Jak przyspieszyć gotowanie makaronu? Będzie gotowy w 2 minuty

Kluski przygotowuje się relatywnie szybko, ale zdarza się, że nawet ten czas jest dla nas zdecydowanie za długi. Warto wiedzieć wtedy, jak przyspieszyć gotowanie makaronu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak to zrobić.

Obrazekjak przyspieszyć gotowanie makaronu? - Pyszności; foto: Canva

Życie i funkcjonowanie w XXI wieku oznacza nieustanne mierzenie się z coraz szybciej pędzącym czasem. Efektem tego jest to, że, czy tego chcemy, czy nie, oszczędności czasowej trzeba szukać coraz częściej i w coraz to większej ilości sytuacji. Gdyby więc zdarzyło ci się, że masz do zrobienia makaron, a liczysz się właśnie dla ciebie każda sekunda, to zastosuj niezawodny patent na przyspieszenie gotowania makaronu.

Obrazek
jak przyspieszyć gotowanie makaronu? - Pyszności; foto: Canva

Ten sposób może zresztą znaleźć zastosowanie w jeszcze jednej sytuacji, a mianowicie awarii pewnego podstawowego sprzętu kuchennego. Chodzi tu oczywiście o płytę indukcyjną. Jakoś radzić sobie trzeba, a kto wie? Może będziesz korzystał z tego patentu nawet wtedy, gdy wspomniane okoliczności nie zaistnieją?

Jak przyspieszyć gotowanie makaronu?

Do zastosowania triku na przyspieszenie zrobienia makaronu będzie ci potrzebna mikrofala. Przyznaj — ten sprzęt już nieraz ratował ci życie. I teraz tak: możesz podejść do tego na dwa sposoby. Jeden — na spokojnie, raczej wtedy, gdy po prostu indukcja odmówiła ci posłuszeństwa. Drugi — totalny ekspres, kiedy grunt pali ci się pod nogami, a ty masz dwie minuty na skończenie obiadu.

Pierwszy sposób zakłada wsypanie pół szklanki makaronu do miski, a następnie zalanie go taką samą ilością wody. W następnym kroku nastawienie trybu mikrofali na "danie zimne" i podgrzewanie przez dokładnie 6 minut.

Obrazek
jak przyspieszyć gotowanie makaronu? - Pyszności; foto: Canva

Opcja druga należy do tych robionych nieco na siłę, ale dalej jest skuteczna. Surowy makaron wsyp do kubka i zalej wodą. Tym razem jednak nastaw najwyższą moc mikrofali. Po dwóch minutach kluski będą ugotowane. Proponujemy jednak bieżącą kontrolę ilości wody w naczyniu, żeby makaron nie wysechł.

Sam przyznasz, że mikrofala niejedno ma zastosowanie. O jednym z nich możesz przeczytać tutaj. Znajdziesz tam coś naprawdę zaskakującego.

Po więcej ciekawych patentów zajrzyj na nasz kanał na YouTube. W międzyczasie możesz też zobaczyć ten przepis na mini bułeczki z ciasta francuskiego.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne