Lekkie jak chmurka i delikatne w smaku jajka sadzone bez smażenia i tłuszczu to śniadaniowy ideał
Jajko sadzone z piekarnika to sprawdzony przepis na śniadanie. Możesz zaserwować je w nietypowym, puszystym wydaniu. Wystarczy kilka minut, żeby stworzyć te urocze chmurki.
06.11.2022 22:15
Zwykłe jajka przygotowane w niezwykły sposób będą pysznym śniadaniem dla całej rodziny. Białka ubiliśmy osobno na sztywną pianę, dzięki czemu podczas pieczenia zamieniły się w puszystą chmurkę. Żółtka wyglądają jak piękne słońca, które wyłania się zza chmur. Do naszych puszystych jajek sadzonych dodaliśmy również parmezan i szynkę. To prawdziwa petarda, której nie da się odmówić! Dzięki takiej formie podania świetnie nadaje się na kulinarne eksperymenty dla największych niejadków.
Jajka sadzone z piekarnika- składniki
- 4 jajka
- 150 g szynki drobiowej
- 40 g parmezanu
- szczypta soli
- szczypiorek do posypania
Przepis na nietypowe jajka jak chmurki
Przygotowanie puszystych jajek sadzonych z piekarnika jest naprawdę proste, o czym za chwilę się przekonasz!
Zacznij od oddzielenia białka od żółtka. Zrób to delikatnie, żeby żółtka nie rozpłynęły się i zachowały jeden kształt. Po rozbiciu zostaw je w skorupce, nie przekładaj na talerz- łatwiej będzie Ci je zachować w formie i przełożyć później do pieczenia.
Białka z czterech jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj pokrojoną w kostkę szynkę drobiową i parmezan. Wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki. Zamiast parmezanu możesz użyć też żółtego sera. Zetrzyj go na mniejszych oczach tarki.
Z ubitych białej przy pomocy kuchennej łyżki uformuj 4 chmurki. W środku zrób łyżką wgłębienie i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty (temp. 170 stopni Celsjusza).
Po tym czasie na wgłębienie w chmurkach wyłóż delikatnie żółtko i piecz przez kolejne 2-3 minuty. Dzięki temu będzie miało idealną konsystencję.
Po tym czasie nasze jajka sadzone z piekarnika są gotowe. Przełóż jajka sadzone z piekarnika na talerz i udekoruj pokrojonym drobno szczypiorkiem. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Poniżej zamieszczamy nagranie do powyższego przepisu, które można obejrzeć na naszym kanale YouTube