Która strona folii aluminiowej służy do zatrzymywania ciepła? Wiele osób ciągle się myli

Jak używać folii aluminiowej podczas pieczenia? Która strona zatrzyma ciepło? Zobacz, jak poprawnie jej używać i nie popełnij błędu.

ObrazekFolia aluminiowa - Foto: Canva
Ewa

Folia aluminiowa, nazywana też sreberkiem, często zajmuje honorowe miejsce w wielu polskich domach. Używamy jej nie tylko do przykrywania potraw i pakowania kanapek, ale również do pieczenia i grillowania.

Zastosowanie folii w kuchni

Szerokie zastosowanie folii sprawiło, że jest jednym z obowiązkowych elementów wyposażenia kuchni. Pieczenie delikatnego mięsa, takiego jak kurczak, w folii sprawia, że pozostaje ono soczyste i kruche. W folię zawinąć można też kaszankę na grilla i ziemniaki z dodatkami, aby nie rozpadły się podczas przygotowywania. Dodatkowo dobrze sprawdza się do przechowywanie. Niejedna mama pieczołowicie zawijała w folię przygotowane wcześniej kanapki na drugie śniadanie.

jak używać folii aluminiowej- Pyszności/ źródło: Canva
jak używać folii aluminiowej- Pyszności/ źródło: Canva

Jak używać folii aluminiowej

Aby w pełni wykorzystać potencjał tego gadżetu, dobrze jest wiedzieć, jak odpowiednio jej używać. Większość z nas sięga po rolkę bez większego namysłu- odrywamy potrzebny kawałek i gotowe. Warto jednak pochylić się nad tym, którą stroną zawijamy lub wykorzystujemy do pieczenia.

Jeśli chcesz przygotować mięso, ryby i inne potrawy w piekarniku, powinieneś zawinąć je w taki sposób, aby danie stykało się ze stroną błyszczącą. To właśnie ona odpowiada za trzymanie ciepła i sprawia, że nasze danie stygnie wolniej i lepiej trzyma temperaturę, dzięki czemu potrawy równomiernie. Wkładając żywność do lodówki, również powinniśmy przykrywać ją stroną błyszczącą do góry, co sprawi, że zostanie szybciej schłodzona.

Obrazek

Matowa strona pozwala zachować dłużej świeżość produktom spożywczym. Ogranicza dopływ temperatury, utrzymując ją na względnie stałym poziomie wewnątrz zawiniątka. Dzięki temu nasze przygotowane na drogę kanapki nie zepsują się zbyt szybko ani nie nagrzeją.

Folia aluminiowa nie do wszystkich urządzeń

Chociaż jest nieoceniona przy grillowaniu i pieczeniu, to jednak nie sprawdzi się wszędzie. Pod żadnym pozorem nie wkładaj jej do kuchenki mikrofalowej, bo grozi do zwarciem i podpaleniem. . Folii aluminiowej nie wolno łączyć z metalowymi naczyniami (np. miską), ponieważ uwalniają się wtedy związki przyczyniające się do powstawania metalicznego smaku w przechowywanych daniach.

Przepis na kultową kremówkę papieską znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇