Prosty patent na pozbycie się kamienia z dzbanka filtrującego wodę. Usuniesz go tanią, naturalną metodą

Dzbanek do filtrowania wody często gości w naszej kuchni. Wspaniale oczyszcza kranówkę ze szkodliwych związków chemicznych. Jednak niekiedy osadza się na nim kamień. Jak w takim razie odpowiednio usunąć go z dzbanka? Okazuje się, że jest na to kilka prostych sposobów. Poniżej zdradzamy więcej informacji.

ObrazekJak usunąć kamień z dzbanka do filtrowania wody Przetrzyj go 1 środkiem, a będzie błyszczał jak nowy - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Praktyczny dzbanek do filtrowania wody

Obrazek
dzbanek do filtrowania wody - Pyszności; Foto: Canva.com

Dzbanek do filtrowania wody jest wyjątkowo przydatny. Jednak, aby był skuteczny, należy o niego dbać. W związku z tym dzbanek taki powinien być regularnie czyszczony, a jego wkład wymieniany.

Najlepiej myć dzbanek przynajmniej raz w miesiącu. W przeciwny razie zaczną się w nim namnażać szkodliwe mikroorganizmy. W związku z tym warto poświęcić kilka minut na czyszczenie. Niekiedy jednak w dzbanku osadza się kamień. Jak w takim razie go usunąć? Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Jak usunąć kamień?

Obrazek
Ocet - Pyszności

Żywotność urządzeń kuchennych z reguły zależy w dużej mierze od tego, jak o nie dbamy. Dzbanek do filtrowania wody nie jest tutaj wyjątkiem. Jeśli zauważymy w nim osad z kamienia, warto go usunąć. Jak to zrobić i czego użyć? Okazuje się, że większość potrzebnych składników mamy w domu.

  • woda z kwaskiem cytrynowym

Zmieszaj w dużej misce wodę z kwaskiem cytrynowym. Następnie wrzuć do roztworu odpowiednie części dzbanka i odstaw je tak na około 2 godziny. Po tym czasie opłucz je pod bieżącą wodą i dokładnie umyj.

  • woda z dodatkiem octu

Jeśli nie masz przy sobie kwasku cytrynowego - użyj octu. Woda z dodatkiem tego składnika równie dobrze usunie kamień znajdujący się w dzbanku. Wystarczy, że zanurzysz jego elementy w roztworze i odstawisz je na parę godzin.

Od dzisiaj już wiesz, jak skutecznie czyścić dzbanek do filtrowania wody. Pamiętaj, że czysty dzbanek nie tylko będzie ci dłużej służył, ale również skutecznie oczyści wodę z wszelkich zanieczyszczeń.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować deser na zimno z ananasem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej