Jajka faszerowane według Kasi Bosackiej. Dodaje nietypowy składnik

Jajka dają wiele kulinarnych możliwości, a w kuchni warto eksperymentować. Na wielkanocny stół przygotuj więc jajka faszerowane w wersji pastelowej według receptury Katarzyny Bosackiej - specjalistki od racjonalnych zakupów oraz zdrowych, niedrogich i łatwych do przygotowania dań.

ObrazekInstagram, Freepik/timolina
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Ten przepis nie jest pracochłonny, do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników, ale efekt będzie piorunujący. Jeśli jeszcze nigdy go nie próbowałeś, koniecznie przygotuj pastelowe jajka na nadchodzącą Wielkanoc. Warto dodać, że jednym z dodatków w ich recepturze jest cenna dla zdrowia kurkuma.

Jak wykorzystać wodę po jajkach
foto: Canva

Jajka faszerowane Katarzyny Bosackiej - przepis

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 6 łyżek serka śmietankowego
  • łyżka kremowego sera pleśniowego
  • łyżeczka majonezu
  • trzy łyżki natki pietruszki
  • 4 suszone pomidory
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie:

  1. Jajka obierz, przekrój na pół. Wyjmij żółtka i obetnij lekko spody białek, by nie „tańczyły” na talerzu.
  2. Z dwóch łyżek serka, sera pleśniowego i posiekanej natki przygotuj pierwszą pastę. Możesz rozetrzeć ją na gładko widelcem lub użyć blendera ręcznego.
  3. Z kolejnych dwóch łyżek serka oraz pokrojonych suszonych pomidorów zrób w taki sam sposób pastę pomidorową.
  4. Do pasty żółtej użyj żółtek, majonezu, 2 łyżek serka i szczypty kurkumy.
  5. Białka wypełnij pastami, podawaj sauté lub udekorowane posiekanym szczypiorkiem.

Jeśli jednak wolicie bardziej urozmaicone przekąski, polecamy niezwykłe miseczki a'la carbonara. Przepis znajdziecie na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność