PoradyNajwiększy sekret idealnie soczystych mielonych. Diabeł tkwi w niepozornym szczególe

Największy sekret idealnie soczystych mielonych. Diabeł tkwi w niepozornym szczególe

Nie ma nic gorszego niż suche kotlety mielone na obiad. To boli tym bardziej, że wiemy jak pyszne i soczyste potrafią być, gdy podczas ich smażenia zastosujemy się do odpowiednich wskazówek. Jeden patent na idealne mielone nie jest taki oczywisty.

Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Kotlety mielone, jako, że powstają z mieszanki składników, bywają daniem problematycznym. Każda składowa tego dania odgrywa tu ważną rolę, podobnie jak użyte proporcje. Jak się jednak okazuje, wszystko może się zepsuć nie tylko przez niepoprawnie przygotowaną mięsną masę, lecz również złą technikę smażenia.

Żeby zrozumieć jak ważne w kotletach mielonych są dobrze dobrane składniki, trzeba sobie uświadomić, jakie zadanie spełniają. Wiedząc to, będziesz potrafiła też użyć odpowiednich zamienników. Chodzi tu bowiem często nie o smak, lecz o właściwości.

Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Co więc trzeba wiedzieć? Jajko ma właściwości spajające. Bułka - spulchniające. Cebula (za sprawą ,,puszczonych" soków) sprawia, że kotlety są wilgotne. Nawet rodzaj użytego mięsa nie jest bez znaczenia. Co do zasady, masę mięsną w 70% powinno tworzyć mięso chude, a w 30% - tłuste.

A co z procesem smażenia? Poza pamiętaniem o tym, by kotlety układać na rozgrzanym tłuszczu, w nie za dużym tłoku, można zastosować jeszcze jeden, ciekawy trik. Oto przepis z jego wykorzystaniem.

Idealnie soczyste kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mleko do namoczenia
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Bułkę namocz w misce z mlekiem. Kiedy będzie już miękka, wyjmij ją i odciśnij.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do miski z mięsem mielonym. Teraz wrzuć tam jeszcze odciśniętą bułkę i jajko. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Uformuj kotlety, a na patelni rozgrzej tłuszcz - olej, masło klarowane lub smalec. Smaż obtoczone w bułce tartej kotlety z obu stron. Teraz zastosuj trik. Kiedy kotlety już się zarumienią, zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Smaż kolejne 10-15 minut pod przykrywką. Będą idealne!

Zobacz też ten przepis na przekąski ze szpinakiem i łososiem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie