Jak zrobić miseczki z czekolady? Oto przepis na szybki deser z czekoladowym musem
Jeśli szukasz inspiracji na prosty i pyszny deser- spieszymy z pomocą! Czekoladowe miseczki lodowe z prostymi i pysznymi kremami to sprawdzony przepis na przyjęcia dla dzieci i dorosłych. Składniki i przygotowanie krok po kroku.
06.05.2022 | aktual.: 06.05.2022 13:38
Przepis na miseczki z czekolady
Czekolada to najlepszy składnik wszystkich deserów. Można z niej stworzyć prawdziwe cuda, a ten przepis jest na to dowodem. Dziś stworzyliśmy czekoladowe lodowe miseczki, które wypełniliśmy pysznymi i prostymi kremami domowej roboty.
Składniki:
- woda
- 14 ciasteczek z nadzieniem typu Oreo
- 60 g serka śmietankowego
- 60 g masła orzechowego
- 3 i 1/2 łyżeczki mleka
- 1.2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 300 ml śmietanki kremówki
- 250 g mieszanki budniowej
- 1 1/2 szklanki zimnego mleka
- 340 g roztopionej mlecznej czekolady
- 340 g roztopionej białej czekolady
- 340 g roztopionej gorzkiej czekolady
- do dekoracji: świeże maliny, posiekane orzeszki, mięta
Przepis na miseczki z czekolady
Zacznij od przygotowania miseczek. Do formy na muffiny wlej wodę i połóż patyczki do lodów. Jedną stroną oprzyj je o krawędź formy, tak jak na zdjęciu i filmiku. Formę włóż do zamrażarki.
Następnie przejdź do przygotowania masy. W ciasteczkach oddziel krem od ciastka. Do kremu dodaj 3-4 łyżki mleka i wsyp cukier puder. Dodaj ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszaj. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Pamiętaj, że musi być dobrze schłodzona, żeby się ubiła. Bitą śmietanę dodaj do masy z ciasteczek i wymieszaj.
Krem z serka śmietankowego- przepis
W średniej misce wymieszaj serek śmietankowy, masło orzechowe, 1½ łyżeczki mleka, ¼ łyżeczki wanilii, ¼ szklanki cukru pudru i sól do uzyskania gładkiej konsystencji.. Najlepiej sprawdzi się tutaj gładkie, bez kawałków orzechów, ale jeśli masz w domu wersję "crunchy" to również możesz jej użyć. Najlepiej kupować masło, które w swoim składzie ma 1000% orzeszków ziemnych. Pozostałe dodatki są po prostu zbędne.
Całość wymieszaj przy pomocy szpatułki, dodając 2 łyżki wcześniej przygotowanej masy z bitej śmietany.
Masa budyniowa
Do miseczki przesyp proszek budyniowy i dodaj do niego 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszaj i dodaj 2 łyżki bitej śmietany. Połącz składniki.
Czekoladowe miseczki- jak zrobić?
Kremy są już gotowe, czas przygotować miseczki. W 3 miseczkach rozpuść czekoladę mleczną, gorzką i białą. Zanurzaj w nich wyjęte z formy i zamrożone bryły. Uważaj jednak, żeby nie zanurzyć całkowicie lodowego krążka.
Połóż krążki lodu w czekoladzie na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Kiedy czekolada zastygnie- zdejmij ją z lodowego patyczka.
Miseczki z ciemnej czekolady wypełnij nadzieniem czekoladowo-budyniowym i udekoruj malinami i startą czekoladą. Do miseczek z białej czekolady dodaj pokruszone ciemne części ciastek, które zostały po oddzieleniu i wypełnij masą z kremu z ciastek.
Do mlecznej miseczki włóż nadzienie orzechowego i udekoruj orzechami.