11 produktów spożywczych, które w naturze rosną inaczej, niż myśleliśmy!
Zastanawiałeś się może jak rosną Twoje ulubione warzywa, owoce i orzechy, które znasz ze sklepowych półek? Albo wręcz przeciwnie- nigdy o tym nie myślałeś? Dzisiaj chcemy pokazać Ci, że znane Ci rzeczy mają niekoniecznie znany sposób hodowli.
#1 Orzeszki ziemne
Fistaszki tak naprawdę nie są orzechami. To owoce rośliny strączkowej – orzachy podziemnej. Wytwarza ona nadziemną łodygę, ale to jej podziemne kłącza znane są nam ze sklepowych półek.
#2 Ananas
Patrząc na gęsty pióropusz ananasa na myśl przychodzą nam wielkie, okazałe palmy. Ale to nie na nich rośnie ten owoc! Wyrasta on praktycznie bezpośrednio z łodygi, zrośnięty z kwiatostanem i liśćmi.
#4 Goździki
Są idealnym dodatkiem do herbat, grzańców i wypieków. A czy wiesz gdzie ich szukać? Na łodygach! Goździki to zerwane i ususzone pączki czapetki pachnącej.
#5 Kurkuma
Kurkumę kojarzymy przede wszystkim w sproszkowanej formie. Znakomicie barwi i wyciąga smak w dalekowschodnich przyprawach.
Znana nam z saszetki kurkuma pochodzi ze sproszkowanego i suszonego korzenia.
#6 Żurawina
Znamy ją przede wszystkim w suszonej formie, jako smaczną przekąskę lub jako dodatek do mięs w formie dżemów i przetworów.
Żurawinę uprawia się na specjalnych plantacjach, które znajdują się na podmokłych terenach.
#7 Nerkowiec
Orzechy nerkowca wyrastają z owocu, który swoim kształtem przypomina jabłko, które również jest jadalne.
Łuska orzecha zawiera jednak silnie żrącą substancję, dlatego ważne jest, żeby przy zakupie kierować się etycznym pochodzeniem nerkowców.
#8 Ziarna kakaowca
Kakaowiec to olbrzymich rozmiarów, wiecznie zielone drzewo. Bezpośrednio z jego pnia i gałęzi wyrastają różowe lub czerwone kwiaty. Po kilku miesiącach z kwiatów rozwijają się dopiero owoce, z których pozyskujemy znane nam kakao.
#9 Kiwi
Jeśli chcesz zerwać sobie świeże kiwi- zerknij w górę. Są to owoce aktindii chińskiej, która rośnie w formie pnącza.
#10 Brukselka
Brukselkę się albo kocha albo nienawidzi. I może wydawać się, że rośnie podobnie do kapusty (w końcu sama należy do roślin kapustnych), ale wcale tak nie jest. Sam zobacz!
#11 Pieprz
Pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Rośnie w małych kiściach, jest owocem pnączu. Pewnie kojarzycie ze sklepowych półek różne warianty: biały, różowy, czarny. Tak naprawdę to jedna i tam sama roślina, a jej kolor zależy jedynie od tego, kiedy została zerwana.