Mrożenie koperku w pudełku po lodach to nie jedyne rozwiązanie. Aromat zioła zachowasz innymi metodami

Koperek stanowi wspaniały dodatek do wielu pysznych potraw. Jednak niekiedy nie udaje nam się go całego wykorzystać. W związku z tym, aby przedłużyć żywotność tego pysznego produktu, często go mrozimy. Okazuje się jednak, że to niejedyne rozwiązanie. Poniżej podajemy jak zachować smak i aromat koperku na dłuższy czas.

ObrazekMrożenie w pudełku po lodach to nie jedyne rozwiązanie. Aromat koperku zachowasz innymi metodami - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jak przechowywać koperek w lodówce?

Obrazek
Koperek - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Koperek często gości w naszej kuchni. Składnik ten ceniony jest nie tylko ze względu na swój wspaniały smak, ale również rewelacyjne walory zdrowotne. W związku z tym z przyjemnością dodajemy go do wielu sałatek, czy zup. 

Jednak koperek jest dosyć delikatnym produktem. Należy zaznaczyć, że powinien on być przechowywany w odpowiednich warunkach. Jeśli chcemy, aby był świeży jeszcze przez dwa tygodnie, warto schować go do słoika. Koperek powinien być uprzednio posiekany - korzonki oraz łodygi należy usunąć.

Tak przygotowane zioło wstawiamy do słoika, zakręcamy, a następnie odstawiamy do lodówki. Ważne jest, aby w słoiku nie znajdowała się nawet kropla wody. W przeciwnym razie nasz produkt może się zepsuć.

Jak zachować świeżość koperku przez dłuższy czas?

Obrazek
Koper - Pyszności; Foto: Canva.com

Niekiedy mamy ochotę przedłużyć żywotność koperku nawet o kilka miesięcy. Jak w takim razie możemy to zrobić? Produkt ten możemy z łatwością zamrozić. W związku z tym zazwyczaj siekamy koperek, odstawiamy go do plastikowego pojemnika, a następnie do zamrażarki.

Okazuje się jednak, że to niejedyne rozwiązanie. Niektórzy konserwują koper za pomocą soli. Aby to zrobić, należy na dno słoika, w którym będziemy przechowywać koperek, wysypać niewielką ilość soli. W kolejnym kroku układamy na niej suchy, posiekany koperek i posypujemy go solą. Czynność powtarzamy.

Na końcu całość zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Świetnie sprawdzi się tutaj lodówka. W ten sposób możemy przechowywać koperek nawet przez kilka miesięcy. Produkt zachowa swój wspaniały smak oraz aromat.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować spaghetti z piekarnika - hit TikToka krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej