Jak rozpoznać dojrzałe awokado, aby kupić idealny owoc?

Jak rozpoznać dojrzałe awokado? To pytanie zadaje sobie wiele osób, dlatego dziś podzielę się z Tobą informacjami, które raz na zawsze rozstrzygną ten dylemat.

Obrazek
Frania

Awokado to bardzo cenne źródło witamin i składników mineralnych. Nic więc dziwnego, że owoc ten cieszy się ogromną popularnością. Co więcej, można wykorzystać go na wiele sposobów, od pasty na kanapkę, po lody z dodatkiem mięty.

I tu nagle zaczynają się schody. Idziesz do sklepu, stajesz przed koszykiem wypełnionym po brzegi awokado i nie wiesz, który owoc wybrać? Jak rozpoznać dojrzałe awokado i kupić najlepszy owoc?

Kluczem do sukcesu jest końcówka awokado!

jak rozpoznać dojrzałe awokado

Jak się okazuje, dojrzałe awokado najlepiej rozpoznać po szypułce owocu. Jeśli odchodzi ona bez problemu, a pod spodem widzimy kolor wpadający w przygaszony żółty (nie jest intensywny), to znak, że awokado jest w pełni dojrzałe. Kolor jasno zielony oznacza, że jest niedojrzałe. Z kolei barwa wpadająca w brąz to znak, że owoc jest przejrzały.

#1 Kolor

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jeśli chcesz upewnić się, że na pewno kupiłaś dojrzałe awokado, zwróć uwagę również na kolor owocu. Dojrzałe awokado będzie charakteryzowało się intensywnym kolorem w dwóch odcieniach w zależności od odmiany.

W przypadku odmiany Fuerte wybieraj owoce mocno zielone, bez widocznych ciemnych plamek. Jest to znak, że owoc jest w środku zepsuty. Z kolei dojrzałe awokado typu Hass będzie miało skórkę w ciemnofioletowych barwach.

#2 Miękkość

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Duże znaczenie przy zakupie dojrzałego awokado ma również stopień miękkości. Idealny owoc po dotknięciu będzie miękki i sprężysty jednocześnie. Skórka po takim "badaniu" powinna bez problemu powrócić do pierwotnego kształtu.

Co zrobić, kiedy kupiliśmy niedojrzałe awokado?

To jeszcze nie koniec świata. Wystarczy, że odłożymy niedojrzały owoc blisko piekarnika lub na parapecie z dostępem do słońca na 2-3 dni. Po tym czasie, awokado powinno spokojnie dojrzeć.

Przydatny może okazać się również trik z bananem i papierową torbą. Wystarczy, że umieścisz oba owoce w torbie na 1-2 dni. Banany zawierają naturalny hormon, który przyśpiesza proces dojrzewania. I to wszystko!

Teraz już wiesz jak wybierać i kupować idealne awokado!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej