PrzepisRozkoszny pokazuje, co zrobić z suchych resztek ciast po Świętach. Absolutnie nic nie pójdzie na marne

Rozkoszny pokazuje, co zrobić z suchych resztek ciast po Świętach. Absolutnie nic nie pójdzie na marne

Chyba nie ma takiego domu w Polsce, w którym po Bożym Narodzeniu nie pozostał nadmiar ciast. Nawet gdy mamy do czynienia z taką sytuacją, to nic się nie zmarnuje, jeśli zdecydujesz się wykorzystać poniższy patent. Resztki ciast po świętach będą stanowić podstawę zupełnie nowego deseru.

Resztki ciast po świętach - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny
Resztki ciast po świętach - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny

Jak wykorzystać resztki ciast po świętach?

To bardzo proste. Sposobów jest przynajmniej kilka, ale my zdecydowaliśmy się zaprezentować ten wyjątkowy. Swoim pomysłem podzielił się z nami Michał Korkosz - w internecie znany jako Rozkoszny. Jeśli w Twojej kuchni zalegają resztki ciast po świętach, to możesz z nich przygotować niezwykle smaczny pudding z wiśniami. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na deser.

Przygotowanie puddingu chlebowego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny
Przygotowanie puddingu chlebowego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny

Pudding z wiśniami - w ten sposób wykorzystasz resztki ciast po świętach

Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że świąteczne produkty nie ulegną zmarnowaniu. Zamienisz je w niezwykle smaczny posiłek, który zachwyci każdego. Przekonajcie się sami!

Składniki:

  • czerstwe świąteczne ciasto drożdżowe lub makowiec
  • 2 łyżki drobnoziarnistego cukru
  • 3 duże jajka
  • szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 240 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub 3 łyżki ciemnego rumu
  • cukier puder
  • wiśnie w syropie.

Sposób przygotowania:

Resztki ciast po świętach można wykorzystać w naprawdę wyjątkowy sposób. Co najważniejsze, będzie smacznie i nic się nie zmarnuje. Rozpoczynamy od wysmarowania naczynia żaroodpornego masłem. Jajka ubijamy z wanilią i cukrem. Następnie dodajemy śmietankę, mleko i odrobinę soli morskiej drobnoziarnistej. Resztki ciasta kroimy na drobno, moczymy w jajecznej miksturze i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalewamy resztą mikstury i odstawiamy na około 10 minut do namoknięcia.

Pudding z resztek ciast po świętach - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny
Pudding z resztek ciast po świętach - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół) i pieczemy nasz deser przez około 40 minut, aż się zarumieni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z wiśniami w syropie. Taki deser smakuje idealnie, również w połączeniu ze śmietaną kremówką, jogurtem greckim lub innymi ulubionymi owocami.

Szukasz inspiracji na coś słodkiego i prostego w przygotowaniu? Przygotuj wuzetkę bez pieczenia z bitą śmietaną. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie