PrzepisJak zrobić miseczki z czekolady? Oto przepis na szybki deser z czekoladowym musem

Jak zrobić miseczki z czekolady? Oto przepis na szybki deser z czekoladowym musem

Jeśli szukasz inspiracji na prosty i pyszny deser- spieszymy z pomocą! Czekoladowe miseczki lodowe z prostymi i pysznymi kremami to sprawdzony przepis na przyjęcia dla dzieci i dorosłych. Składniki i przygotowanie krok po kroku.

Jak zrobić miseczki z czekolady? Oto przepis na szybki deser z czekoladowym musem
Ewa

06.05.2022 | aktual.: 06.05.2022 13:38

Przepis na miseczki z czekolady

Czekolada to najlepszy składnik wszystkich deserów. Można z niej stworzyć prawdziwe cuda, a ten przepis jest na to dowodem. Dziś stworzyliśmy czekoladowe lodowe miseczki, które wypełniliśmy pysznymi i prostymi kremami domowej roboty.

Składniki:

  • woda
  • 14 ciasteczek z nadzieniem typu Oreo
  • 60 g serka śmietankowego
  • 60 g masła orzechowego
  • 3 i 1/2 łyżeczki mleka
  • 1.2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mieszanki budniowej
  • 1 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 340 g roztopionej mlecznej czekolady
  • 340 g roztopionej białej czekolady
  • 340 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • do dekoracji: świeże maliny, posiekane orzeszki, mięta

Przepis na miseczki z czekolady

Zacznij od przygotowania miseczek. Do formy na muffiny wlej wodę i połóż patyczki do lodów. Jedną stroną oprzyj je o krawędź formy, tak jak na zdjęciu i filmiku. Formę włóż do zamrażarki.

Obraz

Następnie przejdź do przygotowania masy. W ciasteczkach oddziel krem od ciastka. Do kremu dodaj 3-4 łyżki mleka i wsyp cukier puder. Dodaj ekstrakt waniliowy i  całość dokładnie wymieszaj. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Pamiętaj, że musi być dobrze schłodzona, żeby się ubiła. Bitą śmietanę dodaj do masy z ciasteczek i wymieszaj.

Obraz

Krem z serka śmietankowego- przepis

W średniej misce wymieszaj serek śmietankowy, masło orzechowe, 1½ łyżeczki mleka, ¼ łyżeczki wanilii, ¼ szklanki cukru pudru i sól do uzyskania gładkiej konsystencji.. Najlepiej sprawdzi się tutaj gładkie, bez kawałków orzechów, ale jeśli masz w domu wersję "crunchy" to również możesz jej użyć. Najlepiej kupować masło, które w swoim składzie ma 1000% orzeszków ziemnych. Pozostałe dodatki są po prostu zbędne.

Całość wymieszaj przy pomocy szpatułki, dodając 2 łyżki wcześniej przygotowanej masy z bitej śmietany.

Obraz

Masa budyniowa

Do miseczki przesyp proszek budyniowy i dodaj do niego 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszaj i dodaj 2 łyżki bitej śmietany. Połącz składniki.

Obraz

Czekoladowe miseczki- jak zrobić?

Kremy są już gotowe, czas przygotować miseczki. W 3 miseczkach rozpuść czekoladę mleczną, gorzką i białą. Zanurzaj w nich wyjęte z formy i zamrożone bryły. Uważaj jednak, żeby nie zanurzyć całkowicie lodowego krążka.

Połóż krążki lodu w czekoladzie na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Kiedy czekolada zastygnie- zdejmij ją z lodowego patyczka.

Miseczki z ciemnej czekolady wypełnij nadzieniem czekoladowo-budyniowym i udekoruj malinami i startą czekoladą. Do miseczek z białej czekolady dodaj pokruszone ciemne części ciastek, które zostały po oddzieleniu i wypełnij masą z kremu z ciastek.

Do mlecznej miseczki włóż nadzienie orzechowego i udekoruj orzechami.

Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie