Jak rozpoznać dojrzałe awokado, aby kupić idealny owoc?

Jak rozpoznać dojrzałe awokado? To pytanie zadaje sobie wiele osób, dlatego dziś podzielę się z Tobą informacjami, które raz na zawsze rozstrzygną ten dylemat.

Obrazek
Frania

Awokado to bardzo cenne źródło witamin i składników mineralnych. Nic więc dziwnego, że owoc ten cieszy się ogromną popularnością. Co więcej, można wykorzystać go na wiele sposobów, od pasty na kanapkę, po lody z dodatkiem mięty.

I tu nagle zaczynają się schody. Idziesz do sklepu, stajesz przed koszykiem wypełnionym po brzegi awokado i nie wiesz, który owoc wybrać? Jak rozpoznać dojrzałe awokado i kupić najlepszy owoc?

Kluczem do sukcesu jest końcówka awokado!

jak rozpoznać dojrzałe awokado

Jak się okazuje, dojrzałe awokado najlepiej rozpoznać po szypułce owocu. Jeśli odchodzi ona bez problemu, a pod spodem widzimy kolor wpadający w przygaszony żółty (nie jest intensywny), to znak, że awokado jest w pełni dojrzałe. Kolor jasno zielony oznacza, że jest niedojrzałe. Z kolei barwa wpadająca w brąz to znak, że owoc jest przejrzały.

#1 Kolor

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jeśli chcesz upewnić się, że na pewno kupiłaś dojrzałe awokado, zwróć uwagę również na kolor owocu. Dojrzałe awokado będzie charakteryzowało się intensywnym kolorem w dwóch odcieniach w zależności od odmiany.

W przypadku odmiany Fuerte wybieraj owoce mocno zielone, bez widocznych ciemnych plamek. Jest to znak, że owoc jest w środku zepsuty. Z kolei dojrzałe awokado typu Hass będzie miało skórkę w ciemnofioletowych barwach.

#2 Miękkość

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Duże znaczenie przy zakupie dojrzałego awokado ma również stopień miękkości. Idealny owoc po dotknięciu będzie miękki i sprężysty jednocześnie. Skórka po takim "badaniu" powinna bez problemu powrócić do pierwotnego kształtu.

Co zrobić, kiedy kupiliśmy niedojrzałe awokado?

To jeszcze nie koniec świata. Wystarczy, że odłożymy niedojrzały owoc blisko piekarnika lub na parapecie z dostępem do słońca na 2-3 dni. Po tym czasie, awokado powinno spokojnie dojrzeć.

Przydatny może okazać się również trik z bananem i papierową torbą. Wystarczy, że umieścisz oba owoce w torbie na 1-2 dni. Banany zawierają naturalny hormon, który przyśpiesza proces dojrzewania. I to wszystko!

Teraz już wiesz jak wybierać i kupować idealne awokado!

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu