Jak przechowywać ogórki, by były dłużej świeże? Zwróć uwagę na jedną rzecz

Ogórki mają wiele zalet, ale również jedną, konkretną wadę: szybko się psują. Okazuje się jednak, że w dużej mierze jest to błędne wrażenie, wynikające z tego, że nie potrafimy odpowiednio ich przechowywać. Ten prosty błąd może sprawić, że przydatność do spożycia tych zdrowych warzyw jest znacznie krótsza. 

ObrazekJak przechowywać ogórki? Na pewno nie tak! - Pyszności; foto: Canva

Dieta pełna warzyw i owoców jest wskazana dla wszystkich tych, którym nie jest obojętna kwestia zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektórzy są jednak zdania, że ich zabiegany tryb życia sprawia, że w ich kuchni nie ma miejsca dla warzyw, które szybko się psują. Tym sposobem ogórki stają się dla nich wręcz persona non grata. Po co je kupować, by zaraz wyjąć je z lodówki zupełnie spleśniałe?

Obrazek
Zepsute ogórki to ostatnie, czego chcemy w swojej kuchni - Pyszności; foto: Canva

Już w tym momencie pojawia się pierwszy z częstych błędów, notorycznie popełnianych przez naszych rodaków. Lodówka i ogórki to pojęcia, które nie powinny znaleźć się w jednym zdaniu. Chyba że takim, które stanowczo odradza przetrzymywania tych warzyw w chłodziarce. To jednak dopiero początek omawiania kwestii nieprawidłowego przechowywania ogórków.

Jak przechowywać ogórki?

Tak jak już wspomnieliśmy, ogórki nie przepadają za umieszczaniem ich w lodówce. Te warzywa źle znoszą temperatury poniżej 10 stopni Celsjusza, a o wiele dłużej zachowują świeżość w temperaturze pokojowej. Najgorsze możliwe miejsce dla nich to tylna ściana lodówki, bo tam panuje największy chłód. Jeśli już wsadzać je do chłodziarki, niech chociaż leżą na drzwiach. Mimo wszystko bardziej polecamy suchą szafkę. 

Obrazek
Ogórki nie powinny być przechowywane w lodówce - Pyszności; foto: Canva

A jednak niskie temperatury nie są jedyną przyczyną tego, że ogórki szybko tracą na jakości. Nie wolno ich również umieszczać w pobliżu niektórych... warzyw i owoców. Szczególnie trzeba się wystrzegać kładzenia ich obok bananów, jabłek i pomidorów, czyli produktów, które wydzielają duże pokłady gazu etylenowego. To właśnie przez tę substancję ogórki tracą na jędrności i chrupkości. I jak tu potem zrobić z nich idealnie smaczną mizerię?

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa