Jak doprawić flaczki na święta? Nie zapomnij o tej najważniejszej przyprawie

Niby wszystko, co gotujemy powinno być doprawione ,,do smaku", ale, jak się okazuje, niektóre przyprawy bywają ważniejsze od innych. Jak doprawić flaczki na święta? Dowiesz się z tego artykułu.

ObrazekJak doprawić flaczki - Pyszności; foto: Canva

Wigilia tuż, tuż, a wśród wielu przykładów świątecznych potraw coraz częściej pojawiają się...flaki. Nie jest to oczywiście danie postne, ale bądźmy szczerzy - wiele domostw traktuje tę tradycję z przymrużeniem oka. Przecież suto wyposażony w łopatkę wieprzową i kiełbasę bigos często króluje na polskich stołach w czasie Świąt.

A flaki to naprawdę doskonała potrawa na zimowy czas. Rozgrzewająca miska, skąpanych w bulionie podrobów to przystawka, jaką każdy chce dostać, gdy za oknem zamieć śnieżna i minusowe temperatury. Żeby jednak odpowiednio smakowała, trzeba ją najpierw prawidłowo doprawić.

Obrazek
Jak doprawić flaczki - Pyszności; foto: Canva

Jak doprawić flaczki?

Entuzjaści flaczków często tłumaczą tym nie do końca przekonanym, że ich zła opinia na temat tego dania prawdopodobnie ma swój początek w źle doprawionych flakach. Nie możemy się z tym nie zgodzić. Nieumiejętne użycie przypraw niszczy tę potrawę doszczętnie.

O jakich więc przyprawach powinniśmy pamiętać? Trzeba w tym miejscu podkreślić jedną rzecz. Bezapelacyjnie najważniejszą przyprawą we flakach jest pieprz. Ten składnik nie tylko dodaje subtelnej pikanterii, ale również podkreśla smak całego dania. Żeby uzmysłowić sobie to, jak złym pomysłem jest niedodanie pieprzu do flaków, można by to porównać to tatara wołowego bez soli, czy curry bez nuty ostrości.

Obrazek
Jak doprawić flaczki - Pyszności; foto: Canva

Czym jeszcze przyprawić flaki? Na pewno nie można zapomnieć o naturalnych aromatach, które uzyskamy z warzyw korzeniowych w rosole, czosnku, cebuli czy natki pietruszki.

Ponadto w standardowej mieszance flaków znajdują się: majeranek, oregano słodka papryka. W przypadku flaków wołowych warto dorzucić jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej i tartego imbiru. Jeśli jednak preferujesz podroby drobiowe, te przyprawy mogą okazać się zbyt intensywne.

Skoro o świątecznych potrawach mowa, zobacz ten przepis na makowiec według Ani Lewandowskiej. Szczegóły w poniższym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości