WAŻNE
TERAZ

Media: Kijów i sojusznicy odrzucają kluczowe punkty planu pokojowego

Ta sałatka na głowę bije jarzynową. Nie może jej zabraknąć na stole w czasie Świąt

Wigilia to czas, kiedy to na stole królują śledzie w różnej postaci. Klasyczne, z owocowymi lub warzywnymi dodatkami, czy podawane w formie sałatki. Dziś proponujemy Wam tradycyjną recepturą na śledzie pod pierzynką. To wyjątkowy smak i prostota wykonania.

Śledzie pod pierzynkąŚledzie pod pierzynką - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sylwia Machnik - Milma
Karol Wiak

Śledzie pod pierzynką - tradycyjna receptura i nietypowa propozycja na wigilię

Śledzie to przysmak, który lubimy przygotowywać na święta. Zaproponowany jednak przez nas przepis na śledzie pod pierzynką to pomysł, w którym sałatka łączy się z wyjątkowym smakiem śledzi. Jest to na pewno danie, które wyróżnia się wizualnie - sałatka jest warstwowa, ze śledziami, ziemniakami i buraczkami, wzbogacona o ser żółty, jajka i ogórki kiszone. Wewnętrzne warstwy są smarowane majonezem. Tak przygotowana całość sprawi, że smakiem takich śledzi, będzie się zachwycał absolutnie każdy, kto ich spróbuje.

Obrazek
Śledzie - Pyszności, Foto: Canva

Jak przygotować śledzie pod pierzynką?

Jeśli chcesz przygotować śledzie pod pierzynką, to wiedz, że podstawą będą tu śledzie oraz wspomniane wyżej dodatki. Przygotowanie sałatki śledziowej zajmie Ci około godziny. Jednak dla samego efektu, naprawdę warto.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 250 g gotowych i wypłukanych filetów śledziowych
  • mała cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • około 500 g buraków
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 ogórki kiszone
  • około 500 g ziemniaków
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • 300 ml dowolnego majonezu

Sposób przygotowania:

Nasze śledzie pod pierzynką rozpoczynamy pokrojenia filetów śledziowych na drobne kawałeczki i skropienia ich sokiem z cytryny. Łączymy je z musztardą, olejem, drobno posiekaną cebulą, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy w dużej, szklanek salaterce. Wszystko smarujemy pierwszą warstwą majonezu. Kolejny krok tu ugotowanie buraków i ziemniaków (w mundurkach). Buraczki należy gotować przez około 90 minut, natomiast ziemniaki przez około godzinę. Po tym czasie, warzywa odcedzamy i studzimy.

Obrazek
Sałatka śledziowa - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Czas Smakosza

Gdy ziemniaki będą wystudzone, to obieramy je ze skórki, kroimy w kosteczkę i doprawiamy solą i pieprzem. Stanowią one naszą kolejną warstwę, dlatego układamy je w misce i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Smarujemy kolejną warstwą majonezu. Buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do sałatki i smarujemy majonezem. Ostatnia warstwa to jajka na twardo (posiekane), starty ser i szczypiorek. Sałatkę odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Śledzie pod pierzynką są już gotowe. Smacznego!

Lubisz wyjątkowe przekąski? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na chlebek z mozzarellą i sosem pomidorowym:

Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯