PrzepisRozkoszny pokazuje, co zrobić z suchych resztek ciast po Świętach. Absolutnie nic nie pójdzie na marne

Rozkoszny pokazuje, co zrobić z suchych resztek ciast po Świętach. Absolutnie nic nie pójdzie na marne

Resztki ciast po świętach - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny
Resztki ciast po świętach - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny
29.12.2022 16:15

Chyba nie ma takiego domu w Polsce, w którym po Bożym Narodzeniu nie pozostał nadmiar ciast. Nawet gdy mamy do czynienia z taką sytuacją, to nic się nie zmarnuje, jeśli zdecydujesz się wykorzystać poniższy patent. Resztki ciast po świętach będą stanowić podstawę zupełnie nowego deseru.

Jak wykorzystać resztki ciast po świętach?

To bardzo proste. Sposobów jest przynajmniej kilka, ale my zdecydowaliśmy się zaprezentować ten wyjątkowy. Swoim pomysłem podzielił się z nami Michał Korkosz - w internecie znany jako Rozkoszny. Jeśli w Twojej kuchni zalegają resztki ciast po świętach, to możesz z nich przygotować niezwykle smaczny pudding z wiśniami. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na deser.

Przygotowanie puddingu chlebowego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny
Przygotowanie puddingu chlebowego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny

Pudding z wiśniami - w ten sposób wykorzystasz resztki ciast po świętach

Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że świąteczne produkty nie ulegną zmarnowaniu. Zamienisz je w niezwykle smaczny posiłek, który zachwyci każdego. Przekonajcie się sami!

Składniki:

  • czerstwe świąteczne ciasto drożdżowe lub makowiec
  • 2 łyżki drobnoziarnistego cukru
  • 3 duże jajka
  • szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 240 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub 3 łyżki ciemnego rumu
  • cukier puder
  • wiśnie w syropie.

Sposób przygotowania:

Resztki ciast po świętach można wykorzystać w naprawdę wyjątkowy sposób. Co najważniejsze, będzie smacznie i nic się nie zmarnuje. Rozpoczynamy od wysmarowania naczynia żaroodpornego masłem. Jajka ubijamy z wanilią i cukrem. Następnie dodajemy śmietankę, mleko i odrobinę soli morskiej drobnoziarnistej. Resztki ciasta kroimy na drobno, moczymy w jajecznej miksturze i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalewamy resztą mikstury i odstawiamy na około 10 minut do namoknięcia.

Pudding z resztek ciast po świętach - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny
Pudding z resztek ciast po świętach - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Rozkoszny

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół) i pieczemy nasz deser przez około 40 minut, aż się zarumieni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z wiśniami w syropie. Taki deser smakuje idealnie, również w połączeniu ze śmietaną kremówką, jogurtem greckim lub innymi ulubionymi owocami.

Szukasz inspiracji na coś słodkiego i prostego w przygotowaniu? Przygotuj wuzetkę bez pieczenia z bitą śmietaną. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także