Jajko zapiekane w bułce z awokado i szynką. Przepis na pyszne śniadanie

Jajko zapiekane w bułce z dodatkami to idealny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Serwujemy je bardzo często i nasi bliscy zawsze są zachwyceni! Pyszne śniadanie przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Obrazek
Pyszności

Jajko w bułce

Jednym z najchętniej wybieranych przez nas śniadań są chyba kanapki. Zabieramy je do szkoły, pracy, zjadamy na pierwsze i drugie śniadanie. Dzisiaj przygotowaliśmy jednak pieczywo w nieco inny sposób. W takiej formie na pewno się nie znudzi!

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Im mniej świeże jest pieczywo, tym mniej chętnie po nie sięgamy. Są jednak patenty, dzięki którym nawet wczorajsza bułki staną się świetną potrawą.

Świetnym pomysłem jest zapiekanie. A żeby nie było nudno, to wnętrze naszej dzisiejszej bułeczki nafaszerowaliśmy jajkiem, awokado i szynką. Oczywiście, składniki naszego śniadania możesz modyfikować, dzięki czemu każdy może przygotować bułkę na dużo sposobów.

Prosty przepis krok po kroku

Bułki w takiej odsłonie prezentują się po prostu znakomicie. Prosty przepis i przygotowanie krok po kroku pokazujemy poniżej. Takie bułki najlepiej jeść na ciepło, więc to idealna opcja na weekendowe, rodzinne śniadanie.

Składniki

  1. 3 bułki
  2. 1 awokado
  3. 1 pomidor
  4. 6 plastrów szynki
  5. 3 jajka
  6. 90 g żółtego sera
  7. 1/2 łyżeczki soli
  8. 1/3 łyżeczki pieprzu

Cały proces jak zwykle rozpocznij od przygotowania składników.

Zacznij od podzielenia bułek na dwie części. W spodzie pieczywa zrób wgłębienie, aby zmieścić tam dodatkowe składniki. I w tym miejscu możesz posłużyć się 2 technikami. Po pierwsze, po prostu wydrążyć zawartość bułki. Po drugie wcisnąć zawartość bułki do środka.

jajko zapiekane w bułce

Następnie zajmij się przygotowanie pozostałych składników. Pokrój w cienkie plastry zarówno pomidora, jak awokado. A skoro już o awokado mowa, to warto przy jego przygotowaniu skorzystać z pomocy łyżki. Natnij delikatnie owoc dookoła, po czym podziel go na pół. Usuń pestkę i teraz delikatnie przy pomocy łyżki podważ zawartość awokado. Dzięki temu zabiegowi w szybki i prosty sposób obierzesz owoc ze skórki, nie tracąc ani grama jego zawartości.

Złożenie bułek

Kiedy przygotujesz zarówno pieczywo, jak i poszczególne składniki, zabierz się za faszerowanie bułeczek.

We wcześniej przygotowanej kieszonce ułóż plastry awokado. Następnie umieść na wierzchu plaster pomidora. Jeśli masz ochotę, to możesz dołożyć dodatkową porcję tego warzywa.

jajko zapiekane w bułce

Następnie dopraw całość przy pomocy soli i pieprzu. Możesz dodać tu również inne przyprawy według własnych upodobań. W końcu to Twoje śniadanie i ma być przygotowane pod Twoje kubki smakowe. Sprawdzi się tutaj również oregano, bazylia, trochę suszonego czosnku lub tymianek.

Jako kolejny składnik dodaj do naszego miksu plastry szynki. Na wierzchu umieść surowe jajko, po czym rozsyp szczyptę żółtego sera. Możesz użyć tu również sera w plastrach.

jajko zapiekane w bułce

Pieczenie i podanie

Nasze śniadanie jest już prawie gotowe, teraz zostaje nam je tylko upiec.

Przełóż bułki do Ovi. Na wierzchu każdego pieczywa ułóż drugą połówkę bułki. Tak przygotowane śniadanie piecz przez 20 minut (temp. 150 stopni Celsjusza).

jajko zapiekane w bułce

I to wszystko. Śniadanie na ciepło jest już gotowe! I jak sama widzisz, jest to proste i łatwe zadanie, z którym poradzi sobie nawet największy laik kulinarny.

jajko zapiekane w bułce

Nie musimy chyba dodawać, że śniadanie w takiej formie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego serwuj je swoim bliskim zaraz po upieczeniu. Na pewno będą zachwyceni!

I na koniec jeszcze jedna, ważna wiadomość. Zamiast bułek do tego przepisu możesz wykorzystać również bagietki, a nawet cały chleb. To świetny sposób na wykorzystanie nawet czerstwego pieczywa. Po prostu będziesz potrzebować więcej składników. Trzymając się naszego przepisu przygotujesz śniadanie dla 3 osób.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia