PrzepisPołóż takie jajka na stole. Goście nie będą wiedzieli - jeść czy podziwiać

Połóż takie jajka na stole. Goście nie będą wiedzieli - jeść czy podziwiać

Jajka marynowane w burakach to przepiękne wielkanocne danie. Pyszne, niezwykle efektowne i łatwe do przygotowania. Zwróci uwagę twoich gości, a jedną z jego zalet jest to, że powstaje dzięki wykorzystaniu naturalnych barwników zawartych w warzywach. Możesz je podać jako przystawkę, dodatek do kanapek lub sałatki. 

Pyszności - Adobe Stock
Pyszności - Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

05.04.2023 | aktual.: 05.04.2023 09:25

To oczywiste, że na wielkanocnym stole królują jajka w różnych postaciach - smażone, gotowane czy faszerowane. Jednak te marynowane w soku z buraków są wyjątkowe. Dają możliwość wielu kombinacji, a to z czym je zaserwujesz, zależy od twoich kulinarnych preferencji. Możesz je podać na liściach sałaty lub tak jak w naszym przepisie, nafaszerować pastą z żółtek i awokado. Najważniejszym etapem jest marynata. Warto przygotować ją 2 dni wcześniej, bo im dłużej jajka będą w zalewie, tym intensywniejszy będzie ich kolor.

Jajka marynowane w burakach - przepis

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek
  • 2 burak
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 100 ml octu jabłkowego (dodaj go po przestudzeniu marynaty)

Farsz:

  • żółtka z ugotowanych jajek
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 miękkie awokado
  • sól i pieprz do smaku
  • rzeżucha (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z przyprawami i obranymi, pokrojonymi w kawałki burakami. Gotuj całość przez około 10 minut. Buraki wyjmij z garnka, a zalewę odstaw, by przestygła. Gdy będzie letnia, dodaj do niej ocet jabłkowy. Całość dokładnie wymieszaj, wywar przelej do dużego słoika i wrzuć jajka.
  2. Odstaw je do lodówki na 2 dni. Uwaga, jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz jako marynaty użyć zakwasu z buraków. Przygotujesz go według tej receptury: Babcia Stasia robi domowy zakwas na czerwony barszcz. Nie ma żadnej chemii, a smakuje wybornie.
  3. Po tym czasie wyjmij jajka z zalewy (możesz ją zachować do zamarynowania kolejnej porcji).
  4. Ostrym nożem przekrój je na połówki i ostrożnie wyjmij żółtka. Przełóż je do blendera, dodaj chrzan, majonez i obrane ze skórki, pozbawione pestki awokado.
  5. Zmiksuj całość na gładką pastę. Dopraw ją do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz nakładaj na połówki jajek łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Przed podaniem udekoruj je rzeżuchą.

Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie