Jak przechowywać kurki, żeby się nie spleśniały i nie stały się gorzkie? Jest tylko 1 właściwy sposób

Sezon na grzyby rozpoczęty. Na pewno wielu z was wybrało się już na grzybobranie i uzbierało trochę leśnych pyszności. Jednym z naszych ulubionych grzybów jest kurka. To grzyb o wyjątkowo delikatnym smaku i aromacie. Możemy z niego przygotować mnóstwo wyśmienitych dań. Natomiast co zrobić, kiedy mamy go zbyt dużo w naszej kuchni? Podpowiadamy jak przechowywać kurki, by cieszyć się ich smakiem w zimowe popołudnie.

Obrazek
Paulina

Kurki to grzyby o wyjątkowo małych gabarytach. Często gromadzi się w nich piasek i różne zanieczyszczenia. Z tego powodu przed zamrożeniem powinniśmy dokładnie je oczyścić, a następnie zabrać się za mrożenie.

Obrazek

Jak przygotować kurki do mrożenia?

Grzyby w postaci mrożonej mogą mieć gorzki smak zaraz po przygotowaniu. Co zrobić, by tego uniknąć i jak prawidłowo mrozić kurki? Przed zamrożeniem musimy poddać je działaniu wysokiej temperatury. Sprawdzi się blanszowanie. Najlepiej wrzucić je na kilka minut na patelnię wraz z masłem i oliwą. W taki sposób niwelujemy ryzyko gorzkiego posmaku.

Warto umieścić je w woreczkach na mrożonki lub małych plastikowych pudełkach, żeby podzielić je na pojedyncze porcje. Tak przygotowane grzyby umieszczamy w zamrażalce na maksymalnie 8 miesięcy. Pamiętajmy o tym, aby nie dopuścić do rozmrożenia grzybów, a potem ponownego zamrożenia. Takie działanie może doprowadzić do rozwoju bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych, wskutek czego grzyby przestaną być jadalne.

Obrazek
Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Rozmrażanie kurek

Kolejnym problemem może być rozmrażanie grzybów. Często źle przygotowujemy je do mrożenia. Po wyjęciu są bardzo mocno posklejane. Co zrobić, aby tego uniknąć? Pamiętajmy o tym, żeby grzyby przed umieszczeniem w torebce foliowej były suche, dzięki temu zapobiegniemy sklejaniu się ich. Jeśli jednak o tym zapomnieliśmy, grzyby po wyjęciu z zamrażalki zalewamy wrzątkiem.

Obrazek

Co zrobić z kurek?

Kurki to grzyby, które są pyszne same w sobie. Czasami wystarczy tylko dodatek cebulki, pietruszki i masła. Z grzybów możemy stworzyć pyszny sos do makaronu, ziemniaków i risotto. Kurki będą dobrze się komponować z pieczonym i smażonym mięsem, więc warto poeksperymentować w kuchni, aby odkryć zupełnie nowe, doskonałe smaki.

Zostawiamy nasz nowy przepis na łódki z tortill z kurczakiem:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej