Jak rozmrozić rybę szybko i skutecznie? Ile czasu potrzeba? Sprawdzone sposoby
Jak rozmrozić rybę szybko i skutecznie, żeby była idealna? Ile czasu potrzeba? Czy można rozmrażać w mleku? Zapomniałeś zrobić to wcześniej? Mamy dla Ciebie rozwiązania, które sprawdzą się również na ostatnią chwilę.
24.12.2021 | aktual.: 27.12.2021 23:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak szybko rozmrozić rybę? Ile czasu rozmraża się filet?
W przedświątecznej bieganinie niektóre rzeczy mogą wypaść nam z głowy. Niektórzy zakupy robią dużo wcześniej, mrożąc produkty. Nic więc dziwnego, że w natłoku obowiązków zdarza nam się o czymś zapomnieć. Mamy dla Ciebie sprawdzone sposoby na szybkie i skuteczne rozmrożenie ryby. Ile czasu potrzebujesz?
Rozmrażanie ryby – filety w mleku. Jeśli masz rybę w filetach lub dzwonkach wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw w woreczku, w którym była mrożona. Do miski wlej letnią wodę lub mleko i umieść rybę w misce. Mleko sprawi, że ryba nie będzie wydzielała nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia.
Kolejny sposób na rozmrażanie ryby. Jeśli bardzo Ci się spieszy, a kawałki wciąż są zamrożone i zanurzone w wodzie, to wyjmij je z miski, posól i włóż do lodówki na 5 minut.
Rozmrażanie ryby bez czekania. Szybki sposób
Czas nagli, a ryba jeszcze w piekarniku? Wyciągnij ją z woreczka i włóż pod bieżącą, zimną wodę. Stopniowo podnoś jej temperaturę, aż będzie ciepła. Pozostaw rybę w ciepłej wodzie do momentu rozmrożenia.
Rozmrażanie ryby w piekarniku
Jeśli chcesz przyrządzić mrożoną rybę w piekarniku, to możesz ją tam również rozmrozić. Porcję zamrożonej ryby należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. W jakiej temperaturze rozmrażać rybę w piekarniku? Najpierw ustawiamy temperaturę około 70°C, a dopiero w momencie, gdy lód na powierzchni skórki zacznie się topić, stopniowo zwiększamy moc grzania. Wraz ze wzrostem temperatury i nagrzewaniem się pieca, ryba będzie stopniowo się rozmrażać.
Gotowanie bez rozmrażania ryby
Możesz przygotować rybę również bez wcześniejszego rozmrażania. Możesz kawałki zamrożonej ryby przygotować na parze, zawinąć w folię i upiec w piekarniku zgodnie z przepisem. Jeśli robisz zupę czy sos z kawałkami ryby, również możesz pominąć rozmrażanie. Dodaj jednak mięso pod koniec gotowania, żeby ryba się nie rozpadła. Ten sposób na rozmrażanie ryby może być najszybszy.
Rozmrażanie ryby – najczęstsze błędy. Jakie?
Po pierwsze, przed dalszą obróbką rybę osusz ręcznikiem papierowym. Nie powinno się też rozmrażać ryb wrzątkiem- duże różnice temperatur sprawią, że białko może się ściąć i mięso nie będzie już tak smaczne. Rybę najlepiej rozmrażać w lodówce – dzięki temu mamy mniejszą szansę na rozwój szkodliwych drobnoustrojów. To często popełniany błąd przy rozmrażaniu ryby.
Czy rozmrażać rybę (filety, dzwonki) w mikrofali?
Istotna kwestia: rozmrażanie ryby w mikrofalówce nie zawsze jest zalecane, szczególnie jeśli nie posiada ona funkcji defrost. Przemyśl to, by nie popełnić błędu przy rozmrażaniu filetów czy dzwonków.