Jednorazowy młynek do przypraw możesz z łatwością otworzyć. Nigdy go nie wyrzucaj

Zanim wyrzucisz pusty młynek do przypraw- zobacz, jak go otworzyć. Nawet jednorazowy młynek możesz wykorzystać ponownie.

Obrazek
Ewa

Jednorazowe młynki do czarnego pieprzu lub gruboziarnistej soli można z łatwością znaleźć w większości marketów. Nie wyrzucaj go po zużyciu przyprawy- znamy patent, który pozwoli Ci otworzyć jednorazowy młynek i wypełnić go od nowa.

Pieprz w ziarnach

Świeżo zmielony pieprz uwalnia więcej aromatu i smaku- warto dodawać go do potraw. Zgodni co do tego są szefowie kuchni, którzy chętniej sięgają po taką formę. Ziarenka tracą swój aromat od momentu uszkodzenia, więc im szybciej je podamy, tym więcej smaku w nich zostanie. Wybór młynków jest ogromny: szklane, akrylowe, plastikowe, z korbką na czubku, z przekręcaną górną częścią, młynki na baterie, wysokie, niewielkie, obłe lub kanciaste. Najpopularniejsze i najtańsze są jednorazowe młynki, wypełnione od razu przyprawą. Okazuje się jednak, że ich jednorazowość może być kwestią umowną.

Obrazek

Pieprz czarny to bardzo zdrowa przyprawa. Najważniejszym jego składnikiem jest piperyna. Badania wykazały, że ma silne właściwości antynowotworowe i oczyszczające. Stosowana regularnie korzystnie wpływa na metabolizm i przemianę materii.

Jak otworzyć jednorazowy młynek

Skończył Ci się pieprz w młynku? Nie wyrzucaj sprzęty do kosza. Możesz wypełnić go na nowo, oszczędzając tym samym pieniądze i ograniczając nieco domowe odpady. Dzięki temu patentowi nie musisz kupować nowego młynka i nie przykładasz się do zanieczyszczenia środowiska.

Jak otworzyć jednorazowy młynek do pieprzu- Pyszności
Jak otworzyć jednorazowy młynek do pieprzu- Pyszności

W czajniku lub garnku zagotuj wodę. Do zagotowanej wody włóż młynek tak, aby plastikowa część pozostała zanurzona. Pod wpływem wysokiej temperatury plastik nieco zmięknie. Usuń wtedy plastikową zakrętkę i wypełnij szklane wnętrze ziarnami czarnego pieprzu.  Dociśnij część odpowiedzialną za mielenie, zakręć dobrze całość i gotowe!

Jak otworzyć jednorazowy młynek do pieprzu- Pyszności
Jak otworzyć jednorazowy młynek do pieprzu- Pyszności

Zgłodniałeś? Zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce