Miej je na uwadze, czyszcząc kuchenny blat. Sprytne triki rozprawią się z każdą plamą

Plamy i odbarwienia sprawiają, że odechciewa ci się brać za gotowanie? Jest kilka trików, które musisz znać, aby uniknąć takiej sytuacji. Dowiedz się, jak w prosty sposób usuwać uporczywe plamy z blatów kuchennych!

Jak usuwać uporczywe plamy z kuchennych blatów?Jak usuwać uporczywe plamy z kuchennych blatów? - Pyszności; Foto: Canva
SKOMENTUJ

Brudny blat kuchenny to prawdziwy koszmar dla każdego, kto ceni sobie zarówno czystość w mieszkaniu, jak i gotowanie w schludnych warunkach. Ślady użytkowania potrafią być wyjątkowo złośliwe. Na szczęście na każde z nich znajdzie się sposób.

Obrazek
Jak usuwać uporczywe plamy z kuchennych blatów? - Pyszności; Foto: Canva

Zanim jednak przystąpimy do odpicowania naszej kuchni, musimy zdać sobie sprawę z tego, że tworzywo, z jakiego wykonany jest nasz blat, jest wyznacznikiem środków, jakich powinniśmy użyć do jego czyszczenia.

Codzienne dbanie o blat jest ważniejsze niż myślisz

Ciężko na przykład uwierzyć, jak wielką szkodę naszemu blatu może wyrządzić zwykła woda. Wilgoć jest szczególnie groźna dla blatów drewnianych, ale powinniśmy jej unikać nawet wtedy, gdy projektowaliśmy naszą kuchnię z innego materiału.

Obrazek
Jak usuwać uporczywe plamy z kuchennych blatów? - Pyszności; Foto: Pexels

Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na miejsca łączenia blatu z płytą indukcyjną czy zlewem. Często zapominamy o tych wyjątkowo narażonych na wilgoć miejscach!

Użyj środka czyszczącego odpowiedniego dla twojego blatu

Przechodzimy do meritum sprawy, czyli zależności między sposobem czyszczenia, a tworzywem blatu. Oto nasze porady jak radzić sobie z brudem w zależności od tego, na czym się znajduje.

  • Blatlaminowany. Do jego czyszczenia użyj pasty z wody i sody oczyszczonej. Plamy z tego blatu usuniesz odrobiną soku z cytryny.
  • Blat drewniany. W jego przypadku do czyszczenia użyj wilgotnej szmatki nasączonej płynem do mycia naczyń, lub specjalnym płynem do drewna. Konserwuj olejem lub woskiem przeznaczonym do kontaktu z żywnością.
  • Konglomerat. Użyj mieszanki wody z mydłem, a do pozbycia się osadów kamiennych - delikatnego odkamieniacza o niskim Ph.
  • Blat kamienny. Kup płyn do kamiennych powierzchni. Ten drogi rodzaj blatu nie dość, że jest narażony na odpryski, jest też wyjątkowo trudny do konserwacji.
  • Blat ceramiczny. Użyj mleczka czyszczącego lub mieszanki sody oczyszczonej z cytryną. W ramach konserwacji poleruj środkiem nabłyszczającym.

Jak widzicie, na każdy blat znajdzie się patent. Powodzenia i niech żyje czystość!

Już na czyściusieńkim blacie możesz się wziąć za przyrządzanie tej pysznej kanapki z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre