Połóż takie jajka na stole. Goście nie będą wiedzieli - jeść czy podziwiać
Jajka marynowane w burakach to przepiękne wielkanocne danie. Pyszne, niezwykle efektowne i łatwe do przygotowania. Zwróci uwagę twoich gości, a jedną z jego zalet jest to, że powstaje dzięki wykorzystaniu naturalnych barwników zawartych w warzywach. Możesz je podać jako przystawkę, dodatek do kanapek lub sałatki.
05.04.2023 | aktual.: 05.04.2023 09:25
To oczywiste, że na wielkanocnym stole królują jajka w różnych postaciach - smażone, gotowane czy faszerowane. Jednak te marynowane w soku z buraków są wyjątkowe. Dają możliwość wielu kombinacji, a to z czym je zaserwujesz, zależy od twoich kulinarnych preferencji. Możesz je podać na liściach sałaty lub tak jak w naszym przepisie, nafaszerować pastą z żółtek i awokado. Najważniejszym etapem jest marynata. Warto przygotować ją 2 dni wcześniej, bo im dłużej jajka będą w zalewie, tym intensywniejszy będzie ich kolor.
Jajka marynowane w burakach - przepis
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek
- 2 burak
- 500 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 100 ml octu jabłkowego (dodaj go po przestudzeniu marynaty)
Farsz:
- żółtka z ugotowanych jajek
- 4 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 miękkie awokado
- sól i pieprz do smaku
- rzeżucha (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę z przyprawami i obranymi, pokrojonymi w kawałki burakami. Gotuj całość przez około 10 minut. Buraki wyjmij z garnka, a zalewę odstaw, by przestygła. Gdy będzie letnia, dodaj do niej ocet jabłkowy. Całość dokładnie wymieszaj, wywar przelej do dużego słoika i wrzuć jajka.
- Odstaw je do lodówki na 2 dni. Uwaga, jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz jako marynaty użyć zakwasu z buraków. Przygotujesz go według tej receptury: Babcia Stasia robi domowy zakwas na czerwony barszcz. Nie ma żadnej chemii, a smakuje wybornie.
- Po tym czasie wyjmij jajka z zalewy (możesz ją zachować do zamarynowania kolejnej porcji).
- Ostrym nożem przekrój je na połówki i ostrożnie wyjmij żółtka. Przełóż je do blendera, dodaj chrzan, majonez i obrane ze skórki, pozbawione pestki awokado.
- Zmiksuj całość na gładką pastę. Dopraw ją do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz nakładaj na połówki jajek łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Przed podaniem udekoruj je rzeżuchą.
Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?