Jak usmażyć rybę, aby smakowała jak nad morzem

Lato w pełni i wiele osób spędza je nad morzem, zajadając się kultową rybą i frytkami. A skoro już o takim obiedzie mowa, dziś zdradzę Ci, jak usmażyć rybę, aby smakowała, jak danie serwowane nad naszym morzem.

Obrazek
Frania

Jeśli więc w tym roku nie wybierasz się nad Morze Bałtyckie, a jednocześnie marzy Ci się rybka tam serwowana, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Dzięki dzisiejszemu przepisowi w zaciszu własnego domu przygotujesz smaczną rybę, która przywróci wspomnienia z wakacji nad morzem.

Jak usmażyć rybę, aby wyszła idealna za każdym razem?

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Potrzebne składniki:

  • kg filetów białej ryby (dorsz, flądra, pstrąg)
  • 250 ml mleka
  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • kilka szczypt soli
  • kilka szczypt pieprzu
  • 2 łyżki roztopionego masła

Dokładna instrukcja:

  1. Zakupioną rybę dokładnie opłucz. Następnie ją osusz, dopraw solą i pieprzem. Nie zapomnij także o soku z cytryny.
  2. Wstaw rybę na 45 minut do lodówki.
  3. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Jako pierwsze, połącz ze sobą mąkę i mleko.
  4. Po uzyskaniu gładkiego ciasta, dodaj do niego jajka, roztopione masło i przyprawy.
  5. Obtocz kawałki ryby w mieszance. Po czym smaż na rozgrzanej patelni z odpowiednią ilością oleju.
  6. Kiedy ryba nabierze złocistego koloru, zdejmij ją z patelni i połóż na ręczniku papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  7. Gotową rybę podawaj z frytkami lub ziemniakami. Nie zapomnij także o sałatce, która będzie tutaj pasować.
Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jak sama widzisz, nie musisz jechać nad morze, aby skosztować pysznej ryby. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją samodzielnie!

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy