Nasmarowałam nią spód patelni i nie mogłam uwierzyć. Efekt mnie zaskoczył, nie musiałam nawet szorować

Patelnia to niezbędne naczynie kuchenne, które prawie każdy z nas ma w swoim domu. Dzięki niej możemy przygotować wspaniałe potrawy. Zazwyczaj po użyciu patelni, czyścimy jej wewnętrzną powierzchnię, na której smażyliśmy potrawę. Jednak warto również usunąć brud zalegający na spodzie naczynia. Jak to zrobić, aby nie uszkodzić patelni?

Jak wyczyścić spód patelni bez szorowaniaJak wyczyścić spód patelni bez szorowania - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Patelnia - uniwersalne naczynie kuchenne

Obrazek
Smażenie na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com

Patelnia wspaniale sprawdza się do smażenia, czy duszenia różnych potraw. Dzięki temu możemy szybko przygotować swoją ulubioną jajecznicę, czy kultowe kotlety schabowe. W związku z tym nic w tym dziwnego, że wiele osób korzysta z niej prawie codziennie.

Warto w takim razie dbać o czystość tego naczynia kuchennego. Nie tylko ważne jest usuwanie brudu zalegającego na wewnętrznej powierzchni patelni, ale również i na jej spodzie. Jak to zrobić, aby nie uszkodzić naczynia? Poniżej podajemy dziecinnie prosty sposób na wyczyszczenie spodu patelni.

Jak wyczyścić spód patelni bez szorowania?

Obrazek
Soda oczyszczona - Pyszności; Foto: Canva.com

Aby wyczyścić spód patelni, potrzebujesz tylko dwóch podstawowych składników. W związku z tym do niewielkiej miseczki wsyp około 5 łyżeczek sody oczyszczonej. Następnie wlej do niej około 60 ml wody utlenionej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Spód patelni wysmaruj uprzednio przygotowaną mieszaniną i odstaw naczynie na około 15 minut. Po tym czasie przetrzyj spód wilgotną gąbką. W ten sposób szybko usuniesz zalegający brud.

Poza tym spód patelni równie dobrze możesz wyczyścić za pomocą kwasku cytrynowego. Wystarczy, że wymieszasz jedną łyżeczkę kwasku cytrynowego z niewielką ilością wrzątku. Następnie w tak przygotowanym roztworze zanurz brudną patelnię. Po kilku godzinach wyjmij patelnię z roztworu i opłucz naczynie pod bieżącą wodą.

Dzięki tym prostym sposobom od dzisiaj twoja patelnia będzie wyglądać jak nowa! Poza tym warto pamiętać, aby czyścić naczynie regularnie - dzięki temu usuniesz brud w ekspresowym tempie.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szybki deser w 15 minut krok po kroku. Wykonasz go w prosty sposób bez użycia piekarnika. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej