Jak usmażyć rybę, aby smakowała jak nad morzem

Lato w pełni i wiele osób spędza je nad morzem, zajadając się kultową rybą i frytkami. A skoro już o takim obiedzie mowa, dziś zdradzę Ci, jak usmażyć rybę, aby smakowała, jak danie serwowane nad naszym morzem.

Obrazek
Frania

Jeśli więc w tym roku nie wybierasz się nad Morze Bałtyckie, a jednocześnie marzy Ci się rybka tam serwowana, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Dzięki dzisiejszemu przepisowi w zaciszu własnego domu przygotujesz smaczną rybę, która przywróci wspomnienia z wakacji nad morzem.

Jak usmażyć rybę, aby wyszła idealna za każdym razem?

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Potrzebne składniki:

  • kg filetów białej ryby (dorsz, flądra, pstrąg)
  • 250 ml mleka
  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • kilka szczypt soli
  • kilka szczypt pieprzu
  • 2 łyżki roztopionego masła

Dokładna instrukcja:

  1. Zakupioną rybę dokładnie opłucz. Następnie ją osusz, dopraw solą i pieprzem. Nie zapomnij także o soku z cytryny.
  2. Wstaw rybę na 45 minut do lodówki.
  3. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Jako pierwsze, połącz ze sobą mąkę i mleko.
  4. Po uzyskaniu gładkiego ciasta, dodaj do niego jajka, roztopione masło i przyprawy.
  5. Obtocz kawałki ryby w mieszance. Po czym smaż na rozgrzanej patelni z odpowiednią ilością oleju.
  6. Kiedy ryba nabierze złocistego koloru, zdejmij ją z patelni i połóż na ręczniku papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  7. Gotową rybę podawaj z frytkami lub ziemniakami. Nie zapomnij także o sałatce, która będzie tutaj pasować.
Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jak sama widzisz, nie musisz jechać nad morze, aby skosztować pysznej ryby. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją samodzielnie!

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥