Dodaj ten składnik do gotujących się buraków. Dzięki temu zachowają swój piękny, naturalny kolor

Pomimo tego, że Boże Narodzenie i gotowanie barszczu czerwonego już za nami, to buraki czerwone możemy z powodzeniem wykorzystywać przez cały rok. Barszcz jest zupą dobrą na każdą okazję, a nie tylko na Wigilię, a zasmażane buraczki to idealny dodatek do każdego obiadu. A czy wiesz, jak gotować buraki, aby nie straciły koloru? Koniecznie poznaj nasze porady!

ObrazekJak gotować buraki? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak gotować buraki, by zachowały swój naturalny kolor?

Niejednokrotnie zdarzają się takie sytuacje, że na samym początku, buraki czerwone mają piękny i charakterystyczny kolor, a tuż po ugotowaniu stają się blade. Gdzie popełniamy błąd? Wszystko jest w dużej mierze uzależnione od samego procesu gotowania. Ta sztuka może okazać się wyzwaniem, jednak jesteśmy w stanie zachować wspaniały purpurowy kolor buraków, jeśli będziemy kierować się kilkoma następującymi zasadami. Jak gotować buraki? Ważny jest tu sam sposób gotowania oraz dodanie do wody pewnego tajemniczego składnika.

Obrazek
Buraki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Pamiętaj, aby gotować je w całości. Niezbyt dobrym pomysłem będzie ich obieranie i krojenie. Wystarczy, że opłuczemy je pod wodą i po prostu włożymy do garnka. Kolejny krok to zalanie ich wodą i doprowadzenie do wrzenia. Gdy to nastąpi, to zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 60 minut. Możecie być pewni, że buraki nie stracą koloru, jeżeli do wody wsypiemy pół łyżeczki cukru. Można też użyć kwasku cytrynowego, octu jabłkowego lub soku z cytryny. W przypadku octu będzie to 1 łyżka na litr wody.

Co można przygotować z perfekcyjnie ugotowanych buraczków?

Jeśli już wiecie, jak gotować buraki, to czas najwyższy przystąpić do przygotowania popisowych dań, w których króluje to warzywo. To nie tylko barszcz czerwony, ale również kilka innych możliwości. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Jedna z opcji to sałatka z czerwonych buraków z dodatkiem cebuli i ogórków kiszonych. Druga opcja sałatka z buraków i fasoli przyprawiona octem winnym i majonezem.

Obrazek
Starte buraki - Pyszności; Foto: Canva.com

Dobrze jest przygotować również buraczki marynowane w zalewie octowej, po które będziemy mogli sięgać wtedy, gdy przyjdzie nam na nie ochota. A najprostszym rozwiązaniem zdecydowanie będą buraczki zasmażane, które idealnie wpasują się do ziemniaków i kotletów mielonych.

Lubisz tradycyjne potrawy? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na domową galaretkę wieprzową w słoiku:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze