PoradyJak rozpoznać dojrzałe awokado, aby kupić idealny owoc?

Jak rozpoznać dojrzałe awokado, aby kupić idealny owoc?

Jak rozpoznać dojrzałe awokado, aby kupić idealny owoc?
Frania
17.08.2020 10:41, aktualizacja: 17.08.2020 14:16

Jak rozpoznać dojrzałe awokado? To pytanie zadaje sobie wiele osób, dlatego dziś podzielę się z Tobą informacjami, które raz na zawsze rozstrzygną ten dylemat.

Awokado to bardzo cenne źródło witamin i składników mineralnych. Nic więc dziwnego, że owoc ten cieszy się ogromną popularnością. Co więcej, można wykorzystać go na wiele sposobów, od pasty na kanapkę, po lody z dodatkiem mięty.

I tu nagle zaczynają się schody. Idziesz do sklepu, stajesz przed koszykiem wypełnionym po brzegi awokado i nie wiesz, który owoc wybrać? Jak rozpoznać dojrzałe awokado i kupić najlepszy owoc?

Kluczem do sukcesu jest końcówka awokado!

Obraz

Jak się okazuje, dojrzałe awokado najlepiej rozpoznać po szypułce owocu. Jeśli odchodzi ona bez problemu, a pod spodem widzimy kolor wpadający w przygaszony żółty (nie jest intensywny), to znak, że awokado jest w pełni dojrzałe. Kolor jasno zielony oznacza, że jest niedojrzałe. Z kolei barwa wpadająca w brąz to znak, że owoc jest przejrzały.

#1 Kolor

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Jeśli chcesz upewnić się, że na pewno kupiłaś dojrzałe awokado, zwróć uwagę również na kolor owocu. Dojrzałe awokado będzie charakteryzowało się intensywnym kolorem w dwóch odcieniach w zależności od odmiany.

W przypadku odmiany Fuerte wybieraj owoce mocno zielone, bez widocznych ciemnych plamek. Jest to znak, że owoc jest w środku zepsuty. Z kolei dojrzałe awokado typu Hass będzie miało skórkę w ciemnofioletowych barwach.

#2 Miękkość

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Duże znaczenie przy zakupie dojrzałego awokado ma również stopień miękkości. Idealny owoc po dotknięciu będzie miękki i sprężysty jednocześnie. Skórka po takim "badaniu" powinna bez problemu powrócić do pierwotnego kształtu.

Co zrobić, kiedy kupiliśmy niedojrzałe awokado?

To jeszcze nie koniec świata. Wystarczy, że odłożymy niedojrzały owoc blisko piekarnika lub na parapecie z dostępem do słońca na 2-3 dni. Po tym czasie, awokado powinno spokojnie dojrzeć.

Przydatny może okazać się również trik z bananem i papierową torbą. Wystarczy, że umieścisz oba owoce w torbie na 1-2 dni. Banany zawierają naturalny hormon, który przyśpiesza proces dojrzewania. I to wszystko!

Teraz już wiesz jak wybierać i kupować idealne awokado!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także