Jak rozmrozić rybę szybko i skutecznie? Ile czasu potrzeba? Sprawdzone sposoby

Jak rozmrozić rybę szybko i skutecznie, żeby była idealna? Ile czasu potrzeba?  Czy można rozmrażać w mleku? Zapomniałeś zrobić to wcześniej? Mamy dla Ciebie rozwiązania, które sprawdzą się również na ostatnią chwilę.

Obrazek
Ewa

Jak szybko rozmrozić rybę? Ile czasu rozmraża się filet?

W przedświątecznej bieganinie niektóre rzeczy mogą wypaść nam z głowy. Niektórzy zakupy robią dużo wcześniej, mrożąc produkty. Nic więc dziwnego, że w natłoku obowiązków zdarza nam się o czymś zapomnieć. Mamy dla Ciebie sprawdzone sposoby na szybkie i skuteczne rozmrożenie ryby. Ile czasu potrzebujesz?

Rozmrażanie ryby – filety w mleku. Jeśli masz rybę w filetach lub dzwonkach wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw w woreczku, w którym była mrożona. Do miski wlej letnią wodę lub mleko i umieść rybę w misce. Mleko sprawi, że ryba nie będzie wydzielała nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia.

Kolejny sposób na rozmrażanie ryby. Jeśli bardzo Ci się spieszy, a kawałki wciąż są zamrożone i zanurzone w wodzie, to wyjmij je z miski, posól i włóż do lodówki na 5 minut.

Obrazek
Salmon in market

Rozmrażanie ryby bez czekania. Szybki sposób

Czas nagli, a ryba jeszcze w piekarniku? Wyciągnij ją z woreczka i włóż pod bieżącą, zimną wodę. Stopniowo podnoś jej temperaturę, aż będzie ciepła. Pozostaw rybę w ciepłej wodzie do momentu rozmrożenia.

Rozmrażanie ryby w piekarniku

Jeśli chcesz przyrządzić mrożoną rybę w piekarniku, to możesz ją tam również rozmrozić. Porcję zamrożonej ryby należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. W jakiej temperaturze rozmrażać rybę w piekarniku? Najpierw ustawiamy temperaturę około 70°C, a dopiero w momencie, gdy lód na powierzchni skórki zacznie się topić, stopniowo zwiększamy moc grzania. Wraz ze wzrostem temperatury i nagrzewaniem się pieca, ryba będzie stopniowo się rozmrażać.

Gotowanie bez rozmrażania ryby

Możesz przygotować rybę również bez wcześniejszego rozmrażania. Możesz kawałki zamrożonej ryby przygotować na parze, zawinąć w folię i upiec w piekarniku zgodnie z przepisem. Jeśli robisz zupę czy sos z kawałkami ryby, również możesz pominąć rozmrażanie. Dodaj jednak mięso pod koniec gotowania, żeby ryba się nie rozpadła. Ten sposób na rozmrażanie ryby może być najszybszy.

Rozmrażanie ryby – najczęstsze błędy. Jakie?

Obrazek

Po pierwsze, przed dalszą obróbką rybę osusz ręcznikiem papierowym. Nie powinno się też rozmrażać ryb wrzątkiem- duże różnice temperatur sprawią, że białko może się ściąć i mięso nie będzie już tak smaczne. Rybę najlepiej rozmrażać w lodówce – dzięki temu mamy mniejszą szansę na rozwój szkodliwych drobnoustrojów. To często popełniany błąd przy rozmrażaniu ryby.

Czy rozmrażać rybę (filety, dzwonki) w mikrofali?

Istotna kwestia: rozmrażanie ryby w mikrofalówce nie zawsze jest zalecane, szczególnie jeśli nie posiada ona funkcji defrost. Przemyśl to, by nie popełnić błędu przy rozmrażaniu filetów czy dzwonków.

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀