Jak oczyścić rybę z łusek w mniej niż 5 minut? Bez wysiłku i bałaganu
Jak oczyścić rybę z łusek w mniej niż 5 minut bez zbędnego wysiłku i dużego bałaganu? Niezawodne i sprawdzone patenty, które ułatwią Ci oczyszczanie.
08.12.2022 22:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czyszczenie ryby wielu osobom spędza sen z powiek. Okazuje się jednak, że nie musi to być ani czasochłonne ani skomplikowane. Całą rybę oczyścić w mniej niż pięć minut, nie zostawiając przy tym ogromnego bałaganu wokół siebie. Koniec z pryskającymi po kuchni łuskami.
Jak oczyścić rybę z łusek?
Zacznij od umycia ryby pod bieżącą wodą. Dzięki temu usuniesz z niej część śluzu i dalsze kroki będą jeszcze łatwiejsze. Do oczyszczenia nie potrzebujesz żadnych specjalnych sprzętów kuchennych- wystarczy zwykła łyżka stołowa. Brzegiem łyżki podważ łuski i przesuwaj ją zdecydowanym ruchem od ogona do głowy ryby. Zaokrąglone brzegi łyżki zapobiegają pryskaniu łusek na blaty. Czasami to te proste sposoby są po prostu najlepsze. Ta metoda sprawdzi się świetnie przy czyszczeniu ryb o dużych łuskach: będzie niezastąpiona, gdy chcesz oporządzić karpie, karasie, amury, liny, leszcze czy też pstrągi.
Jak czyścić ryby z małymi łuskami?
Jeśli jednak chcesz przygotować rybę, której łuski są drobne i małe, to sięgnij po nóż. Przyciskamy go do ryby w taki sposób, aby ostrze znajdowało się pod łuskami. Wykonujemy szybkie i pewnie ruchy od ogona do głowy. Aby łuski lepiej odchodziły od skóry, włóż rybę na chwilę do zamrażarki. Lekko zmrożona będzie prostsza do oczyszczenia.
Przepis na francuską galaretę terrinę znajdziesz na naszym kanale YouTube