Jak prawidłowo odcedzić makaron? Całe życie robiłeś to źle

Gotowanie i odcedzanie makaronu dla wielu może wydawać się jedną z najprostszych czynności w kuchni. Okazuje się jednak, że nawet to można robić źle. A Polacy zajadają się makaronem, więc warto byłoby wiedzieć, w jaki sposób robić to dobrze. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości. 

Jak odcedzić makaron? Fot. PixabayJak odcedzić makaron? Fot. Pixabay

Makaron to jeden z najprostszych pomysłów na obiad. Nic dziwnego, że często gości na stołach zabieganych, zapracowanych Polaków. Jest to również jeden z najczęściej spożywanych na całym świecie produktów zbożowych. Znajduje się w gronie produktów o umiarkowanej kaloryczności i zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Nie warto jednak z nim przesadzać, bo może odbić się to na naszej wadze. Czasami jednak nie sposób oprzeć się pysznemu makaronowi z sosem i obłędnymi, aromatycznymi dodatkami. W tej roli świetnie sprawdzają się warzywa, owoce morza czy mięso.

Jak prawidłowo odcedzić makaron? Niby proste, a jednak jest haczyk

Włosi twierdzą, że Polacy popełniają ogromny błąd podczas odcedzania makaronu. Zazwyczaj w większości domów odcedzamy go, a następnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, by się nie sklejał. W ten sposób wypłukujemy jednak makaron ze skrobi. I jeśli zamierzamy dodać go do sosu — ten nie będzie się już tak do niego kleił. Jeśli jednak chcemy podawać makaron z zupą czy dodać go do sałatki — możemy robić tak jak dotychczas — wtedy się nie sklei.

Czym odcedzić makaron? Możesz być zaskoczony

Rodowici Włosi przekładają makaron do sosu za pomocą szczypiec czy łyżki cedzakowej z garnka z wodą wprost do woka lub patelni z sosem. W ten sposób makaron jest gorący i kleisty, co tylko pozytywnie wpływa na danie. Większość z nas odcedza jednak makaron, wkładając durszlak do zlewu. Tiktokerzy podpowiadają jednak, by włożyć durszlak do garnka, a następnie odlać wodę. Ma być to lepszy i bezpieczniejszy sposób.

Jak odcedzić makaron? Fot. Pixabay
Jak odcedzić makaron? Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat