Robert Makłowicz uczy, jak gotować parówki. Wytyka Polakom karygodny błąd

Parówki należy zaliczyć do tych produktów, które lubimy spożywać na śniadanie. Pomimo tego, że obecność w nich mięsa, to temat dość dyskusyjny, to ich wielbicieli i tak nie brakuje. A czy wiesz, jak odpowiednio gotować parówki? Nigdy nie rób tego w ten sposób!

ObrazekNigdy nie gotuj parówek - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Robert Makłowicz
Karol Wiak

Robert Makłowicz pokazuje, jak gotować parówki

Pomimo tego, że przygotowanie parówek na śniadanie, czy do hot-doga wydaje się banalnie proste, to rzeczywistość pokazuje, że nie do końca tak jest. Mogliśmy się o tym przekonać na filmie opublikowanym przez Roberta Makłowicza na kanale YouTube. W jednym z odcinków odpowiadał on na pytania zadane przez internautów. Jedno z nich dotyczyło gotowania parówek. Pierwsza reakcja może wywołać śmiech, ale dobrze się stało, że taki temat został poruszony. Zasada w tym przypadku jest bardzo prosta - nigdy nie gotuj parówek!

Obrazek
Dlaczego parówki pękają? - Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego? Szczegółowej odpowiedzi udzielił Robert Makłowicz - jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy. Ze spokojem wyjaśnił, że parówek nigdy się nie gotuje. Aby prawidłowo je przygotować, wpierw należy zagotować wodę, a gdy zacznie wrzeć, to wyłączamy palnik i wtedy wrzucamy parówki do wody. Gdy podgrzeją się do odpowiedniej temperatury, to wyjmujemy je z wody i spożywamy z wybranymi przez nas dodatkami.

Dlaczego nie należy gotować parówek?

Niezależnie od tego, czy parówki zawierają w sobie 100 proc. mięsa, czy też jego ilość jest znikoma, to gotowanie parówek może spowodować, że będą one po prostu pękać. Jednak to nie jedyny powód, przez który ich gotowanie nie jest dobrym pomysłem. Okazuje się, że zawierają one w sobie sole peklujące, które podczas obróbki cieplnej są niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia, bo wytwarzają niebezpieczne związki. Dlatego też nie powinno się smażyć, grillować i gotować parówek. Przygotuj je tylko i wyłącznie w opisany wyżej sposób.

Na swoje ulubione śniadanie możesz zrobić pyszny domowy serek kanapkowy z tymiankiem i papryką. Przepis odnajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców