PrzepisJak uniknąć gorzkiego posmaku w młodej kapuście? Nasze babcie miały swój patent

Jak uniknąć gorzkiego posmaku w młodej kapuście? Nasze babcie miały swój patent

Jak uniknąć gorzkiego posmaku w młodej kapuście? Nasze babcie miały swój patent
Paulina

27.05.2022 11:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Młoda kapusta pojawiła się w sklepach, warto więc wykorzystać ją w swoich daniach. To warzywo ma wiele zastosowań i można wykorzystać je w wielu pysznych daniach. Co zrobić, by uniknąć gorzkiego posmaku?

Jak uniknąć gorzkiego posmaku?

Zanim poszatkujesz kapustę, wytnij z niej głąb. W przeciwnym razie potrawa może mieć gorzki smak. Oto główny powód tego, że ten wiosenny dodatek do obiadu staje się gorzki. Jak dokładnie to zrobić?

Młoda kapusta na straganie - Pyszności; FCanva
Młoda kapusta na straganie - Pyszności; FCanva

Jak uniknąć gorzkiego posmaku i poszatkować kapustę?

Na początku z młodej kapusty zdejmuję dziurawe i pożółkłe liście. Zostaw tylko te zdrowe. Młodą kapustę przekrój wzdłuż na pół. Następnie każdą polówkę jeszcze na pół, tak aby powstały ćwiartki. Prowadząc nóż pod katem wytnij twardy głąb. Ćwiartki kapusty pokrój na kawałki.

Kapusta ma wiele zastosowań i jedno jest pewne – zawsze świetnie smakuje. Każda przyniesiona do domu, uduszona, zasmażona lub ugotowana mówi wiosna, już jest wiosna! By ten wiosenny dar dobrze wykorzystać i cieszyć się smakiem zastosuj koniecznie te tipy by wykorzystać cały potencjał tego sezonowego warzywa.

Obraz

Użyj tych ziół, ułatwią trawienie kapusty.

Kapusta- w przypadku nadmiernego spożycia tego produktu, należy spodziewać się dolegliwości ze strony układu pokarmowego pod postacią wzdęć, uporczywych gazów, odbijania czy zgagi. Natomiast można temu zaradzić. Koper, kminek i majeranek - dodaj te przyprawy na koniec przyrządzania dania, a twoje jelita napewno Ci podziękują. Co jeszcze może się sprawdzić?

Sok z cytryny, ocet oraz przecier pomidorowy do kapusty

Te trzy składniki, mogą odmienić smak młodej kapusty. Jeśli chcesz uniknąć nudy i nie chcesz, żeby kapusta była mdła, wkomponuje je w swoje danie. Znakomicie zakwaszają i poprawiają smak kapusty. Natomiast gdy użyjemy przecieru pomidorowego np. do przygotowanie gołąbków, który da nam ten wyrazisty smak, to nie używaj już innych zakwaszaczy typu ocet.

Podstawy już masz, wiesz czego unikać i co zastosować by młoda kapusta zagościła w twojej kuchni i nie miała gorzkiego posmaku. Wykorzystaj sezon i przygotuj pyszne młode ziemniaczki z masełkiem, boczkiem i młodą kapustą. Powodzenia!

Obraz