Koniec z czerstwym pieczywem! Znamy najlepsze sposoby na przechowywanie chleba
Jeśli zastanawiasz się, jak przechowywać chleb w kuchni, aby nie zmarnowała się ani jedna kanapka, zaraz wszystko stanie się jasne.
28.06.2019 | aktual.: 07.10.2020 09:01
Należę do grupy osób, które nie lubią, kiedy coś się marnuje. A że chleb można znaleźć w każdym domu, postanowiłam podzielić się z Tobą sprawdzonymi sposobami, dzięki którym pyszne pieczywo posłuży nam znacznie dłużej.
#1 Chlebak w kuchni
Zaczynamy od tradycyjnego chlebaka, który ciągle cieszy się niesłabnącą popularnością. Na przestrzeni lat oprócz wolnostojących urządzeń, pojawiły się również zabudowane chlebaki, które można ukryć w kuchennych szufladach.
A skoro już mowa o przechowywaniu chleba w takich warunkach, warto wiedzieć, że pieczywo lubi wilgotne środowisko.
Dlatego co 3 dni należy włożyć do chlebaka połówkę jabłka. Tym samym w znaczny sposób wydłużysz żywotność chlebowych wyrobów.
#2 Papierowe torebki
Tego rodzaju materiał pomaga pieczywu zachować świeżość na dłużej. Dlatego jeśli chcesz je przechowywać w takich warunkach, zawsze wybieraj papierowe wyroby, a nie torebki plastikowe.
#3 Lniane woreczki
Pisząc o sposobach przechowywania pieczywa, warto wspomnieć również o lnianych woreczkach. Możesz wykorzystywać je wielokrotnie i trzymać zarówno na blacie, jak i w kuchennych meblach.
#4 Zamrażarka - jak przechowywać chleb w dłuższych terminach
I na koniec pomysł z zamrażarką, który przyda się w sytuacjach, kiedy kupisz większą ilość chleba. W takich przypadkach dobrze jest podzielić chleb na mniejsze porcje, dzięki czemu nigdy nie zmarnujesz ani grama pieczywa. Pleśń i czerstwy chleb to już przeszłość!
Co więcej pieczywo w takich warunkach możesz przechowywać do 3 miesięcy!