Jak zrobić dobre schabowe? Poznaj sprytny patent od Ani Starmach
02.02.2023 18:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie ulega żadnej wątpliwości, że kotlety schabowe to prawdziwy rarytas, który króluje na stołach w polskich domach i to nie tylko podczas niedzielnego obiadu. Pomimo tego, że robi się je w prosty sposób, to każdy ma swoją wyjątkową recepturę. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić dobre schabowe, to poznaj patent od Ani Starmach. Popularna jurorka i kucharka zdradziła tajemniczy trik.
Sprytny patent od Ani Starmach - czyli, jak zrobić dobre schabowe?
Z pewnością, smażąc kotlety schabowe, najczęściej sięgasz po rodzinne i domowe receptury. Nie jest żadną filozofią rozbicie schabu, jego przyprawienie i usmażenie. Są jednak pewne szczegóły, dzięki którym to popularne polskie danie staje się dużo lepsze i przede wszystkim — smaczniejsze. Podstawą jest przede wszystkim najlepsze mięso - dobrze jest je kupić ze sprawdzonego źródła. Niektórzy kupują też schab z kością, ale zdecydowanie łatwiej będzie przygotować kotlety ze schabu bez kości. Jak zrobić dobre schabowe? Znaczącą rolę odgrywa też tu tłuszcz, na którym smaży się kotlety.
Najlepiej będzie sięgnąć po smalec, który ma wysoką temperaturę dymienia, przez co schabowe będą smaczniejsze. Pamiętaj też o tym, by zbyt cienko nie rozbijać schabu. Bardzo łatwo jest w ten sposób przedziurawić mięso, przez co zepsujesz cały efekt, a panierce niezwykle trudno będzie się utrzymać na schabie. Jeśli mają to być najlepsze kotlety, to dobrze jest sięgnąć po przepis od Ani Starmach. Popularna jurorka i kucharka pokazała, jak je zrobić w prosty sposób.
Dobre schabowe od Ani Starmach - poznaj przepis
Zanim przystąpisz do smażenia, zwróć uwagę na patent, który stosuje Ania Starmach. Mianowicie, do rozbijania kotletów używa folii do żywności, która zapobiegnie przedziurawieniu mięsa. To niezwykle proste i wygodne.
Składniki:
- jajko
- około 400 g schabu
- łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smażenia - olej roślinny lub smalec.
Sposób przygotowania:
Jak zrobić dobre schabowe? To bardzo proste! Mięso pokrój na kawałki i wykorzystując patent z folią spożywczą, rozbij schab. Następnie przypraw go solą i pieprzem. Każdy kawałek obtocz w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Odsącz je na ręczniku papierowym i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
A może wolisz schab z piekarnika z ogórkami i cebulą pod serową pierzynką? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: