NewsyTo najzdrowszy sposób na przygotowywanie jajek. Tylko on wydobywa maksimum wartości odżywczych

To najzdrowszy sposób na przygotowywanie jajek. Tylko on wydobywa maksimum wartości odżywczych

Jajka na miękko są - okazuje się - zdrowszym wyborem od np. tych przyrządzonych na twardo. Lepiej się strawią, a składniki odżywcze w nich zawarte, są łatwiej przyswajalne. Zobacz, jak je przygotować, by były idealne oraz by uniknąć skażenia salmonellą.

Do diety warto wdrożyć jajka na miękko - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Do diety warto wdrożyć jajka na miękko - Pyszności; Fot. Adobe Stock

07.04.2023 | aktual.: 08.04.2023 00:35

Najważniejszym jest, by sięgać po jajka świeże. Starajmy się również wybierać te o jak najlepszej jakości. Zaopatrując się w jajka w sklepie, do koszyka wrzucajmy te oznaczone znakiem "0" lub "1". "0" oznacza, że jajko pochodzi z hodowli ekologicznej, natomiast "1" - od kur z wolnego wybiegu. Jajka dobrej jakości są zazwyczaj małe lub średniej wielkości.

Dlaczego warto jeść jajka na miękko?

Jajka to przede wszystkim bogate źródło zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca, witaminy D, witamin z grupy B, a także żelaza, fosforu i selenu. Niektóre z tych składników odżywczych są lepiej przyswajalne, kiedy spożywa się jajka przyrządzone na miękko. Okazuje się bowiem, że gotowanie ich dłużej niż 7 minut pozbawia je około 50 proc. właściwości odżywczych.

Jajka na miękko są też bardziej lekkostrawne. Te ugotowane na twardo mogą powodować bóle brzucha, odbijanie czy wzdęcia - głównie ze względu na to, że ciężej je strawić. Ponadto, jajka na miękko mają zazwyczaj mniej kalorii niż te ugotowane na twardo, co może być korzystne dla osób, które dbają o swoją dietę. Co więcej, w jajku na miękko lecytyna, zapobiegająca przyswajaniu tzw. lekkiego cholesterolu, nie zostaje uszkodzona.

Jak ugotować idealne jajko na miękko?

Jajka wyjmij z lodówki wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. To sprawi, że nie będą pękały po wrzuceniu do wrzątku. Weź średniej wielkości garnek i wlej do niego wystarczającą ilość wody, aby pokryła jajka w całości. Do wody dodaj szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny - to również pomoże zapobiec pękaniu skorupki. Zagotuj wodę na dużym ogniu.

Kiedy woda zacznie wrzeć, delikatnie włóż jajka do garnka za pomocą np. łyżki, upewniając się, że nie uderzą o siebie. W zależności od ich wielkości, gotuj je od 3,5 minuty (jajka oznaczone S) do 5,5 minuty (jajka oznaczone L). Po tym czasie wyjmij jajka z wody za pomocą łyżki cedzakowej i umieść w zimnej wodzie na kilka sekund, aby zatrzymać proces gotowania. Kiedy ostygną, delikatnie pozbądź się skorupki - białko powinno być lekko ścięte, a żółtko płynne.

Jajka na miękko to dobry wybór na śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajka na miękko to dobry wybór na śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka na miękko a salmonella

Salmonella jest niszczona w temperaturze gotowania powyżej 65 st. C. Gotując jajka w wodzie o takiej temperaturze, potrzeba ok. 4 minut, by pozbyć się bakterii. Natomiast we wrzącej wodzie salmonella ginie już po kilku sekundach. Jako konsumenci nie jesteśmy w stanie rozpoznać, które jajka są skażone. Warto pamiętać również o tym, by wyparzać skorupki jajek przed użyciem ich np. do przyrządzenia majonezu czy kremów.

Zobacz także nasz wielki test białych kiełbas z supermarketów. Która jest najlepsza i najzdrowsza?

Wybrane dla Ciebie