Sekretny trik na przechowywanie warzyw w lodówce. Na pewno go nie znałeś

Jak przechowywać warzywa w lodówce? Poznaj trik na zieloną natkę pietruszki i sałatę bez zwiotczałych liści. Wystarczy, że poświęcisz im kilka minut, a efekty przerosną twoje oczekiwania.

ObrazekZobacz, jak przechowywać liściaste warzywa - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jak przechowywać natkę pietruszki i koperek, by jak najdłużej pozostały świeże? Co zrobić z liśćmi jarmużu, botwiny czy sałaty, żeby nie więdły i nie psuły się tak szybko? Skuteczną metodą na przechowywanie zielonych warzyw liściastych podzieliła się na TikToku Marta Kujawa, prowadząca kanał "zmieniajnazdrowie". Ta metoda, częściej w niż domach, stosowana jest w profesjonalnych kuchniach, gdzie przechowuje się duże ilości warzyw, które powinny prezentować się nienagannie. Poznaj ten trik.

Jak przechowywać warzywa w lodówce? Sekretny trik

Marta Kujawa ("zmieniajnazdrowie") znana jest w mediach społecznościowych z udzielania porad na temat zdrowego odżywiania oraz organizowania pracy w kuchni z wykorzystywaniem mniej lub bardziej znanych metod i trików. W jednym z ostatnich nagrań zaproponowała sposób na przechowywanie zielonych warzyw liściastych (m.in. szpinaku, jarmużu, sałaty, kapusty, koperku, natki pietruszki) tak, by utrzymały świeżość jak najdłużej.

- Liście myjemy, ale nie wycieramy ich do sucha. Wilgotne wkładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy. W ten sposób liście pozostaną świeże do tygodnia czasu - przekazuje Kujawa w wideo opublikowanym na TikToku.

Przechowywanie warzyw. Ważne zasady

Warto unikać przechowywania jabłek, kiwi czy bananów z innymi produktami. To ze względu na fakt, że wytwarzają etylen - gaz, który przyspiesza proces dojrzewania i może sprawić, że inne produkty szybciej zepsują się. Na przykład ogórki nie powinny być przechowywane w pobliżu pomidorów, bananów, melonów czy jabłek. Banany zaś można owinąć w folię, co zmniejszy emisję etylenu i opóźni proces ich dojrzewania. Gdy będą dojrzałe, wtedy warto wrzucić je do lodówki, by zatrzymać dalsze dojrzewanie.

Obrazek
Zwiędnięta sałata - Pyszności; foto: Canva

Co jeszcze warto wiedzieć? Czosnek najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym miejscu i w otwartym pojemniku, ponieważ warzywo to potrzebuje cyrkulacji powietrza. Marchewkę i pietruszkę dobrze jest wcześniej pozbawić naci. Najlepiej przechowywać je nieobrane w ciemnym miejscu owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym. Seler naciowy natomiast zachowa swoją kruchość, jeśli przed włożeniem do lodówki owiniesz go folią aluminiową. Oczywiście, dobrym nawykiem jest regularne sprawdzanie stanu warzyw i owoców, jakie trzymamy w domach, usuwając te, które zaczynają się psuć, aby uniknąć rozprzestrzeniania się bakterii na pozostałe produkty.

Zobacz także 14 trików na obieranie, których uczą na kursach gotowania:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo