PoradyJak przechowywać kurki, żeby się nie spleśniały i nie stały się gorzkie? Jest tylko 1 właściwy sposób

Jak przechowywać kurki, żeby się nie spleśniały i nie stały się gorzkie? Jest tylko 1 właściwy sposób

Sezon na grzyby rozpoczęty. Na pewno wielu z was wybrało się już na grzybobranie i uzbierało trochę leśnych pyszności. Jednym z naszych ulubionych grzybów jest kurka. To grzyb o wyjątkowo delikatnym smaku i aromacie. Możemy z niego przygotować mnóstwo wyśmienitych dań. Natomiast co zrobić, kiedy mamy go zbyt dużo w naszej kuchni? Podpowiadamy jak przechowywać kurki, by cieszyć się ich smakiem w zimowe popołudnie.

Jak przechowywać kurki, żeby się nie spleśniały i nie stały się gorzkie? Jest tylko 1 właściwy sposób
Paulina

04.09.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurki to grzyby o wyjątkowo małych gabarytach. Często gromadzi się w nich piasek i różne zanieczyszczenia. Z tego powodu przed zamrożeniem powinniśmy dokładnie je oczyścić, a następnie zabrać się za mrożenie.

Obraz

Jak przygotować kurki do mrożenia?

Grzyby w postaci mrożonej mogą mieć gorzki smak zaraz po przygotowaniu. Co zrobić, by tego uniknąć i jak prawidłowo mrozić kurki? Przed zamrożeniem musimy poddać je działaniu wysokiej temperatury. Sprawdzi się blanszowanie. Najlepiej wrzucić je na kilka minut na patelnię wraz z masłem i oliwą. W taki sposób niwelujemy ryzyko gorzkiego posmaku.

Warto umieścić je w woreczkach na mrożonki lub małych plastikowych pudełkach, żeby podzielić je na pojedyncze porcje. Tak przygotowane grzyby umieszczamy w zamrażalce na maksymalnie 8 miesięcy. Pamiętajmy o tym, aby nie dopuścić do rozmrożenia grzybów, a potem ponownego zamrożenia. Takie działanie może doprowadzić do rozwoju bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych, wskutek czego grzyby przestaną być jadalne.

Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Rozmrażanie kurek

Kolejnym problemem może być rozmrażanie grzybów. Często źle przygotowujemy je do mrożenia. Po wyjęciu są bardzo mocno posklejane. Co zrobić, aby tego uniknąć? Pamiętajmy o tym, żeby grzyby przed umieszczeniem w torebce foliowej były suche, dzięki temu zapobiegniemy sklejaniu się ich. Jeśli jednak o tym zapomnieliśmy, grzyby po wyjęciu z zamrażalki zalewamy wrzątkiem.

Obraz

Co zrobić z kurek?

Kurki to grzyby, które są pyszne same w sobie. Czasami wystarczy tylko dodatek cebulki, pietruszki i masła. Z grzybów możemy stworzyć pyszny sos do makaronu, ziemniaków i risotto. Kurki będą dobrze się komponować z pieczonym i smażonym mięsem, więc warto poeksperymentować w kuchni, aby odkryć zupełnie nowe, doskonałe smaki.

Zostawiamy nasz nowy przepis na łódki z tortill z kurczakiem: