PoradyJak rozmrozić rybę szybko i skutecznie? Ile czasu potrzeba? Sprawdzone sposoby

Jak rozmrozić rybę szybko i skutecznie? Ile czasu potrzeba? Sprawdzone sposoby

Jak rozmrozić rybę szybko i skutecznie? Ile czasu potrzeba? Sprawdzone sposoby
Ewa

24.12.2021 09:25, aktual.: 27.12.2021 23:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak rozmrozić rybę szybko i skutecznie, żeby była idealna? Ile czasu potrzeba?  Czy można rozmrażać w mleku? Zapomniałeś zrobić to wcześniej? Mamy dla Ciebie rozwiązania, które sprawdzą się również na ostatnią chwilę.

Jak szybko rozmrozić rybę? Ile czasu rozmraża się filet?

W przedświątecznej bieganinie niektóre rzeczy mogą wypaść nam z głowy. Niektórzy zakupy robią dużo wcześniej, mrożąc produkty. Nic więc dziwnego, że w natłoku obowiązków zdarza nam się o czymś zapomnieć. Mamy dla Ciebie sprawdzone sposoby na szybkie i skuteczne rozmrożenie ryby. Ile czasu potrzebujesz?

Rozmrażanie ryby – filety w mleku. Jeśli masz rybę w filetach lub dzwonkach wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw w woreczku, w którym była mrożona. Do miski wlej letnią wodę lub mleko i umieść rybę w misce. Mleko sprawi, że ryba nie będzie wydzielała nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia.

Kolejny sposób na rozmrażanie ryby. Jeśli bardzo Ci się spieszy, a kawałki wciąż są zamrożone i zanurzone w wodzie, to wyjmij je z miski, posól i włóż do lodówki na 5 minut.

Salmon in market
Salmon in market

Rozmrażanie ryby bez czekania. Szybki sposób

Czas nagli, a ryba jeszcze w piekarniku? Wyciągnij ją z woreczka i włóż pod bieżącą, zimną wodę. Stopniowo podnoś jej temperaturę, aż będzie ciepła. Pozostaw rybę w ciepłej wodzie do momentu rozmrożenia.

Rozmrażanie ryby w piekarniku

Jeśli chcesz przyrządzić mrożoną rybę w piekarniku, to możesz ją tam również rozmrozić. Porcję zamrożonej ryby należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. W jakiej temperaturze rozmrażać rybę w piekarniku? Najpierw ustawiamy temperaturę około 70°C, a dopiero w momencie, gdy lód na powierzchni skórki zacznie się topić, stopniowo zwiększamy moc grzania. Wraz ze wzrostem temperatury i nagrzewaniem się pieca, ryba będzie stopniowo się rozmrażać.

Gotowanie bez rozmrażania ryby

Możesz przygotować rybę również bez wcześniejszego rozmrażania. Możesz kawałki zamrożonej ryby przygotować na parze, zawinąć w folię i upiec w piekarniku zgodnie z przepisem. Jeśli robisz zupę czy sos z kawałkami ryby, również możesz pominąć rozmrażanie. Dodaj jednak mięso pod koniec gotowania, żeby ryba się nie rozpadła. Ten sposób na rozmrażanie ryby może być najszybszy.

Rozmrażanie ryby – najczęstsze błędy. Jakie?

Obraz

Po pierwsze, przed dalszą obróbką rybę osusz ręcznikiem papierowym. Nie powinno się też rozmrażać ryb wrzątkiem- duże różnice temperatur sprawią, że białko może się ściąć i mięso nie będzie już tak smaczne. Rybę najlepiej rozmrażać w lodówce – dzięki temu mamy mniejszą szansę na rozwój szkodliwych drobnoustrojów. To często popełniany błąd przy rozmrażaniu ryby.

Czy rozmrażać rybę (filety, dzwonki) w mikrofali?

Istotna kwestia: rozmrażanie ryby w mikrofalówce nie zawsze jest zalecane, szczególnie jeśli nie posiada ona funkcji defrost. Przemyśl to, by nie popełnić błędu przy rozmrażaniu filetów czy dzwonków.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także