Sekretny trik na przechowywanie warzyw w lodówce. Na pewno go nie znałeś
Jak przechowywać warzywa w lodówce? Poznaj trik na zieloną natkę pietruszki i sałatę bez zwiotczałych liści. Wystarczy, że poświęcisz im kilka minut, a efekty przerosną twoje oczekiwania.
13.04.2023 17:15
Jak przechowywać natkę pietruszki i koperek, by jak najdłużej pozostały świeże? Co zrobić z liśćmi jarmużu, botwiny czy sałaty, żeby nie więdły i nie psuły się tak szybko? Skuteczną metodą na przechowywanie zielonych warzyw liściastych podzieliła się na TikToku Marta Kujawa, prowadząca kanał "zmieniajnazdrowie". Ta metoda, częściej w niż domach, stosowana jest w profesjonalnych kuchniach, gdzie przechowuje się duże ilości warzyw, które powinny prezentować się nienagannie. Poznaj ten trik.
Jak przechowywać warzywa w lodówce? Sekretny trik
Marta Kujawa ("zmieniajnazdrowie") znana jest w mediach społecznościowych z udzielania porad na temat zdrowego odżywiania oraz organizowania pracy w kuchni z wykorzystywaniem mniej lub bardziej znanych metod i trików. W jednym z ostatnich nagrań zaproponowała sposób na przechowywanie zielonych warzyw liściastych (m.in. szpinaku, jarmużu, sałaty, kapusty, koperku, natki pietruszki) tak, by utrzymały świeżość jak najdłużej.
Przechowywanie warzyw. Ważne zasady
Warto unikać przechowywania jabłek, kiwi czy bananów z innymi produktami. To ze względu na fakt, że wytwarzają etylen - gaz, który przyspiesza proces dojrzewania i może sprawić, że inne produkty szybciej zepsują się. Na przykład ogórki nie powinny być przechowywane w pobliżu pomidorów, bananów, melonów czy jabłek. Banany zaś można owinąć w folię, co zmniejszy emisję etylenu i opóźni proces ich dojrzewania. Gdy będą dojrzałe, wtedy warto wrzucić je do lodówki, by zatrzymać dalsze dojrzewanie.
Co jeszcze warto wiedzieć? Czosnek najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym miejscu i w otwartym pojemniku, ponieważ warzywo to potrzebuje cyrkulacji powietrza. Marchewkę i pietruszkę dobrze jest wcześniej pozbawić naci. Najlepiej przechowywać je nieobrane w ciemnym miejscu owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym. Seler naciowy natomiast zachowa swoją kruchość, jeśli przed włożeniem do lodówki owiniesz go folią aluminiową. Oczywiście, dobrym nawykiem jest regularne sprawdzanie stanu warzyw i owoców, jakie trzymamy w domach, usuwając te, które zaczynają się psuć, aby uniknąć rozprzestrzeniania się bakterii na pozostałe produkty.
Zobacz także 14 trików na obieranie, których uczą na kursach gotowania: