Jak gotować mleko, żeby się nie przypaliło? 4 proste, sprawdzone sposoby

Jak gotować mleko bez stresu? Często gotujemy mleko, żeby przygotować sos, budyń, czy krem cukierniczy. Niestety nieraz zdarza nam się je przypalić. Mamy aż 4 sposoby na poradzenie sobie z tym problemem w mgnieniu oka.

Obrazek
Agnieszka
Obrazek

Jak gotować mleko? Przede wszystkim powoli

Mleko powinniśmy gotować na średnim ogniu. Pod wpływem wysokiej temperatury, zawarte w mleku białka zaczynają koagulować. Następnie skoagulowane białka osadzają się na dnie garnka i powoli spalają. Tak powstaje czarny osad na garnku, spalenizna, która powoduje, że nasze mleko nie nadaje się już do spożycia. Oprócz kontrolowania temperatury, należy również pamiętać o mieszaniu mleka od czasu do czasu. Dzięki temu nie będziemy musieli wyrzucać naszego cennego produktu.

Dodatek niewielkiej ilości wody

Dodatek niewielkiej ilości wody do garnka to kolejny znany sposób zapobiegający przypalania się mleka. Jest to stara, ludowa metoda dawniej przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Przed rozpoczęciem gotowania mleka wlewamy zimną wodę do garnka. Ilość wody powinna być niewielka - maksymalnie dwie łyżki. Następnie podgrzewamy ją na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mleko i kontynuujemy gotowanie.

Przetarcie garnka olejem

Według redaktorów Cook's Illustrated jest to najskuteczniejszy sposób na ugotowanie mleka. Olejem przecieramy garnek, w którym będziemy gotować mleko.  Najlepiej użyć do tego papieru kuchennego. W ten sposób garnek będzie pokryty cienką, ochronną warstwą oleju. Dzięki temu olej nie wpłynie na smak ugotowanego mleka. Należy zaznaczyć, że nie powinniśmy zamieniać oleju masłem, bądź smalcem. Olej sprawdza się w tej metodzie najlepiej.

Garnek z podwójnym dnem

Jeśli nie masz ochoty za każdym razem przed gotowaniem mleka dodawać wody, bądź oleju, to kup garnek z podwójnym dnem! 

Cena garnka z podwójnym dnem w zależności od wielkości, waha się zazwyczaj od 30zł do nawet 200zł. Pomimo tego, warto zainwestować w taki garnek, ażeby gotować mleko bez stresu.

Jak gotować mleko?

Dzięki tym prostym trikom już teraz możesz spokojnie przygotwać z ugotowanego mleka swój ulubiony budyń czy krem patissiere!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"