Jak zrobić ciasto na naleśniki bez grudek? Wystarczy, że chwycisz za niedoceniony kuchenny przedmiot

Naleśniki to jedna z prostszych potraw, jaką możemy sobie zafundować. Zrobimy ją zaledwie z kilku składników, które na pewno mamy w domu. Okazuje się, że sekretem tej potrawy jest dobrze przygotowane ciasto bez grudek. Jak zrobić naleśniki bez grudek? Wszystko wyjaśniamy poniżej. 

ObrazekCiasto na naleśniki bez grudek - Pyszności; Foto: Canva
Paulina

Jak zrobić ciasto na naleśniki bez grudek?

Idealne naleśniki nie są takie trudne w przygotowaniu. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii. Na początek warto zapoznać się z jedną kluczową zasadą. Podczas łączenia składników najlepiej użyć miksera bądź trzepaczki.Nie polecamy używania łyżki, ponieważ nie ma 100% pewności, że masa nie będzie mieć grudek, a konsystencja ciasta będzie jednolita.

Obrazek
Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Mąka- pamiętaj o jednej ważnej kwestii!

Mąka mące nie równa. Na pewno ci, którzy w kuchni spędzają dużo czasu przy wypiekach czy mącznych potrawach, nie raz się o tym przekonali. Wybierając mąkę typu 650, nasze naleśniki mogą wyjść nieco twarde, a masa będzie ciężka do wymieszania. Lepiej zdecydować się na inny typ mąki.

Mąkę przed połączeniem z resztą składników najlepiej przesiać przez sito, wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że powstaną grudki. Co więcej, sitko sprawia, że gotowe naleśniki są nieco delikatniejsze i bardziej puszyste. Poza tym najważniejszą zasadą, o której musimy pamiętać to, że na 1 szklankę mąki przypada 1 jajko i 1 i 1/3 szklanki mleka. Złota zasada! Pamiętaj!

Obrazek
Ciasto na naleśniki - Pyszności

Przepis na naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka masła roztopionego
  • sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie potrzebne nam składniki dokładnie odmierzamy. Na sam początek przesiewamy mąkę przez sitko. Następnym krokiem będzie dodanie jajek, mleka, wody i roztopionego masła. Pamiętajmy, aby dodać szczyptę soli. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą miksera lub trzepaczki. Aby nasze ciasto było idealne, powinno spływać po łyżce, wtedy konsystencja jest najlepsza.

Na rozgrzaną patelnie lekko wsmarowaną masłem wylewamy ciasto na naleśniki. Smażymy z obu, aż naleśnik się zarumieni. Tak przygotowane danie możemy podawać na wiele różnych sposobów. Na pewno dobrze się sprawdzi domowy dżem, który będzie idealnym połączeniem z naszymi naleśnikami.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki z dodatkiem piwa krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej