11 podstawowych zasad etykiety jedzenia sushi. Znając je, nie zrobisz sobie wstydu!
Sushi to japoński przysmak, który cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. I nic w tym dziwnego- świeża ryba z ryżem i dodatkami jest bardzo smaczną i zdrową alternatywą obiadu. Przed zamówieniem powstrzymuje nas jednak obawa: jak to właściwie jeść? Dzisiaj przychodzimy Wam z pomocą i pokażemy, że nie trzeba się bać sushi.
23.07.2020 11:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
#1 Co właściwie zamówić?
Obco brzmiące nazwy mogą budzić w nas zmieszanie. I chociaż pod oryginalnymi nazwami znajdziemy najczęściej polski odpowiednik to i tak przyda się mała wskazówka. Nie bój się pytać obsługi: nikt tak jak oni nie opowie Ci o rodzajach sushi, które serwują. Pomogą Ci również wybrać odpowiednie dla Ciebie rolki. Pamiętaj, że nie ma głupich pytań, a kto pyta- nie błądzi!
#2 Co wybrać do picia?
Sushi bary często mają bogatą ofertę azjatyckich napojów. Najlepszym rozwiązaniem na początek będzie jednak zamówienie klasycznej, zielonej herbaty. Z sushi dobrze komponuje się również jasne piwo (typu lager) i śliwkowe wino.
#3 Po co mi te miseczki?
Najczęstszym dodatkiem do sushi jest sos sojowy oraz wasabi. O ile sos sojowy jest dość bezpieczną opcją, o tyle bądź ostrożny przy zielonej paście. Japoński chrzan jest bardzo pikantnym dodatkiem. Najpierw spróbuj rolki z małą ilością wasabi, lub w ogóle z niej zrezygnuj przy pierwszym kęsie.
Tajemnicze paski w miseczce to imbir. Przegryzamy kawałki między kolejnymi kawałkami, żeby oczyścić i odświeżyć swoje kubki smakowe. Sam imbir jest bardzo pikantny i może zabić delikatniejszy smak sushi.
#4 Jedzenie pałeczkami
Obsługa pałeczek może wydawać się na początku skomplikowaną sprawą. Nie ma w tym absolutnie nic dziwnego! Nie stresuj się, jeśli nie będzie Ci na początku wychodziło. Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia widelcem, więc pałeczki mogą się wydawać czarną magią.
#5 Nie bój się używać rąk
Jeśli nie czujesz się pewnie jedząc pałeczkami: nie przejmuj się. Etykieta jedzenia sushi pozwala na jedzenie kawałków rękami. Pamiętaj, żeby koniecznie były one czyste. Sushi chwytamy kciukiem, palcem wskazującym i środkowym i zanurzamy delikatnie w sosie.
#6 Właściwe sposób jedzenia
Bardzo ważnym elementem jedzenia sushi jest to, żeby do ust wkładać całe kawałki. Esencją jest właśnie poczucie kombinacji smaków, które idealnie ze sobą współgrają. Za nietakt uważa się nadgryzanie sushi i odkładanie na talerzyk. Jeśli boisz się, że kawałki będą dla Ciebie za duże: wystarczy, że poprosisz sushimastera o zrobienie węższej rolki. Osoby, które zajmują się ich przygotowywaniem, są najczęściej bardzo elastyczne, a przede wszystkim wyrozumiałe.
# 7 Czy zamoczyć sushi?
Bardzo dużym nietaktem jest mieszanie sosu sojowego razem z wasabi. Jeśli wolisz ostrzejsze sushi- poproś o to kucharza.
Sushi nie należy zatapiać w sosie sojowym, wystarczy je delikatnie zamoczyć. Zanurzanie całej porcji jest źle widziane w japońskiej kulturze.
Sushi moczymy zawsze od strony ryby, nie od ryżu
#8 Nie kładź imbiru na kawałek sushi
Nie powinno się kłaść kawałków imbiru na porcję sushi. Przegryź jego kawałek pomiędzy kolejnymi rolkami.
#9 Nie tylko na surowo
Czy wiesz, że "sushi" wcale nie oznacza "surowej ryby"? Jest to "kwaśny ryż", czyli taki, moczony w specjalnej mieszance cukru i octu.
Możesz często spotkać się z wersją grillowaną lub w tempurze. Jest to najlepsza opcja, jeśli nie jesteś jeszcze przekonany do surowej ryby.
#10 Sushi nie takie japońskie
Błędnie uważa się, że sushi pochodzi z Japonii. Bez wątpliwości, jest jedną z najbardziej japońskich dla nas potraw, jednak pierwotnie powstało ono...w Chinach. Jednak to właśnie w Japonii sushi ewoluowało i stało się jedną z najbardziej charakterystycznych dla tego kraju potraw.
#11 Nie kładź pałeczek na miseczce
Pałeczki położone na misce są kojarzone wśród japończyków z rytuałem pogrzebu. Niektórzy nawet twierdzą, że pałeczki położone na misce przynoszą pecha. Żeby nie zaliczyć wpadki, lepiej się tego wystrzegaj!
Pałeczki najlepiej odłożyć na specjalną podpórkę do pałeczek. Jeśli takie nie masz, wykorzystaj opakowanie po pałeczkach lub końcówkę bambusowych pałeczek (trzeba odłamać ją przed rozdzieleniem).
Mamy nadzieję, że te rady ośmielą Cię do pierwszej wizyty w sushi barze. Pamiętaj, że to przede wszystkim świetna zabawa i niesamowite kulinarne doznanie. Każdy kiedyś zaczynał, nie bój się pytać i próbować nowych smaków.
Smacznego!