Przed zamrożeniem bigosu, zrób z nim dwie rzeczy. Świeżość i smak zachowa znaczniej dłużej
Niejednokrotnie zdarzają się takie sytuacje, że chcemy za wszelką cenę uniknąć marnowania jedzenia. Gdy przygotujemy go za dużo, najlepszym rozwiązaniem pozostaje oczywiście mrożenie. Tak się składa, że nie wszystkie produkty możemy zamrozić. A jak jest z bigosem? Czy wiesz, jak mrozić bigos?
24.12.2022 14:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak mrozić bigos? Dzięki temu patentowi zachowa swoją świeżość
Nie ulega żadnej wątpliwości, że bigos to danie, po które najchętniej sięgamy w sezonie jesienno-zimowym. Tak się składa, że w przeciągu najbliższych dni, na talerzach będzie królować przede wszystkim bigos wigilijny. Podobnie, jak pozostałe dania, również i on z pewnością będzie przygotowany w nadmiarze. Wszyscy dobrze wiemy, że nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego. Dlatego, jeśli zależy nam na tym, by żywność się nie zmarnowała i nie wylądowała w koszu, to najlepszym rozwiązaniem pozostaje mrożenie. A czy wiesz, jak mrozić bigos?
Jeśli zamierzasz zamrozić bigos po świętach, czy zupełnie innego dnia, to musisz pamiętać, że nadaje się on do mrożenia i w dalszym ciągu będzie zachwycał Cię smakiem, jeśli odpowiednio przechowasz tę żywność. Należy przede wszystkim pamiętać o tym, by go wcześniej odpowiednio wystudzić. Następnie dzielimy go na mniejsze porcje, dzięki czemu będziemy mogli spożywać go stopniowo. Na przechowanie podczas mrożenia idealnie sprawdzą się plastikowe pojemniki lub woreczki strunowe, które pozwolą odpowiednio zagospodarować przestrzenią w zamrażarce. Postaraj się usunąć z woreczków jak największą ilość powietrza.
Jak odmrozić bigos i kiedy go spożyć?
Skoro wiecie już, jak mrozić bigos, to dobrze będzie również zapoznać się z zasadami, związanymi z tym, jak postępować z takim bigosem, gdy będziemy chcieli go zjeść. Miej na uwadze, że najlepiej będzie rozmrażać go w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy odrobinę wody i zagotowujemy całość lub dusimy przez chwilę. Pamiętaj, że zamrożony bigos należy spożyć w przeciągu pół roku. Nie polecamy ponownego mrożenia tego dania. Dotyczy to wszystkich produktów mrożonych.
Zobacz jak przygotować tradycyjny bigos po staropolsku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: