Raz spróbujesz jajek sadzonych po hiszpańsku według Magdy Gessler - nigdy więcej nie sięgniesz po tradycyjne

Jajka sadzone po hiszpańsku to fantastyczny pomysł na śniadanie. Ich sekret tkwi w dodatku pomidorowej pasty. Składnik ten wspaniale współgra ze smażonymi jajkami. Całość serwujemy w towarzystwie chrupiącej grzanki. Jeśli masz ochotę na tę wyjątkową potrawę - poniżej podajemy przepis na nią według Magdy Gessler.

ObrazekRaz spróbujesz jajek sadzonych po hiszpańsku - nigdy więcej nie sięgniesz po tradycyjne - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official; Canva.com
Agnieszka

Smaczne, sycące śniadanie

Obrazek
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jajka królują na śniadanie. W związku z tym często je gotujemy lub smażymy. Zazwyczaj przygotowujemy jajecznicę bądź jajko na twardo. Jeśli jesteś fanem jajecznych potraw, to koniecznie spróbuj sadzonych jajek po hiszpańsku!

Jajka sadzone po hiszpańsku według Magdy Gessler

Obrazek
Jajka sadzone po hiszpańsku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka sadzone po hiszpańsku to fantastyczne połączenie pomidorowej pasty, jajek oraz chrupiącej grzanki. Aby je przygotować, trzeba poświęcić trochę więcej czasu niż w przypadku tradycyjnych jajek sadzonych. Jednak warto je wykonać, ponieważ efekt końcowy zachwyca smakiem! 

Składniki:

2 szalotki

2 jajka

chleb do przygotowania grzanek

ząbek czosnku

10 kaparów

czerwona papryczka chili

pęczek pietruszki

2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka mielonego kuminu

puszka pomidorów

1 łyżeczka oregano

sól i pieprz

wiórki masła

Sposób wykonania:

Dwie szalotki pokrój na drobną kostkę. Następnie zeszklij je na patelni. W kolejnym kroku wrzuć zmiażdżony czosnek, a następnie pomidory. Dodaj przyprawy i kapary. Całość smaż na małym ogniu, do momentu aż uzyskasz gęstą pastę. Pod koniec smażenia wrzuć posiekaną natkę pietruszki.

W kolejnym kroku usmaż jajka sadzone na rozgrzanej patelni. Kromki chleba posmaruj uprzednio przygotowaną pastą pomidorową. Na tak przygotowaną kromkę ułóż jajko sadzone. Całość posyp wiórkami masła. Piecz przez około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jeśli masz ochotę, możesz przygotować sadzone jajka po hiszpańsku bez grzanek. W takiej sytuacji należy wyłożyć pastę pomidorową do żaroodpornego naczynia. Następnie zrób w paście dwa wgłębienia i wbij w te miejsca jajka. Całość piecz do momentu, aż jajka się zetną. Tak przygotowana potrawa wspaniale smakuje posypana posiekaną, świeżą natką pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować parówki słoneczka w cieście francuskim z rozpływającym się żółtkiem krok po kroku. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione