Przed zamrożeniem bigosu, zrób z nim dwie rzeczy. Świeżość i smak zachowa znaczniej dłużej

Niejednokrotnie zdarzają się takie sytuacje, że chcemy za wszelką cenę uniknąć marnowania jedzenia. Gdy przygotujemy go za dużo, najlepszym rozwiązaniem pozostaje oczywiście mrożenie. Tak się składa, że nie wszystkie produkty możemy zamrozić. A jak jest z bigosem? Czy wiesz, jak mrozić bigos?

ObrazekJak mrozić bigos? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Jak mrozić bigos? Dzięki temu patentowi zachowa swoją świeżość

Nie ulega żadnej wątpliwości, że bigos to danie, po które najchętniej sięgamy w sezonie jesienno-zimowym. Tak się składa, że w przeciągu najbliższych dni, na talerzach będzie królować przede wszystkim bigos wigilijny. Podobnie, jak pozostałe dania, również i on z pewnością będzie przygotowany w nadmiarze. Wszyscy dobrze wiemy, że nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego. Dlatego, jeśli zależy nam na tym, by żywność się nie zmarnowała i nie wylądowała w koszu, to najlepszym rozwiązaniem pozostaje mrożenie. A czy wiesz, jak mrozić bigos?

Obrazek
Bigos z dodatkiem miodu - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zamierzasz zamrozić bigos po świętach, czy zupełnie innego dnia, to musisz pamiętać, że nadaje się on do mrożenia i w dalszym ciągu będzie zachwycał Cię smakiem, jeśli odpowiednio przechowasz tę żywność. Należy przede wszystkim pamiętać o tym, by go wcześniej odpowiednio wystudzić. Następnie dzielimy go na mniejsze porcje, dzięki czemu będziemy mogli spożywać go stopniowo. Na przechowanie podczas mrożenia idealnie sprawdzą się plastikowe pojemniki lub woreczki strunowe, które pozwolą odpowiednio zagospodarować przestrzenią w zamrażarce. Postaraj się usunąć z woreczków jak największą ilość powietrza.

Jak odmrozić bigos i kiedy go spożyć?

Skoro wiecie już, jak mrozić bigos, to dobrze będzie również zapoznać się z zasadami, związanymi z tym, jak postępować z takim bigosem, gdy będziemy chcieli go zjeść. Miej na uwadze, że najlepiej będzie rozmrażać go w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy odrobinę wody i zagotowujemy całość lub dusimy przez chwilę. Pamiętaj, że zamrożony bigos należy spożyć w przeciągu pół roku. Nie polecamy ponownego mrożenia tego dania. Dotyczy to wszystkich produktów mrożonych.

Zobacz jak przygotować tradycyjny bigos po staropolsku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza