NewsyTo najzdrowszy sposób na przygotowywanie jajek. Tylko on wydobywa maksimum wartości odżywczych

To najzdrowszy sposób na przygotowywanie jajek. Tylko on wydobywa maksimum wartości odżywczych

Do diety warto wdrożyć jajka na miękko - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Do diety warto wdrożyć jajka na miękko - Pyszności; Fot. Adobe Stock
07.04.2023 16:32, aktualizacja: 08.04.2023 00:35

Jajka na miękko są - okazuje się - zdrowszym wyborem od np. tych przyrządzonych na twardo. Lepiej się strawią, a składniki odżywcze w nich zawarte, są łatwiej przyswajalne. Zobacz, jak je przygotować, by były idealne oraz by uniknąć skażenia salmonellą.

Najważniejszym jest, by sięgać po jajka świeże. Starajmy się również wybierać te o jak najlepszej jakości. Zaopatrując się w jajka w sklepie, do koszyka wrzucajmy te oznaczone znakiem "0" lub "1". "0" oznacza, że jajko pochodzi z hodowli ekologicznej, natomiast "1" - od kur z wolnego wybiegu. Jajka dobrej jakości są zazwyczaj małe lub średniej wielkości.

Dlaczego warto jeść jajka na miękko?

Jajka to przede wszystkim bogate źródło zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca, witaminy D, witamin z grupy B, a także żelaza, fosforu i selenu. Niektóre z tych składników odżywczych są lepiej przyswajalne, kiedy spożywa się jajka przyrządzone na miękko. Okazuje się bowiem, że gotowanie ich dłużej niż 7 minut pozbawia je około 50 proc. właściwości odżywczych.

Jajka na miękko są też bardziej lekkostrawne. Te ugotowane na twardo mogą powodować bóle brzucha, odbijanie czy wzdęcia - głównie ze względu na to, że ciężej je strawić. Ponadto, jajka na miękko mają zazwyczaj mniej kalorii niż te ugotowane na twardo, co może być korzystne dla osób, które dbają o swoją dietę. Co więcej, w jajku na miękko lecytyna, zapobiegająca przyswajaniu tzw. lekkiego cholesterolu, nie zostaje uszkodzona.

Jak ugotować idealne jajko na miękko?

Jajka wyjmij z lodówki wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. To sprawi, że nie będą pękały po wrzuceniu do wrzątku. Weź średniej wielkości garnek i wlej do niego wystarczającą ilość wody, aby pokryła jajka w całości. Do wody dodaj szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny - to również pomoże zapobiec pękaniu skorupki. Zagotuj wodę na dużym ogniu.

Kiedy woda zacznie wrzeć, delikatnie włóż jajka do garnka za pomocą np. łyżki, upewniając się, że nie uderzą o siebie. W zależności od ich wielkości, gotuj je od 3,5 minuty (jajka oznaczone S) do 5,5 minuty (jajka oznaczone L). Po tym czasie wyjmij jajka z wody za pomocą łyżki cedzakowej i umieść w zimnej wodzie na kilka sekund, aby zatrzymać proces gotowania. Kiedy ostygną, delikatnie pozbądź się skorupki - białko powinno być lekko ścięte, a żółtko płynne.

Jajka na miękko to dobry wybór na śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajka na miękko to dobry wybór na śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka na miękko a salmonella

Salmonella jest niszczona w temperaturze gotowania powyżej 65 st. C. Gotując jajka w wodzie o takiej temperaturze, potrzeba ok. 4 minut, by pozbyć się bakterii. Natomiast we wrzącej wodzie salmonella ginie już po kilku sekundach. Jako konsumenci nie jesteśmy w stanie rozpoznać, które jajka są skażone. Warto pamiętać również o tym, by wyparzać skorupki jajek przed użyciem ich np. do przyrządzenia majonezu czy kremów.

Zobacz także nasz wielki test białych kiełbas z supermarketów. Która jest najlepsza i najzdrowsza?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także