Jak rozpoznać dojrzałe awokado, aby kupić idealny owoc?

Jak rozpoznać dojrzałe awokado? To pytanie zadaje sobie wiele osób, dlatego dziś podzielę się z Tobą informacjami, które raz na zawsze rozstrzygną ten dylemat.

Obrazek
Frania

Awokado to bardzo cenne źródło witamin i składników mineralnych. Nic więc dziwnego, że owoc ten cieszy się ogromną popularnością. Co więcej, można wykorzystać go na wiele sposobów, od pasty na kanapkę, po lody z dodatkiem mięty.

I tu nagle zaczynają się schody. Idziesz do sklepu, stajesz przed koszykiem wypełnionym po brzegi awokado i nie wiesz, który owoc wybrać? Jak rozpoznać dojrzałe awokado i kupić najlepszy owoc?

Kluczem do sukcesu jest końcówka awokado!

jak rozpoznać dojrzałe awokado

Jak się okazuje, dojrzałe awokado najlepiej rozpoznać po szypułce owocu. Jeśli odchodzi ona bez problemu, a pod spodem widzimy kolor wpadający w przygaszony żółty (nie jest intensywny), to znak, że awokado jest w pełni dojrzałe. Kolor jasno zielony oznacza, że jest niedojrzałe. Z kolei barwa wpadająca w brąz to znak, że owoc jest przejrzały.

#1 Kolor

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jeśli chcesz upewnić się, że na pewno kupiłaś dojrzałe awokado, zwróć uwagę również na kolor owocu. Dojrzałe awokado będzie charakteryzowało się intensywnym kolorem w dwóch odcieniach w zależności od odmiany.

W przypadku odmiany Fuerte wybieraj owoce mocno zielone, bez widocznych ciemnych plamek. Jest to znak, że owoc jest w środku zepsuty. Z kolei dojrzałe awokado typu Hass będzie miało skórkę w ciemnofioletowych barwach.

#2 Miękkość

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Duże znaczenie przy zakupie dojrzałego awokado ma również stopień miękkości. Idealny owoc po dotknięciu będzie miękki i sprężysty jednocześnie. Skórka po takim "badaniu" powinna bez problemu powrócić do pierwotnego kształtu.

Co zrobić, kiedy kupiliśmy niedojrzałe awokado?

To jeszcze nie koniec świata. Wystarczy, że odłożymy niedojrzały owoc blisko piekarnika lub na parapecie z dostępem do słońca na 2-3 dni. Po tym czasie, awokado powinno spokojnie dojrzeć.

Przydatny może okazać się również trik z bananem i papierową torbą. Wystarczy, że umieścisz oba owoce w torbie na 1-2 dni. Banany zawierają naturalny hormon, który przyśpiesza proces dojrzewania. I to wszystko!

Teraz już wiesz jak wybierać i kupować idealne awokado!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇