Koniec z czerstwym pieczywem! Znamy najlepsze sposoby na przechowywanie chleba

Jeśli zastanawiasz się, jak przechowywać chleb w kuchni, aby nie zmarnowała się ani jedna kanapka, zaraz wszystko stanie się jasne.

Obrazek
Frania

Należę do grupy osób, które nie lubią, kiedy coś się marnuje. A że chleb można znaleźć w każdym domu, postanowiłam podzielić się z Tobą sprawdzonymi sposobami, dzięki którym pyszne pieczywo posłuży nam znacznie dłużej.

#1 Chlebak w kuchni

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/395753885999391042/">pinterest.com‎</a>

Zaczynamy od tradycyjnego chlebaka, który ciągle cieszy się niesłabnącą popularnością. Na przestrzeni lat oprócz wolnostojących urządzeń, pojawiły się również zabudowane chlebaki, które można ukryć w kuchennych szufladach.

A skoro już mowa o przechowywaniu chleba w takich warunkach, warto wiedzieć, że pieczywo lubi wilgotne środowisko.

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/603200943821632140/">pinterest.com‎</a>

Dlatego co 3 dni należy włożyć do chlebaka połówkę jabłka. Tym samym w znaczny sposób wydłużysz żywotność chlebowych wyrobów.

#2 Papierowe torebki

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Tego rodzaju materiał pomaga pieczywu zachować świeżość na dłużej. Dlatego jeśli chcesz je przechowywać w takich warunkach, zawsze wybieraj papierowe wyroby, a nie torebki plastikowe.

#3 Lniane woreczki

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/859413541372193626/">pinterest.com‎</a>

Pisząc o sposobach przechowywania pieczywa, warto wspomnieć również o lnianych woreczkach. Możesz wykorzystywać je wielokrotnie i trzymać zarówno na blacie, jak i w kuchennych meblach.

#4 Zamrażarka - jak przechowywać chleb w dłuższych terminach

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/136867276160664082/">pinterest.com‎</a>

I na koniec pomysł z zamrażarką, który przyda się w sytuacjach, kiedy kupisz większą ilość chleba. W takich przypadkach dobrze jest podzielić chleb na mniejsze porcje, dzięki czemu nigdy nie zmarnujesz ani grama pieczywa. Pleśń i czerstwy chleb to już przeszłość!

Co więcej pieczywo w takich warunkach możesz przechowywać do 3 miesięcy!

I już wszystko jasne jeśli chodzi o temat jak przechowywać chleb.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat