Jak zrobić ciasto na naleśniki bez grudek? Wystarczy, że chwycisz za niedoceniony kuchenny przedmiot
Naleśniki to jedna z prostszych potraw, jaką możemy sobie zafundować. Zrobimy ją zaledwie z kilku składników, które na pewno mamy w domu. Okazuje się, że sekretem tej potrawy jest dobrze przygotowane ciasto bez grudek. Jak zrobić naleśniki bez grudek? Wszystko wyjaśniamy poniżej.
27.09.2022 17:36
Jak zrobić ciasto na naleśniki bez grudek?
Idealne naleśniki nie są takie trudne w przygotowaniu. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii. Na początek warto zapoznać się z jedną kluczową zasadą. Podczas łączenia składników najlepiej użyć miksera bądź trzepaczki.Nie polecamy używania łyżki, ponieważ nie ma 100% pewności, że masa nie będzie mieć grudek, a konsystencja ciasta będzie jednolita.
Mąka- pamiętaj o jednej ważnej kwestii!
Mąka mące nie równa. Na pewno ci, którzy w kuchni spędzają dużo czasu przy wypiekach czy mącznych potrawach, nie raz się o tym przekonali. Wybierając mąkę typu 650, nasze naleśniki mogą wyjść nieco twarde, a masa będzie ciężka do wymieszania. Lepiej zdecydować się na inny typ mąki.
Mąkę przed połączeniem z resztą składników najlepiej przesiać przez sito, wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że powstaną grudki. Co więcej, sitko sprawia, że gotowe naleśniki są nieco delikatniejsze i bardziej puszyste. Poza tym najważniejszą zasadą, o której musimy pamiętać to, że na 1 szklankę mąki przypada 1 jajko i 1 i 1/3 szklanki mleka. Złota zasada! Pamiętaj!
Przepis na naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka masła roztopionego
- sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie potrzebne nam składniki dokładnie odmierzamy. Na sam początek przesiewamy mąkę przez sitko. Następnym krokiem będzie dodanie jajek, mleka, wody i roztopionego masła. Pamiętajmy, aby dodać szczyptę soli. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą miksera lub trzepaczki. Aby nasze ciasto było idealne, powinno spływać po łyżce, wtedy konsystencja jest najlepsza.
Na rozgrzaną patelnie lekko wsmarowaną masłem wylewamy ciasto na naleśniki. Smażymy z obu, aż naleśnik się zarumieni. Tak przygotowane danie możemy podawać na wiele różnych sposobów. Na pewno dobrze się sprawdzi domowy dżem, który będzie idealnym połączeniem z naszymi naleśnikami.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki z dodatkiem piwa krok po kroku.