Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała na patelni? Koniecznością jest ta czynność
Ułatwianie i umilanie gotowania to nasza misja. Dlatego dzisiaj proponujemy ci ten artykuł, w którym odpowiemy na pewne popularne pytanie dotyczące spraw kulinarnych. Jak smażyć wątróbkę żeby nie pryskała?
25.12.2022 10:35
Lubimy wątróbkę. Nie będziemy ukrywać. Wiemy, że społeczeństwo można podzielić na tych co ją lubią, i co jej nienawidzą równie efektywnie, co na popierających rodzynki w serniku i protestujących wobec tej praktyki. My, mimo wszystkich złych przeżyć z wątróbką w czasach dziecięcych, naprawdę ją polubiliśmy.
Jednak musimy tu zaznaczyć, że jej przygotowania trzeba się nauczyć. Nie tylko kierując się przepisami, ale również metodą prób i błędów. Dopiero wtedy można ocenić pasującą nam proporcję przypraw, albo to, czy wolimy podroby drobiowe czy wieprzowe. Jest jednak pewna rzecz, która podczas smażenia wątróbki przeszkadzała nam najbardziej. Pryskający po całej kuchni tłuszcz.
Pryskający z wątróbki tłuszcz - czy to tylko nasz problem?
Mimo że poradziliśmy sobie z tym problemem, zaczęliśmy się zastanawiać, czy tylko my się z nim borykaliśmy. Szybko okazało się, że nie. W zasadzie pryskanie wątróbki na patelni jest równie częstym kłopotem dla gotujących, co chociażby dobór odpowiednich składników.
- Czytamy na jednym z forów internetowych.
To nas skłoniło do podsumowania sposobów, dzięki którym można uniknąć problemu pryskającej wątróbki.
Jak smażyć wątróbkę aby nie pryskała?
Strzelający z patelni tłuszcz to zazwyczaj wina cieczy, która się do niego dostała. Nie inaczej jest z wątróbką. Jak temu zapobiec?
#1 Suszenie
Przed usmażeniem wątróbki należy ją umyć. Po tej czynności może zdarzyć się, że zapomnimy o tym, jak ważne jest dokładne osuszenie mięsa przed smażeniem. Jeśli zrobisz to wystarczająco dokładnie, możesz nie martwić się o pryskający tłuszcz. Jednak to nie wszystko.
#2 Drewniana łyżka
Kiedy już zaczniesz przewracać smażącą się wątróbkę, koniecznie rób to drewnianą łyżką czy łopatką. Jeśli użyjesz czegoś ostrzejszego, możesz przebić mięso, czego następstwem będzie puszczenie soków i... opryskana kuchnia.
#3 Osłona
Jak smażyć wątróbkę aby nie pryskała, gdy powyższe sposoby się jakimś cudem nie sprawdziły? Zaopatrz się w specjalną osłonę na patelnie. Zatrzymywanie pryskającego tłuszczu to właśnie jej zadanie. Sprzęt niedrogi - a często potrzebny.
Rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube, z przepisem na staropolski bigos.