Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Najlepszy sposób DIY na rozpalanie grilla

Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Czego użyć? Sezon grillowy powoli się rozkręca. Czas wyjąć akcesoria i przygotować się do wiosenno-letnich imprez przy grillu. Mamy dla Ciebie prosty patent, który ułatwi Ci rozpalanie grilla i oszczędzi sporo nerwów.

Obrazek
Ewa

Co wybrać do grilla – brykiet, węgiel, drewno?

Jeśli zastanawiasz się, co sprawdzi się najlepiej podczas grillowania, to spieszymy z małą pomocą. Wybór zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Brykiet, węgiel czy drewno – co jest najlepsze do rozpalenia grilla? Węgiel drzewny spala się najszybciej, więc szybciej można zacząć grillować- już po 15 minutach osiąga odpowiednią temperaturę żaru. Brykiet spala się wolniej i potrzeba ok. 45 minut do osiągnięcia odpowiedniej temperatury, umożliwia za to długie grillowanie. Jeśli chodzi o drewno, to najlepiej sięgnąć po suche z drzew owocowych.

Pamiętaj, żeby ustawić grilla na prostym podłożu w miejscu osłoniętym przed wiatrem. Postaraj się również, aby unoszący się dym nie leciał na innych uczestników grillowania

Obrazek

Jak zrobić rozpałkę do grilla?

Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy z grilla. Jedni sięgają po kiełbaski, inni ochoczo wybierają kaszankę, znajdą się też amatorzy kurczaka i pieczonych warzyw. Na samą myśl aż cieknie ślinka!

Zanim jednak będziemy mogli skusić się na pyszności z ognia – trzeba ten ogień rozpalić. I tutaj pojawiają się schody. Mamy jednak rozwiązanie!

Podpałka na grilla – domowy sposób DIY

Podczas rozpalania grilla zwykle towarzyszą wszystkim duże emocje. Chcemy, aby węgiel drzewny dość szybko zapłonął ogniem, a smakołyki były prędko gotowe do spożycia. Oczywiście każdy mistrz grillowania ma własne patenty na wzniecenie ognia. Niektóre są bardziej skuteczne, a inne wymagają jeszcze dopracowania. Jednak rzeczą napawającą największym strachem są wilgotne kawałki węgla drzewnego.

Jak zrobić podpałkę na grilla DIY? Jeśli po otwarciu torby, nie zużyjesz węgla drzewnego dość szybko, to może on zwyczajnie stać się wilgotny. Wówczas bardzo się natrudzisz, żeby go rozpalić. Istnieje jednak świetny sposób, aby nawet z nie do końca suchego węgla zrobić użytek. Wystarczy tylko sięgnąć po wytłoczki na jajka.

Jak szybko rozpalić grilla?

Jak rozpalić grilla, gdy nie ma podpałki? Kawałki węgla ułóż w miejscach po jajkach w wytłaczance.

Obrazek

Całość polej rozpałką (możesz pominąć ten krok), zamknij wytłaczankę i połóż ją na dnie grilla.

Obrazek

Odczekaj kilka minut. Pozwól, aby węgiel nasiąkł rozpałką. Następnie podpal wytłoczkę/wytłaczankę i gotowe! Rozpałka na grilla wg domowego sposobu jest gotowa.

Obrazek

Instrukcja wideo- rozpalanie grilla bez problemu

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze