Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Najlepszy sposób DIY na rozpalanie grilla

Jak rozpalić grilla bez rozpałki? Czego użyć? Sezon grillowy powoli się rozkręca. Czas wyjąć akcesoria i przygotować się do wiosenno-letnich imprez przy grillu. Mamy dla Ciebie prosty patent, który ułatwi Ci rozpalanie grilla i oszczędzi sporo nerwów.

Obrazek
Ewa

Co wybrać do grilla – brykiet, węgiel, drewno?

Jeśli zastanawiasz się, co sprawdzi się najlepiej podczas grillowania, to spieszymy z małą pomocą. Wybór zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Brykiet, węgiel czy drewno – co jest najlepsze do rozpalenia grilla? Węgiel drzewny spala się najszybciej, więc szybciej można zacząć grillować- już po 15 minutach osiąga odpowiednią temperaturę żaru. Brykiet spala się wolniej i potrzeba ok. 45 minut do osiągnięcia odpowiedniej temperatury, umożliwia za to długie grillowanie. Jeśli chodzi o drewno, to najlepiej sięgnąć po suche z drzew owocowych.

Pamiętaj, żeby ustawić grilla na prostym podłożu w miejscu osłoniętym przed wiatrem. Postaraj się również, aby unoszący się dym nie leciał na innych uczestników grillowania

Obrazek

Jak zrobić rozpałkę do grilla?

Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy z grilla. Jedni sięgają po kiełbaski, inni ochoczo wybierają kaszankę, znajdą się też amatorzy kurczaka i pieczonych warzyw. Na samą myśl aż cieknie ślinka!

Zanim jednak będziemy mogli skusić się na pyszności z ognia – trzeba ten ogień rozpalić. I tutaj pojawiają się schody. Mamy jednak rozwiązanie!

Podpałka na grilla – domowy sposób DIY

Podczas rozpalania grilla zwykle towarzyszą wszystkim duże emocje. Chcemy, aby węgiel drzewny dość szybko zapłonął ogniem, a smakołyki były prędko gotowe do spożycia. Oczywiście każdy mistrz grillowania ma własne patenty na wzniecenie ognia. Niektóre są bardziej skuteczne, a inne wymagają jeszcze dopracowania. Jednak rzeczą napawającą największym strachem są wilgotne kawałki węgla drzewnego.

Jak zrobić podpałkę na grilla DIY? Jeśli po otwarciu torby, nie zużyjesz węgla drzewnego dość szybko, to może on zwyczajnie stać się wilgotny. Wówczas bardzo się natrudzisz, żeby go rozpalić. Istnieje jednak świetny sposób, aby nawet z nie do końca suchego węgla zrobić użytek. Wystarczy tylko sięgnąć po wytłoczki na jajka.

Jak szybko rozpalić grilla?

Jak rozpalić grilla, gdy nie ma podpałki? Kawałki węgla ułóż w miejscach po jajkach w wytłaczance.

Obrazek

Całość polej rozpałką (możesz pominąć ten krok), zamknij wytłaczankę i połóż ją na dnie grilla.

Obrazek

Odczekaj kilka minut. Pozwól, aby węgiel nasiąkł rozpałką. Następnie podpal wytłoczkę/wytłaczankę i gotowe! Rozpałka na grilla wg domowego sposobu jest gotowa.

Obrazek

Instrukcja wideo- rozpalanie grilla bez problemu

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯