Jak zrobić jajka po szkocku? Przepis na panierowane jajka z mięsem mielonym
Jajka często pojawią się w naszym menu. A to formie jajecznicy, kiedy indziej jako omlet, dodatek do naleśników lub składnik pysznych, kolorowych kanapek. Dzisiaj postanowiliśmy przygotować pyszne jajka po szkocku. Jak zrobić pyszne danie?
11.03.2022 | aktual.: 20.03.2024 13:28
Jak zrobić jajka po szkocku, czyli jaja panierowane mięsem mielonym?
Ta potrawa znana jest też pod nazwą jajka po szkocku czy kukułcze gniazda. Co ciekawe, chociaż nazwa wskazuje na to, że danie to pochodzie ze Szkocji, to tak naprawdę swoimi korzeniami sięga Londynu.
W 1738 roku luksusowy dom towarowy Fortnum and Mason do swojej oferty wprowadził właśnie jajka w panierce z mięsem mielonym. Sprytnie reklamowano je jako szybka przekąska, idealna do wzięcia na drogę.
Skąd się wzięła nazwa jajek po szkocku? Ze Szkocją te jajka tak naprawdę mają mało wspólnego. Pierwotnie nazywały się one ponoć scotched eggs, gdzie "scotched" odnosiło się do krojenia lub nacinania mięsa.
Swoje wersje tego dania stworzyli znani brytyjscy kucharze, tacy jak Gordon Ramsay i Jamie Oliver. To pozwoliło odczarować tę potrawę, która kojarzona była głównie z zimną przekąską z podróży.
Teraz jajka po szkocku – w panierce i z mięsem mielonym – możesz przygotować z łatwością w swoim domu. Dzięki dodatkowi mięsa są dość syte i naprawdę smaczne. Pamiętaj, żeby zawsze sprawdzić, czy jajka są świeże!
Jak zrobić jajka po szkocku? Przepis, składniki i wykonanie krok po kroku.
Naszą dzisiejszą przekąskę przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Jajka po szkocku – składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3-4 roztrzepane jajka (do panierowania)
- 1 szklanka bułki tartej
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
Jak zrobić jajka po szkocku?
Czas zacząć pracę nad przepisem na jajka po szkocku.
To właśnie dzięki mięsnej otoczce jajka po szkocku stały się tak popularne. Wybierz mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Idealnie sprawdzi się mięso mielone z łopatki wieprzowej. Możesz zmielić je samodzielnie w domu lub poprosić o to w sprawdzonym mięsnym. Dobra jakość mięsa to absolutna podstawa!
Mięso mielone do jajek po szkocku. Do miski włóż mięso mielone, sól, czosnek i cebulę granulowaną. Suszony czosnek możesz wymienić na świeży: przeciśnij przez praskę 1-2 ząbki i dodaj do mięsa. Dorzuć rozmaryn i pieprz i dokładnie wymieszaj, żeby przyprawy równomiernie rozprowadziły się w mięsie.
Jajka ugotuj na twardo. Włóż je do wody i zagotuj. Od zagotowania wystarczy 8 minut i perfekcyjne jajka na twardo będą gotowe. Wystudź je, żeby się nie poparzyć i obierz ze skorupek. Żeby jajka łatwiej się obierały- dodaj do gotującej się wody porządną łyżkę soli lub kilka plasterków cytryny. Dzięki temu bez problemu pozbędziesz się łupinki.
Obrane i ostudzone jajka obtocz z każdej strony mięsną mieszanką.
Kiedy jajka będą już obtoczone – zacznij je panierować.
W jednej misce umieść roztrzepane jajka (jajek nigdy dość), a w drugiej bułkę tartą. Jajka otoczone mięsem zanurz w roztrzepanym jajku i następnie w bułce tartej.
Pieczenie jajek po szkocku – czas i temperatura
Jajka po szkocku – czas pieczenia. Panierowane jajka umieść w Ovi Smart Philipsa i polej odrobiną oliwy. Piecz przez 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
Tak przygotowane jajka podawaj na ciepło. Jeśli jednak nie zjecie wszystkiego- nie ma problemu, na zimno też są smaczne. W końcu miały być przekąską w podróży ;)