Jak rozmrozić rybę szybko i skutecznie? Ile czasu potrzeba? Sprawdzone sposoby

Jak rozmrozić rybę szybko i skutecznie, żeby była idealna? Ile czasu potrzeba?  Czy można rozmrażać w mleku? Zapomniałeś zrobić to wcześniej? Mamy dla Ciebie rozwiązania, które sprawdzą się również na ostatnią chwilę.

Jak rozmrozić rybę szybko i skutecznie? Ile czasu potrzeba? Sprawdzone sposoby
Ewa
SKOMENTUJ

Jak szybko rozmrozić rybę? Ile czasu rozmraża się filet?

W przedświątecznej bieganinie niektóre rzeczy mogą wypaść nam z głowy. Niektórzy zakupy robią dużo wcześniej, mrożąc produkty. Nic więc dziwnego, że w natłoku obowiązków zdarza nam się o czymś zapomnieć. Mamy dla Ciebie sprawdzone sposoby na szybkie i skuteczne rozmrożenie ryby. Ile czasu potrzebujesz?

Rozmrażanie ryby – filety w mleku. Jeśli masz rybę w filetach lub dzwonkach wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw w woreczku, w którym była mrożona. Do miski wlej letnią wodę lub mleko i umieść rybę w misce. Mleko sprawi, że ryba nie będzie wydzielała nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia.

Kolejny sposób na rozmrażanie ryby. Jeśli bardzo Ci się spieszy, a kawałki wciąż są zamrożone i zanurzone w wodzie, to wyjmij je z miski, posól i włóż do lodówki na 5 minut.

Salmon in market
Salmon in market

Rozmrażanie ryby bez czekania. Szybki sposób

Czas nagli, a ryba jeszcze w piekarniku? Wyciągnij ją z woreczka i włóż pod bieżącą, zimną wodę. Stopniowo podnoś jej temperaturę, aż będzie ciepła. Pozostaw rybę w ciepłej wodzie do momentu rozmrożenia.

Rozmrażanie ryby w piekarniku

Jeśli chcesz przyrządzić mrożoną rybę w piekarniku, to możesz ją tam również rozmrozić. Porcję zamrożonej ryby należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. W jakiej temperaturze rozmrażać rybę w piekarniku? Najpierw ustawiamy temperaturę około 70°C, a dopiero w momencie, gdy lód na powierzchni skórki zacznie się topić, stopniowo zwiększamy moc grzania. Wraz ze wzrostem temperatury i nagrzewaniem się pieca, ryba będzie stopniowo się rozmrażać.

Gotowanie bez rozmrażania ryby

Możesz przygotować rybę również bez wcześniejszego rozmrażania. Możesz kawałki zamrożonej ryby przygotować na parze, zawinąć w folię i upiec w piekarniku zgodnie z przepisem. Jeśli robisz zupę czy sos z kawałkami ryby, również możesz pominąć rozmrażanie. Dodaj jednak mięso pod koniec gotowania, żeby ryba się nie rozpadła. Ten sposób na rozmrażanie ryby może być najszybszy.

Rozmrażanie ryby – najczęstsze błędy. Jakie?

Obraz

Po pierwsze, przed dalszą obróbką rybę osusz ręcznikiem papierowym. Nie powinno się też rozmrażać ryb wrzątkiem- duże różnice temperatur sprawią, że białko może się ściąć i mięso nie będzie już tak smaczne. Rybę najlepiej rozmrażać w lodówce – dzięki temu mamy mniejszą szansę na rozwój szkodliwych drobnoustrojów. To często popełniany błąd przy rozmrażaniu ryby.

Czy rozmrażać rybę (filety, dzwonki) w mikrofali?

Istotna kwestia: rozmrażanie ryby w mikrofalówce nie zawsze jest zalecane, szczególnie jeśli nie posiada ona funkcji defrost. Przemyśl to, by nie popełnić błędu przy rozmrażaniu filetów czy dzwonków.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia