PoradyZnamy prosty sposób na popcorn idealny, bez przypaleń i mikrofalówki

Znamy prosty sposób na popcorn idealny, bez przypaleń i mikrofalówki

Znamy prosty sposób na popcorn idealny, bez przypaleń i mikrofalówki
Frania
20.07.2018 10:37

Przygotowanie popcornu na pozór wydaje się banalną sprawą. Chwila w mikrofalówce no i jest... Ale czy na pewno?

W rzeczywistości niewiele osób potrafi przygotować idealny popcorn, bez zmarnowania sporej ilości ziarenek lub przypalenia popularnej przekąski.

Dziś jednak raz na zawsze z tym skończymy ? Dzięki poniższemu przepisowi nie tylko przygotujesz najlepszy popcorn na świecie w zaciszu własnego domu, ale też poznasz trik, którym będziesz mógł zaskoczyć swoich znajomych.

Koniec z przypalonym popcornem z mikrofalówki. Dzięki naszemu przepisowi nie zmarnujesz ani jednego ziarenka i z pewnością nie przypalisz ulubionej przekąski.

Obraz

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oleju koksowego lub oleju arachidowego
  • 1/3 szklanki ziaren popcornu (wysokiej jakości)
  • 1 łyżka masła (do smaku)
  • szczypta soli
Obraz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pamiętaj, aby użyć garnka z grubszym dnem. Cały proces rozpocznij od rozgrzania oleju w garnku.
  2. Wsyp 3-4 ziarenka do garnka na rozgrzany olej i zaczekaj, aż zaczną pękać.
  3. Gdy na dnie garnka pojawi się gotowy popcorn, możesz dodać pozostałe ziarenka (pamiętaj, aby stworzyć jedną płaską warstwę).
  4. Przykryj garnek i zdejmij go z palnika. Odczekaj 30 sekund. Dzięki tej metodzie wszystkie ziarenka osiągają odpowiednią temperaturę jednocześnie, przez co za moment zaczną pękać w tym samym czasie.
  5. Ponownie postaw garnek na ogniu. Popcorn powinien pojawiać się bardzo szybko - ziarenka będą pękać jedno za drugim. Kiedy proces pękania rozpocznie się na dobre, dodatkowo delikatnie potrząśnij garnkiem.
  6. Gdy proces pękania zwolni, ponownie zdejmij garnek z palnika. Zdejmij pokrywkę i od razu przesyp wierzchnią część popcornu do miski. Dzięki temu zabiegowi nie przypalisz ulubionej przekąski znajdującej się na dole! Dokończ robienie pozostałych ziarenek.
  7. Roztop masło i dodaj do popcornu. Nie zapomnij również o soli. Smacznego!
Obraz

Koniecznie daj znać co myślisz o tej metodzie. My już wprowadziliśmy ją w życie i jesteśmy zachwyceni ?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także