Zastosuj sekretny przepis wiedeńskich mistrzów kulinarnych. Jajka na śniadanie wyjdą za każdym razem!

W twoim śniadaniowym menu królują dania z jajek? Dobrze się składa, bo mamy dla ciebie propozycję prosto z Wiednia. Co powiesz na jajko na miękko podane w szklance? Takie właśnie są jajka po wiedeńsku, które wyglądają obłędnie, a smakują jeszcze lepiej. W czym dokładnie tkwi ich wyjątkowość?

ObrazekJajka po wiedeńsku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Gotuję z LEWIATANEM
Karol Wiak

Jajko na miękko czy jajko na twardo? To dylemat, który jest obecny w wielu polskich domach. Jeśli lubisz wariacje na temat jajek, to możesz urozmaicić swoje śniadaniowe menu i przygotować je na kilka ciekawych sposobów. Jednym z nich są bez wątpienia jajka w wersji wiedeńskiej. To popularne jajko na miękko, z tym, że gotowane bez skorupki. Jak ugotować najlepsze jajka po wiedeńsku? Postanowiliśmy zaprezentować ci ten najlepszy przepis.

Jajka po wiedeńsku - gotowanie i czas przygotowania

Zanim poznasz przepis na jajka po wiedeńsku, dobrze jest poznać te najważniejsze informacje, związane z tym wiedeńskim przysmakiem. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, jeśli zastosujesz wszelkie wskazówki, które pojawią się w poniższym przepisie. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że ugotowanie jajka z idealną konsystencją to prawdziwe wyzwanie. Jeśli zastanawiasz się, jak długo gotować jajka po wiedeńsku, to optymalnie będzie to 6 minut. Czas gotowania tych większych jajek może dochodzić nawet do 8 minut.

Obrazek
Jajka po wiedeńsku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Anka Gotuje

Najlepszy przepis na jajka po wiedeńsku - jak je przygotować?

Jajka po wiedeńsku to przysmak, który zaskakuje pod każdym względem. Z jednej strony wygląd dania, z drugiej - smak, a z trzeciej - dokładność i precyzja przygotowanie. Możesz być pewny tego, że to śniadanie z jajek już na stałe zagości w twoim domowym menu.

Składniki:

  • jajka
  • sól
  • świeże zioła
  • odrobina masła.
Obrazek
Gotowanie jajek po wiedeńsku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Anka Gotuje

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajko do szklanki lub słoika w taki sposób, by żółtko się nie rozpłynęło.
  2. Zagotuj wodę w płytkim rondlu lub na głębszej patelni i następnie zmniejsz ogień.
  3. Wstaw naczynie z jajkiem do garnka z gotującą się wodą i poczekaj do momentu, aż białko się zetnie - szacowany czas to około 3-5 minut. Pamiętaj, że żółtko musi zostać płynne.
  4. Jajka są gotowe. Podaj je z odrobiną masła, soli i z ulubionymi ziołami.

Szukasz pomysłu na pożywne danie? Polecamy pyszne placki z kapusty:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe