WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Jak wybrać dobre mango w sklepie? Wystarczy pamiętać o 3 zasadach, a zawsze trafisz w dziesiątkę

Czy wiesz jak wybrać dobre mango w sklepie? Takie, które będzie dojrzałe, soczyste i słodkie w smaku? Jeśli zastanawiasz się jak znaleźć ten idealny owoc - dzisiaj z chęcią ci podpowiemy. Dzięki temu już nigdy nie kupisz niedojrzałego, niesmacznego produktu. Poniżej zdradzamy, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze mango.

ObrazekJak wybrać dobre mango w sklepie Wystarczy pamiętać o 3 zasadach, każdy owoc będzie idealny - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Przepyszny, egzotyczny owoc

Obrazek
Mango - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Mango to przepyszny owoc, który skrywa w sobie wiele witamin takich jak A, C, czy B. Poza tym stanowi on wspaniałe źródło magnezu, żelaza, czy potasu. W efekcie spożywanie tego owocu pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy.

Oprócz wspaniałych właściwości zdrowotnych odznacza się on również wyjątkowymi walorami smakowymi. W związku z tym niekiedy sięgamy po niego w sklepie. Niestety nie każdy z nas wie jak wybrać dobre mango. Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Jak wybrać dobre mango?

Obrazek
Mango - Pyszności

Niekiedy mamy ochotę na pyszne, soczyste mango. Niestety często w sklepie oferowane są niedojrzałe lub nieświeże owoce. W konsekwencji wydajemy pieniądze na produkt, który jest niesmaczny. W takim razie jak wybrać dobre mango?

Dojrzałe mango odznacza się ładnym, zarumienionym kolorem skórki. Dodatkowo jego powierzchnia powinna delikatnie uginać się pod naciskiem. Warto zwrócić uwagę również na jego zapach. Z okolic szypułki powinien wydobywać się słodki, przyjemny aromat.

Od dzisiaj już nigdy nie będziesz musiał zastanawiać sie nad tym jak wybrać dobre mango. Wystarczy, że zwrócisz uwagę na kilka podstawowych cech. Dojrzałe mango rozpływa się w ustach! Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do koktajli, czy jako smaczna przekąska.

Pamiętaj, aby unikać zielonego, twardego owocu. Jeśli jego skórka jest pomarszczona, a na powierzchni zauważysz czarne plamy - to zły znak. Taki owoc jest już najprawdopodobniej zepsuty i nie nadaje się do spożycia. Poza tym zepsute mango rozpoznasz również po intensywnym, nieprzyjemnym zapachu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mangomisu z puree z mango krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna