Połóż takie jajka na stole. Goście nie będą wiedzieli - jeść czy podziwiać

Jajka marynowane w burakach to przepiękne wielkanocne danie. Pyszne, niezwykle efektowne i łatwe do przygotowania. Zwróci uwagę twoich gości, a jedną z jego zalet jest to, że powstaje dzięki wykorzystaniu naturalnych barwników zawartych w warzywach. Możesz je podać jako przystawkę, dodatek do kanapek lub sałatki. 

ObrazekPyszności - Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

To oczywiste, że na wielkanocnym stole królują jajka w różnych postaciach - smażone, gotowane czy faszerowane. Jednak te marynowane w soku z buraków są wyjątkowe. Dają możliwość wielu kombinacji, a to z czym je zaserwujesz, zależy od twoich kulinarnych preferencji. Możesz je podać na liściach sałaty lub tak jak w naszym przepisie, nafaszerować pastą z żółtek i awokado. Najważniejszym etapem jest marynata. Warto przygotować ją 2 dni wcześniej, bo im dłużej jajka będą w zalewie, tym intensywniejszy będzie ich kolor.

Jajka marynowane w burakach - przepis

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek
  • 2 burak
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 100 ml octu jabłkowego (dodaj go po przestudzeniu marynaty)

Farsz:

  • żółtka z ugotowanych jajek
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 miękkie awokado
  • sól i pieprz do smaku
  • rzeżucha (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z przyprawami i obranymi, pokrojonymi w kawałki burakami. Gotuj całość przez około 10 minut. Buraki wyjmij z garnka, a zalewę odstaw, by przestygła. Gdy będzie letnia, dodaj do niej ocet jabłkowy. Całość dokładnie wymieszaj, wywar przelej do dużego słoika i wrzuć jajka.
  2. Odstaw je do lodówki na 2 dni. Uwaga, jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz jako marynaty użyć zakwasu z buraków. Przygotujesz go według tej receptury: Babcia Stasia robi domowy zakwas na czerwony barszcz. Nie ma żadnej chemii, a smakuje wybornie.
  3. Po tym czasie wyjmij jajka z zalewy (możesz ją zachować do zamarynowania kolejnej porcji).
  4. Ostrym nożem przekrój je na połówki i ostrożnie wyjmij żółtka. Przełóż je do blendera, dodaj chrzan, majonez i obrane ze skórki, pozbawione pestki awokado.
  5. Zmiksuj całość na gładką pastę. Dopraw ją do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz nakładaj na połówki jajek łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Przed podaniem udekoruj je rzeżuchą.

Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥