Jak doprawić flaczki na święta? Nie zapomnij o tej najważniejszej przyprawie

Niby wszystko, co gotujemy powinno być doprawione ,,do smaku", ale, jak się okazuje, niektóre przyprawy bywają ważniejsze od innych. Jak doprawić flaczki na święta? Dowiesz się z tego artykułu.

ObrazekJak doprawić flaczki - Pyszności; foto: Canva

Wigilia tuż, tuż, a wśród wielu przykładów świątecznych potraw coraz częściej pojawiają się...flaki. Nie jest to oczywiście danie postne, ale bądźmy szczerzy - wiele domostw traktuje tę tradycję z przymrużeniem oka. Przecież suto wyposażony w łopatkę wieprzową i kiełbasę bigos często króluje na polskich stołach w czasie Świąt.

A flaki to naprawdę doskonała potrawa na zimowy czas. Rozgrzewająca miska, skąpanych w bulionie podrobów to przystawka, jaką każdy chce dostać, gdy za oknem zamieć śnieżna i minusowe temperatury. Żeby jednak odpowiednio smakowała, trzeba ją najpierw prawidłowo doprawić.

Obrazek
Jak doprawić flaczki - Pyszności; foto: Canva

Jak doprawić flaczki?

Entuzjaści flaczków często tłumaczą tym nie do końca przekonanym, że ich zła opinia na temat tego dania prawdopodobnie ma swój początek w źle doprawionych flakach. Nie możemy się z tym nie zgodzić. Nieumiejętne użycie przypraw niszczy tę potrawę doszczętnie.

O jakich więc przyprawach powinniśmy pamiętać? Trzeba w tym miejscu podkreślić jedną rzecz. Bezapelacyjnie najważniejszą przyprawą we flakach jest pieprz. Ten składnik nie tylko dodaje subtelnej pikanterii, ale również podkreśla smak całego dania. Żeby uzmysłowić sobie to, jak złym pomysłem jest niedodanie pieprzu do flaków, można by to porównać to tatara wołowego bez soli, czy curry bez nuty ostrości.

Obrazek
Jak doprawić flaczki - Pyszności; foto: Canva

Czym jeszcze przyprawić flaki? Na pewno nie można zapomnieć o naturalnych aromatach, które uzyskamy z warzyw korzeniowych w rosole, czosnku, cebuli czy natki pietruszki.

Ponadto w standardowej mieszance flaków znajdują się: majeranek, oregano słodka papryka. W przypadku flaków wołowych warto dorzucić jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej i tartego imbiru. Jeśli jednak preferujesz podroby drobiowe, te przyprawy mogą okazać się zbyt intensywne.

Skoro o świątecznych potrawach mowa, zobacz ten przepis na makowiec według Ani Lewandowskiej. Szczegóły w poniższym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb