Znamy prosty sposób na popcorn idealny, bez przypaleń i mikrofalówki

Przygotowanie popcornu na pozór wydaje się banalną sprawą. Chwila w mikrofalówce no i jest... Ale czy na pewno?

Obrazek
Frania

W rzeczywistości niewiele osób potrafi przygotować idealny popcorn, bez zmarnowania sporej ilości ziarenek lub przypalenia popularnej przekąski.

Dziś jednak raz na zawsze z tym skończymy ? Dzięki poniższemu przepisowi nie tylko przygotujesz najlepszy popcorn na świecie w zaciszu własnego domu, ale też poznasz trik, którym będziesz mógł zaskoczyć swoich znajomych.

Koniec z przypalonym popcornem z mikrofalówki. Dzięki naszemu przepisowi nie zmarnujesz ani jednego ziarenka i z pewnością nie przypalisz ulubionej przekąski.

Obrazek

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oleju koksowego lub oleju arachidowego
  • 1/3 szklanki ziaren popcornu (wysokiej jakości)
  • 1 łyżka masła (do smaku)
  • szczypta soli
Obrazek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pamiętaj, aby użyć garnka z grubszym dnem. Cały proces rozpocznij od rozgrzania oleju w garnku.
  2. Wsyp 3-4 ziarenka do garnka na rozgrzany olej i zaczekaj, aż zaczną pękać.
  3. Gdy na dnie garnka pojawi się gotowy popcorn, możesz dodać pozostałe ziarenka (pamiętaj, aby stworzyć jedną płaską warstwę).
  4. Przykryj garnek i zdejmij go z palnika. Odczekaj 30 sekund. Dzięki tej metodzie wszystkie ziarenka osiągają odpowiednią temperaturę jednocześnie, przez co za moment zaczną pękać w tym samym czasie.
  5. Ponownie postaw garnek na ogniu. Popcorn powinien pojawiać się bardzo szybko - ziarenka będą pękać jedno za drugim. Kiedy proces pękania rozpocznie się na dobre, dodatkowo delikatnie potrząśnij garnkiem.
  6. Gdy proces pękania zwolni, ponownie zdejmij garnek z palnika. Zdejmij pokrywkę i od razu przesyp wierzchnią część popcornu do miski. Dzięki temu zabiegowi nie przypalisz ulubionej przekąski znajdującej się na dole! Dokończ robienie pozostałych ziarenek.
  7. Roztop masło i dodaj do popcornu. Nie zapomnij również o soli. Smacznego!
Obrazek

Koniecznie daj znać co myślisz o tej metodzie. My już wprowadziliśmy ją w życie i jesteśmy zachwyceni ?

Wybrane dla Ciebie

Kurki mają bardzo cenną właściwość. Dlatego najlepiej spożywać je w takiej formie
Kurki mają bardzo cenną właściwość. Dlatego najlepiej spożywać je w takiej formie
Szybkie ciasteczka od Strzelczyka. Smakują jak mini szarlotki
Szybkie ciasteczka od Strzelczyka. Smakują jak mini szarlotki
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto