Miej je na uwadze, czyszcząc kuchenny blat. Sprytne triki rozprawią się z każdą plamą
Plamy i odbarwienia sprawiają, że odechciewa ci się brać za gotowanie? Jest kilka trików, które musisz znać, aby uniknąć takiej sytuacji. Dowiedz się, jak w prosty sposób usuwać uporczywe plamy z blatów kuchennych!
30.10.2022 09:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Brudny blat kuchenny to prawdziwy koszmar dla każdego, kto ceni sobie zarówno czystość w mieszkaniu, jak i gotowanie w schludnych warunkach. Ślady użytkowania potrafią być wyjątkowo złośliwe. Na szczęście na każde z nich znajdzie się sposób.
Zanim jednak przystąpimy do odpicowania naszej kuchni, musimy zdać sobie sprawę z tego, że tworzywo, z jakiego wykonany jest nasz blat, jest wyznacznikiem środków, jakich powinniśmy użyć do jego czyszczenia.
Codzienne dbanie o blat jest ważniejsze niż myślisz
Ciężko na przykład uwierzyć, jak wielką szkodę naszemu blatu może wyrządzić zwykła woda. Wilgoć jest szczególnie groźna dla blatów drewnianych, ale powinniśmy jej unikać nawet wtedy, gdy projektowaliśmy naszą kuchnię z innego materiału.
Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na miejsca łączenia blatu z płytą indukcyjną czy zlewem. Często zapominamy o tych wyjątkowo narażonych na wilgoć miejscach!
Użyj środka czyszczącego odpowiedniego dla twojego blatu
Przechodzimy do meritum sprawy, czyli zależności między sposobem czyszczenia, a tworzywem blatu. Oto nasze porady jak radzić sobie z brudem w zależności od tego, na czym się znajduje.
- Blatlaminowany. Do jego czyszczenia użyj pasty z wody i sody oczyszczonej. Plamy z tego blatu usuniesz odrobiną soku z cytryny.
- Blat drewniany. W jego przypadku do czyszczenia użyj wilgotnej szmatki nasączonej płynem do mycia naczyń, lub specjalnym płynem do drewna. Konserwuj olejem lub woskiem przeznaczonym do kontaktu z żywnością.
- Konglomerat. Użyj mieszanki wody z mydłem, a do pozbycia się osadów kamiennych - delikatnego odkamieniacza o niskim Ph.
- Blat kamienny. Kup płyn do kamiennych powierzchni. Ten drogi rodzaj blatu nie dość, że jest narażony na odpryski, jest też wyjątkowo trudny do konserwacji.
- Blat ceramiczny. Użyj mleczka czyszczącego lub mieszanki sody oczyszczonej z cytryną. W ramach konserwacji poleruj środkiem nabłyszczającym.
Jak widzicie, na każdy blat znajdzie się patent. Powodzenia i niech żyje czystość!
Już na czyściusieńkim blacie możesz się wziąć za przyrządzanie tej pysznej kanapki z naszego kanału na YouTube!