Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała na patelni? Koniecznością jest ta czynność

Ułatwianie i umilanie gotowania to nasza misja. Dlatego dzisiaj proponujemy ci ten artykuł, w którym odpowiemy na pewne popularne pytanie dotyczące spraw kulinarnych. Jak smażyć wątróbkę żeby nie pryskała?

ObrazekJak smażyć wątróbkę aby nie pryskała? - Pyszności; foto: Canva

Lubimy wątróbkę. Nie będziemy ukrywać. Wiemy, że społeczeństwo można podzielić na tych co ją lubią, i co jej nienawidzą równie efektywnie, co na popierających rodzynki w serniku i protestujących wobec tej praktyki. My, mimo wszystkich złych przeżyć z wątróbką w czasach dziecięcych, naprawdę ją polubiliśmy.

Obrazek
Jak smażyć wątróbkę aby nie pryskała? - Pyszności; foto: Canva

Jednak musimy tu zaznaczyć, że jej przygotowania trzeba się nauczyć. Nie tylko kierując się przepisami, ale również metodą prób i błędów. Dopiero wtedy można ocenić pasującą nam proporcję przypraw, albo to, czy wolimy podroby drobiowe czy wieprzowe. Jest jednak pewna rzecz, która podczas smażenia wątróbki przeszkadzała nam najbardziej. Pryskający po całej kuchni tłuszcz.

Pryskający z wątróbki tłuszcz - czy to tylko nasz problem?

Mimo że poradziliśmy sobie z tym problemem, zaczęliśmy się zastanawiać, czy tylko my się z nim borykaliśmy. Szybko okazało się, że nie. W zasadzie pryskanie wątróbki na patelni jest równie częstym kłopotem dla gotujących, co chociażby dobór odpowiednich składników.

Czy jest jakiś czarodziejski sposób na pryskającą podczas smażenia wątróbkę? Sprzątanie połowy kuchni i odplamianie ubrań po tej "wystrzałowej" (...) potrawie odbiera cały smak.

- Czytamy na jednym z forów internetowych.

To nas skłoniło do podsumowania sposobów, dzięki którym można uniknąć problemu pryskającej wątróbki.

Jak smażyć wątróbkę aby nie pryskała?

Obrazek
Jak smażyć wątróbkę aby nie pryskała? - Pyszności; foto: Canva

Strzelający z patelni tłuszcz to zazwyczaj wina cieczy, która się do niego dostała. Nie inaczej jest z wątróbką. Jak temu zapobiec?

#1 Suszenie

Przed usmażeniem wątróbki należy ją umyć. Po tej czynności może zdarzyć się, że zapomnimy o tym, jak ważne jest dokładne osuszenie mięsa przed smażeniem. Jeśli zrobisz to wystarczająco dokładnie, możesz nie martwić się o pryskający tłuszcz. Jednak to nie wszystko.

#2 Drewniana łyżka

Kiedy już zaczniesz przewracać smażącą się wątróbkę, koniecznie rób to drewnianą łyżką czy łopatką. Jeśli użyjesz czegoś ostrzejszego, możesz przebić mięso, czego następstwem będzie puszczenie soków i... opryskana kuchnia.

#3 Osłona

Jak smażyć wątróbkę aby nie pryskała, gdy powyższe sposoby się jakimś cudem nie sprawdziły? Zaopatrz się w specjalną osłonę na patelnie. Zatrzymywanie pryskającego tłuszczu to właśnie jej zadanie. Sprzęt niedrogi - a często potrzebny.

Rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube, z przepisem na staropolski bigos.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej