Jak przechowywać kurki, żeby się nie spleśniały i nie stały się gorzkie? Jest tylko 1 właściwy sposób
Sezon na grzyby rozpoczęty. Na pewno wielu z was wybrało się już na grzybobranie i uzbierało trochę leśnych pyszności. Jednym z naszych ulubionych grzybów jest kurka. To grzyb o wyjątkowo delikatnym smaku i aromacie. Możemy z niego przygotować mnóstwo wyśmienitych dań. Natomiast co zrobić, kiedy mamy go zbyt dużo w naszej kuchni? Podpowiadamy jak przechowywać kurki, by cieszyć się ich smakiem w zimowe popołudnie.
04.09.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:46
Kurki to grzyby o wyjątkowo małych gabarytach. Często gromadzi się w nich piasek i różne zanieczyszczenia. Z tego powodu przed zamrożeniem powinniśmy dokładnie je oczyścić, a następnie zabrać się za mrożenie.
Jak przygotować kurki do mrożenia?
Grzyby w postaci mrożonej mogą mieć gorzki smak zaraz po przygotowaniu. Co zrobić, by tego uniknąć i jak prawidłowo mrozić kurki? Przed zamrożeniem musimy poddać je działaniu wysokiej temperatury. Sprawdzi się blanszowanie. Najlepiej wrzucić je na kilka minut na patelnię wraz z masłem i oliwą. W taki sposób niwelujemy ryzyko gorzkiego posmaku.
Warto umieścić je w woreczkach na mrożonki lub małych plastikowych pudełkach, żeby podzielić je na pojedyncze porcje. Tak przygotowane grzyby umieszczamy w zamrażalce na maksymalnie 8 miesięcy. Pamiętajmy o tym, aby nie dopuścić do rozmrożenia grzybów, a potem ponownego zamrożenia. Takie działanie może doprowadzić do rozwoju bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych, wskutek czego grzyby przestaną być jadalne.
Rozmrażanie kurek
Kolejnym problemem może być rozmrażanie grzybów. Często źle przygotowujemy je do mrożenia. Po wyjęciu są bardzo mocno posklejane. Co zrobić, aby tego uniknąć? Pamiętajmy o tym, żeby grzyby przed umieszczeniem w torebce foliowej były suche, dzięki temu zapobiegniemy sklejaniu się ich. Jeśli jednak o tym zapomnieliśmy, grzyby po wyjęciu z zamrażalki zalewamy wrzątkiem.
Co zrobić z kurek?
Kurki to grzyby, które są pyszne same w sobie. Czasami wystarczy tylko dodatek cebulki, pietruszki i masła. Z grzybów możemy stworzyć pyszny sos do makaronu, ziemniaków i risotto. Kurki będą dobrze się komponować z pieczonym i smażonym mięsem, więc warto poeksperymentować w kuchni, aby odkryć zupełnie nowe, doskonałe smaki.
Zostawiamy nasz nowy przepis na łódki z tortill z kurczakiem: