Jajko zapiekane w bułce z awokado i szynką. Przepis na pyszne śniadanie

Jajko zapiekane w bułce z dodatkami to idealny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Serwujemy je bardzo często i nasi bliscy zawsze są zachwyceni! Pyszne śniadanie przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Obrazek
Pyszności

Jajko w bułce

Jednym z najchętniej wybieranych przez nas śniadań są chyba kanapki. Zabieramy je do szkoły, pracy, zjadamy na pierwsze i drugie śniadanie. Dzisiaj przygotowaliśmy jednak pieczywo w nieco inny sposób. W takiej formie na pewno się nie znudzi!

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Im mniej świeże jest pieczywo, tym mniej chętnie po nie sięgamy. Są jednak patenty, dzięki którym nawet wczorajsza bułki staną się świetną potrawą.

Świetnym pomysłem jest zapiekanie. A żeby nie było nudno, to wnętrze naszej dzisiejszej bułeczki nafaszerowaliśmy jajkiem, awokado i szynką. Oczywiście, składniki naszego śniadania możesz modyfikować, dzięki czemu każdy może przygotować bułkę na dużo sposobów.

Prosty przepis krok po kroku

Bułki w takiej odsłonie prezentują się po prostu znakomicie. Prosty przepis i przygotowanie krok po kroku pokazujemy poniżej. Takie bułki najlepiej jeść na ciepło, więc to idealna opcja na weekendowe, rodzinne śniadanie.

Składniki

  1. 3 bułki
  2. 1 awokado
  3. 1 pomidor
  4. 6 plastrów szynki
  5. 3 jajka
  6. 90 g żółtego sera
  7. 1/2 łyżeczki soli
  8. 1/3 łyżeczki pieprzu

Cały proces jak zwykle rozpocznij od przygotowania składników.

Zacznij od podzielenia bułek na dwie części. W spodzie pieczywa zrób wgłębienie, aby zmieścić tam dodatkowe składniki. I w tym miejscu możesz posłużyć się 2 technikami. Po pierwsze, po prostu wydrążyć zawartość bułki. Po drugie wcisnąć zawartość bułki do środka.

jajko zapiekane w bułce

Następnie zajmij się przygotowanie pozostałych składników. Pokrój w cienkie plastry zarówno pomidora, jak awokado. A skoro już o awokado mowa, to warto przy jego przygotowaniu skorzystać z pomocy łyżki. Natnij delikatnie owoc dookoła, po czym podziel go na pół. Usuń pestkę i teraz delikatnie przy pomocy łyżki podważ zawartość awokado. Dzięki temu zabiegowi w szybki i prosty sposób obierzesz owoc ze skórki, nie tracąc ani grama jego zawartości.

Złożenie bułek

Kiedy przygotujesz zarówno pieczywo, jak i poszczególne składniki, zabierz się za faszerowanie bułeczek.

We wcześniej przygotowanej kieszonce ułóż plastry awokado. Następnie umieść na wierzchu plaster pomidora. Jeśli masz ochotę, to możesz dołożyć dodatkową porcję tego warzywa.

jajko zapiekane w bułce

Następnie dopraw całość przy pomocy soli i pieprzu. Możesz dodać tu również inne przyprawy według własnych upodobań. W końcu to Twoje śniadanie i ma być przygotowane pod Twoje kubki smakowe. Sprawdzi się tutaj również oregano, bazylia, trochę suszonego czosnku lub tymianek.

Jako kolejny składnik dodaj do naszego miksu plastry szynki. Na wierzchu umieść surowe jajko, po czym rozsyp szczyptę żółtego sera. Możesz użyć tu również sera w plastrach.

jajko zapiekane w bułce

Pieczenie i podanie

Nasze śniadanie jest już prawie gotowe, teraz zostaje nam je tylko upiec.

Przełóż bułki do Ovi. Na wierzchu każdego pieczywa ułóż drugą połówkę bułki. Tak przygotowane śniadanie piecz przez 20 minut (temp. 150 stopni Celsjusza).

jajko zapiekane w bułce

I to wszystko. Śniadanie na ciepło jest już gotowe! I jak sama widzisz, jest to proste i łatwe zadanie, z którym poradzi sobie nawet największy laik kulinarny.

jajko zapiekane w bułce

Nie musimy chyba dodawać, że śniadanie w takiej formie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego serwuj je swoim bliskim zaraz po upieczeniu. Na pewno będą zachwyceni!

I na koniec jeszcze jedna, ważna wiadomość. Zamiast bułek do tego przepisu możesz wykorzystać również bagietki, a nawet cały chleb. To świetny sposób na wykorzystanie nawet czerstwego pieczywa. Po prostu będziesz potrzebować więcej składników. Trzymając się naszego przepisu przygotujesz śniadanie dla 3 osób.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji