
  3. Z kolejnych dwóch łyżek serka oraz pokrojonych suszonych pomidorów zrób w taki sam sposób pastę pomidorową.
  4. Do pasty żółtej użyj żółtek, majonezu, 2 łyżek serka i szczypty kurkumy.
  5. Białka wypełnij pastami, podawaj sauté lub udekorowane posiekanym szczypiorkiem.

Jeśli jednak wolicie bardziej urozmaicone przekąski, polecamy niezwykłe miseczki a'la carbonara. Przepis znajdziecie na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥