Jak przechowywać ogórki, by były dłużej świeże? Zwróć uwagę na jedną rzecz
15.06.2023 12:12, aktual.: 15.06.2023 13:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ogórki mają wiele zalet, ale również jedną, konkretną wadę: szybko się psują. Okazuje się jednak, że w dużej mierze jest to błędne wrażenie, wynikające z tego, że nie potrafimy odpowiednio ich przechowywać. Ten prosty błąd może sprawić, że przydatność do spożycia tych zdrowych warzyw jest znacznie krótsza.
Dieta pełna warzyw i owoców jest wskazana dla wszystkich tych, którym nie jest obojętna kwestia zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektórzy są jednak zdania, że ich zabiegany tryb życia sprawia, że w ich kuchni nie ma miejsca dla warzyw, które szybko się psują. Tym sposobem ogórki stają się dla nich wręcz persona non grata. Po co je kupować, by zaraz wyjąć je z lodówki zupełnie spleśniałe?
Już w tym momencie pojawia się pierwszy z częstych błędów, notorycznie popełnianych przez naszych rodaków. Lodówka i ogórki to pojęcia, które nie powinny znaleźć się w jednym zdaniu. Chyba że takim, które stanowczo odradza przetrzymywania tych warzyw w chłodziarce. To jednak dopiero początek omawiania kwestii nieprawidłowego przechowywania ogórków.
Jak przechowywać ogórki?
Tak jak już wspomnieliśmy, ogórki nie przepadają za umieszczaniem ich w lodówce. Te warzywa źle znoszą temperatury poniżej 10 stopni Celsjusza, a o wiele dłużej zachowują świeżość w temperaturze pokojowej. Najgorsze możliwe miejsce dla nich to tylna ściana lodówki, bo tam panuje największy chłód. Jeśli już wsadzać je do chłodziarki, niech chociaż leżą na drzwiach. Mimo wszystko bardziej polecamy suchą szafkę.
A jednak niskie temperatury nie są jedyną przyczyną tego, że ogórki szybko tracą na jakości. Nie wolno ich również umieszczać w pobliżu niektórych... warzyw i owoców. Szczególnie trzeba się wystrzegać kładzenia ich obok bananów, jabłek i pomidorów, czyli produktów, które wydzielają duże pokłady gazu etylenowego. To właśnie przez tę substancję ogórki tracą na jędrności i chrupkości. I jak tu potem zrobić z nich idealnie smaczną mizerię?