Która strona folii aluminiowej służy do zatrzymywania ciepła? Wiele osób ciągle się myli

Jak używać folii aluminiowej podczas pieczenia? Która strona zatrzyma ciepło? Zobacz, jak poprawnie jej używać i nie popełnij błędu.

ObrazekFolia aluminiowa - Foto: Canva
Ewa

Folia aluminiowa, nazywana też sreberkiem, często zajmuje honorowe miejsce w wielu polskich domach. Używamy jej nie tylko do przykrywania potraw i pakowania kanapek, ale również do pieczenia i grillowania.

Zastosowanie folii w kuchni

Szerokie zastosowanie folii sprawiło, że jest jednym z obowiązkowych elementów wyposażenia kuchni. Pieczenie delikatnego mięsa, takiego jak kurczak, w folii sprawia, że pozostaje ono soczyste i kruche. W folię zawinąć można też kaszankę na grilla i ziemniaki z dodatkami, aby nie rozpadły się podczas przygotowywania. Dodatkowo dobrze sprawdza się do przechowywanie. Niejedna mama pieczołowicie zawijała w folię przygotowane wcześniej kanapki na drugie śniadanie.

jak używać folii aluminiowej- Pyszności/ źródło: Canva
jak używać folii aluminiowej- Pyszności/ źródło: Canva

Jak używać folii aluminiowej

Aby w pełni wykorzystać potencjał tego gadżetu, dobrze jest wiedzieć, jak odpowiednio jej używać. Większość z nas sięga po rolkę bez większego namysłu- odrywamy potrzebny kawałek i gotowe. Warto jednak pochylić się nad tym, którą stroną zawijamy lub wykorzystujemy do pieczenia.

Jeśli chcesz przygotować mięso, ryby i inne potrawy w piekarniku, powinieneś zawinąć je w taki sposób, aby danie stykało się ze stroną błyszczącą. To właśnie ona odpowiada za trzymanie ciepła i sprawia, że nasze danie stygnie wolniej i lepiej trzyma temperaturę, dzięki czemu potrawy równomiernie. Wkładając żywność do lodówki, również powinniśmy przykrywać ją stroną błyszczącą do góry, co sprawi, że zostanie szybciej schłodzona.

Obrazek

Matowa strona pozwala zachować dłużej świeżość produktom spożywczym. Ogranicza dopływ temperatury, utrzymując ją na względnie stałym poziomie wewnątrz zawiniątka. Dzięki temu nasze przygotowane na drogę kanapki nie zepsują się zbyt szybko ani nie nagrzeją.

Folia aluminiowa nie do wszystkich urządzeń

Chociaż jest nieoceniona przy grillowaniu i pieczeniu, to jednak nie sprawdzi się wszędzie. Pod żadnym pozorem nie wkładaj jej do kuchenki mikrofalowej, bo grozi do zwarciem i podpaleniem. . Folii aluminiowej nie wolno łączyć z metalowymi naczyniami (np. miską), ponieważ uwalniają się wtedy związki przyczyniające się do powstawania metalicznego smaku w przechowywanych daniach.

Przepis na kultową kremówkę papieską znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej