Jak gotować bób, żeby nie miał gorzkiego posmaku? Stosuj 3 złote zasady

Sezon na bób już w pełni. Zadowolony kupujesz go na bazarku. W domu gotujesz warzywa kilka minut i gotowe odkładasz na miseczkę. Z entuzjazmem sięgasz po bób, niestety okazuje się, że jest gorzki! Dlaczego tak się stało? Czy warzywa były zepsute? Czy po prostu źle je ugotowałeś? Dzisiaj zdradzimy jak gotować bób, żeby nie miał gorzkiego posmaku.

ObrazekJak gotować bób, żeby nie miał gorzkiego posmaku - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka

Bób - zdrowa przekąska

Obrazek
Bób - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeszcze przez dwa miesiące możemy cieszyć się pysznym bobem. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do sałatki. Nierzadko zdarza się, że spożywamy go między posiłkami. Młody bób możemy zjadać na surowo. Jednak najczęściej go gotujemy. Niestety nie zawsze robimy to dobrze. W konsekwencji nasz bób ma gorzkawy posmak.

Jak gotować bób, żeby nie miał gorzkiego posmaku?

Obrazek
Bób - Pyszności; Foto: Canva.com

Gotowanie bobu nie jest trudne. Jednak warto wiedzieć, jak to poprawnie zrobić. Dzięki temu bób będzie odznaczał się wyjątkowym smakiem i idealną konsystencją. Należy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.

  • Wybierz odpowiedni bób

Jeśli zależy nam na delikatnym smaku, powinniśmy wybrać młody bób. Charakteryzuje się on pięknym, jasnozielonym kolorem. Ugotowany bób jest lekko słodkawy i kruchy w konsystencji. Rewelacyjnie smakuje posypany szczyptą soli!

Starszy bób będzie bardziej kremowy, ale także intensywniejszy w smaku. Po ugotowaniu może mieć niepożądany, gorzkawy posmak.

  • Obmyj bób wodą

Jest to bardzo ważna czynność, o której nie powinniśmy zapominać. Przed rozpoczęciem gotowania bobu, należy go przepłukać. Najlepiej to zrobić na sitku nad zlewem. Bób płuczemy zimną wodą. W ten sposób oczyścimy warzywa z wszelkich znajdujących się na nich zanieczyszczeń.

  • Ugotuj bób

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 2 łyżeczek soli i szczyptą cukru. Dodatek cukru podkreśli słodkawy smak bobu. Do wrzącej wody wrzucamy bób.

Młody bób z reguły gotujemy od 3 do 6 minut. Starszy bób potrzebuje więcej czasu, bo około 15 - 20 minut. Warto w międzyczasie wyłowić jedno warzywo i sprawdzić, czy jest gotowe.

Ważne jest, aby nie rozgotować warzywa. W przeciwnym razie bób nie będzie już tak smaczny. W związku z tym w trakcie gotowania bobu, najlepiej stać z boku i go obserwować.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować krokiety z farszem z bobu i serkiem mascarpone krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy