Chowając pomidory do lodówki, pamiętaj o tych zasadach. Inaczej błyskawicznie staną się bezużyteczne

Nie ulega żadnej wątpliwości, że pomidory są tym warzywem, które w naszej kuchni stosujemy najczęściej. Okazuje się jednak, że robiąc kanapkę, najczęściej kroimy tylko kilka plasterków. A co z resztą pomidora? Czy wiesz, jak poprawnie przechowywać pokrojone pomidory?

Jak przechowywać pokrojone pomidory w lodówce?Jak przechowywać pokrojone pomidory w lodówce? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kilka plasterków pomidora i co dalej? Jak poprawnie przechowywać pokrojone pomidory?

Co większość z nas robi po ukrojeniu kawałka pomidora? Większość z nas zgodnie odpowie, że wkładamy go do lodówki. Ale czy to na pewno odpowiedni i bezpieczny sposób? Odpowiedź znajdziesz w naszym poradniku. Jeśli zastanawiasz się, jak poprawnie przechowywać pokrojone pomidory, przygotowaliśmy kilka praktycznych podpowiedzi, dzięki czemu stanie się to o wiele prostsze. Unikniemy w ten sposób marnowania żywności i utrzymamy wszystkie pomidory w możliwie najlepszym stanie.

Obrazek
Pomidory - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli wkładasz napoczęty pomidor do lodówki, to jest to odpowiednie rozwiązanie. Dlaczego? Przechowywanie go poza lodówką jest nie do końca dobrym pomysłem, bo to warzywo przyciąga bakterie. Są one również bardziej podatne na zepsucie niż podczas przechowywania w lodówce. Optymalną temperaturą do przechowywania całych pomidorów jest około 13 stopni Celsjusza. Czy konieczne, w przypadku pokrojonych pomidorów, jest dodatkowe zabezpieczenie w lodówce? Sprawdźmy!

Jak poprawnie przechowywać w lodówce pokrojone pomidory? Pamiętaj o tych zasadach!

Jeśli już wiemy, jak poprawnie przechowywać w lodówce pokrojone pomidory, to dobrze będzie wiedzieć, czy konieczne są dodatkowe naczynia, zabezpieczenia i patenty, związane z samym przechowywaniem. Okazuje się, że tak. Duże połówki pomidora należy przechowywać w lodówce przeciętą stroną do dołu, na papierowym ręczniku, w specjalnym pojemniku do przechowywania żywności. Takiego pomidora należy spożyć w przeciągu dwóch dni. Jeśli będziemy chcieli go zużyć do końca, to dobrze będzie go wyjąć na 30 minut przed spożyciem, by nabrał odpowiedniego smaku.

Jedzenie poza lodówką
Jedzenie poza lodówką - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli pomidory zostały pokrojone w kostkę, to pamiętaj, by również trzymać je w specjalnym pojemniku do przechowywania żywności. Po kilku dniach przechowywania w lodówce należy je zjeść lub zamrozić. Pamiętaj o tych ważnych zasadach. To niezwykle ważne, jeśli chcesz cieszyć się najlepszym smakiem pomidorów!

Pamiętaj, że pokrojone pomidory, zawsze możesz wykorzystać do kanapki na bogato. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy