Jak długo gotować fasolkę szparagową? Nie każda gotuje się tyle samo

Posypana bułką tartą, czy podana z odrobiną masła - fasolka szparagowa jest pyszna w każdej postaci. Jak długo gotować fasolkę szparagową? Dzisiaj wyjawimy wam ten sekret!

Obrazekcanva.com
Agnieszka

Wyjątkowa fasolka szparagowa

Obrazek
Fasolka - Pysznościl Foto: Pixabay.com

Fasolka szparagowa to warzywo, które często spożywamy w towarzystwie mięsa. Niekiedy podajemy ją również z jajkiem sadzonym. Fasolka szparagowa odznacza się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również cennymi dla naszego organizmu właściwościami zdrowotnymi. To żółte warzywo stanowi świetne źródło witaminy A, C, K oraz kwasu foliowego.

Podczas przygotowywania fasolki szparagowej, najważniejsze jest, aby poprawnie ją ugotować. Warzywo nie może być za miękkie ani za twarde. Musi odznaczać się odpowiednią konsystencją. Jak to zrobić? Poniżej opisujemy jak najlepiej ugotować fasolkę szparagową.

Jak długo gotować fasolkę szparagową? Jaki sposobem?

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • około 4 litry wody
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Dokładnie umyj fasolkę w wodzie. Następnie odetnij końcówki warzywa. Przełóż fasolkę do garnka i zalej ją około 4 litrami zimnej wody. W kolejnym etapie dodaj cukier i sól.
  2. Fasolkę gotuj około 10 - 15 minut pod przykryciem. Jeśli fasolka jest starsza, w takiej sytuacji wydłuż czas gotowania warzywa. W przypadku, gdy twoja fasolka jest młoda, możesz skrócić czas gotowania do 6 - 10 minut. Żeby uniknąć rozgotowania fasolki, sprawdzaj ją co jakiś czas, czy jest wystarczająco miękka.
  3. W kolejnym etapie odcedź fasolkę i wyłóż ją na talerz. Fasolka idealnie smakuje posypana bułką tartą lub polana odrobiną masła. Stanowi świetny dodatek do kotletów schabowych, pieczeni, czy jajka sadzonego.

Gotowanie fasolki szparagowej na parze

Fasolkę szparagową z łatwością możemy ugotować na parze. Jeśli chcemy przygotować ją w ten sposób, należy przed gotowaniem dokładnie ją oczyścić. Następnie odcinamy końcówki warzywa. Fasolkę gotujemy na parze około 15 minut. Oczywiście, tak jak podczas tradycyjnego gotowania fasolki, warto ją sprawdzić co jakiś czas.

Jeśli chcesz przygotować wyjątkowe danie z fasolką szparagową - polecamy wypróbować nasz przepis na drobiowe roladki z szynką parmeńską i fasolką szparagową. Ta potrawa to niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi