WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Raz spróbujesz jajek sadzonych po hiszpańsku według Magdy Gessler - nigdy więcej nie sięgniesz po tradycyjne

Jajka sadzone po hiszpańsku to fantastyczny pomysł na śniadanie. Ich sekret tkwi w dodatku pomidorowej pasty. Składnik ten wspaniale współgra ze smażonymi jajkami. Całość serwujemy w towarzystwie chrupiącej grzanki. Jeśli masz ochotę na tę wyjątkową potrawę - poniżej podajemy przepis na nią według Magdy Gessler.

ObrazekRaz spróbujesz jajek sadzonych po hiszpańsku - nigdy więcej nie sięgniesz po tradycyjne - Pyszności; Foto: instagram.com/magdagessler_official; Canva.com
Agnieszka

Smaczne, sycące śniadanie

Obrazek
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jajka królują na śniadanie. W związku z tym często je gotujemy lub smażymy. Zazwyczaj przygotowujemy jajecznicę bądź jajko na twardo. Jeśli jesteś fanem jajecznych potraw, to koniecznie spróbuj sadzonych jajek po hiszpańsku!

Jajka sadzone po hiszpańsku według Magdy Gessler

Obrazek
Jajka sadzone po hiszpańsku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka sadzone po hiszpańsku to fantastyczne połączenie pomidorowej pasty, jajek oraz chrupiącej grzanki. Aby je przygotować, trzeba poświęcić trochę więcej czasu niż w przypadku tradycyjnych jajek sadzonych. Jednak warto je wykonać, ponieważ efekt końcowy zachwyca smakiem! 

Składniki:

2 szalotki

2 jajka

chleb do przygotowania grzanek

ząbek czosnku

10 kaparów

czerwona papryczka chili

pęczek pietruszki

2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka mielonego kuminu

puszka pomidorów

1 łyżeczka oregano

sól i pieprz

wiórki masła

Sposób wykonania:

Dwie szalotki pokrój na drobną kostkę. Następnie zeszklij je na patelni. W kolejnym kroku wrzuć zmiażdżony czosnek, a następnie pomidory. Dodaj przyprawy i kapary. Całość smaż na małym ogniu, do momentu aż uzyskasz gęstą pastę. Pod koniec smażenia wrzuć posiekaną natkę pietruszki.

W kolejnym kroku usmaż jajka sadzone na rozgrzanej patelni. Kromki chleba posmaruj uprzednio przygotowaną pastą pomidorową. Na tak przygotowaną kromkę ułóż jajko sadzone. Całość posyp wiórkami masła. Piecz przez około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jeśli masz ochotę, możesz przygotować sadzone jajka po hiszpańsku bez grzanek. W takiej sytuacji należy wyłożyć pastę pomidorową do żaroodpornego naczynia. Następnie zrób w paście dwa wgłębienia i wbij w te miejsca jajka. Całość piecz do momentu, aż jajka się zetną. Tak przygotowana potrawa wspaniale smakuje posypana posiekaną, świeżą natką pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować parówki słoneczka w cieście francuskim z rozpływającym się żółtkiem krok po kroku. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser