Zastosuj sekretny przepis wiedeńskich mistrzów kulinarnych. Jajka na śniadanie wyjdą za każdym razem!
W twoim śniadaniowym menu królują dania z jajek? Dobrze się składa, bo mamy dla ciebie propozycję prosto z Wiednia. Co powiesz na jajko na miękko podane w szklance? Takie właśnie są jajka po wiedeńsku, które wyglądają obłędnie, a smakują jeszcze lepiej. W czym dokładnie tkwi ich wyjątkowość?
20.04.2023 06:47
Jajko na miękko czy jajko na twardo? To dylemat, który jest obecny w wielu polskich domach. Jeśli lubisz wariacje na temat jajek, to możesz urozmaicić swoje śniadaniowe menu i przygotować je na kilka ciekawych sposobów. Jednym z nich są bez wątpienia jajka w wersji wiedeńskiej. To popularne jajko na miękko, z tym, że gotowane bez skorupki. Jak ugotować najlepsze jajka po wiedeńsku? Postanowiliśmy zaprezentować ci ten najlepszy przepis.
Jajka po wiedeńsku - gotowanie i czas przygotowania
Zanim poznasz przepis na jajka po wiedeńsku, dobrze jest poznać te najważniejsze informacje, związane z tym wiedeńskim przysmakiem. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, jeśli zastosujesz wszelkie wskazówki, które pojawią się w poniższym przepisie. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że ugotowanie jajka z idealną konsystencją to prawdziwe wyzwanie. Jeśli zastanawiasz się, jak długo gotować jajka po wiedeńsku, to optymalnie będzie to 6 minut. Czas gotowania tych większych jajek może dochodzić nawet do 8 minut.
Najlepszy przepis na jajka po wiedeńsku - jak je przygotować?
Jajka po wiedeńsku to przysmak, który zaskakuje pod każdym względem. Z jednej strony wygląd dania, z drugiej - smak, a z trzeciej - dokładność i precyzja przygotowanie. Możesz być pewny tego, że to śniadanie z jajek już na stałe zagości w twoim domowym menu.
Składniki:
- jajka
- sól
- świeże zioła
- odrobina masła.
Sposób przygotowania:
- Wbij jajko do szklanki lub słoika w taki sposób, by żółtko się nie rozpłynęło.
- Zagotuj wodę w płytkim rondlu lub na głębszej patelni i następnie zmniejsz ogień.
- Wstaw naczynie z jajkiem do garnka z gotującą się wodą i poczekaj do momentu, aż białko się zetnie - szacowany czas to około 3-5 minut. Pamiętaj, że żółtko musi zostać płynne.
- Jajka są gotowe. Podaj je z odrobiną masła, soli i z ulubionymi ziołami.
Szukasz pomysłu na pożywne danie? Polecamy pyszne placki z kapusty: