PrzepisPo co kupować rogale marcińskie w cukierni, skoro domowe są tak dobre? Zdradzamy najlepszy przepis

Po co kupować rogale marcińskie w cukierni, skoro domowe są tak dobre? Zdradzamy najlepszy przepis

Już za kilka dni, kolejna rocznica odzyskania przez Polskę - niepodległości. Ten dzień świętujemy na wiele różnych sposobów. Pewnego rodzaju kulinarnym symbolem, związanym z tym świętem, jest gęsina oraz rogale świętomarcińskie. Czy wiesz, że ten słodki przysmak, przygotujesz w swoim własnym domu?

Rogale świętomarcińskie - Pyszności; Foto Canva.com
Rogale świętomarcińskie - Pyszności; Foto Canva.com

09.11.2022 12:02

Rogale świętomarcińskie - wyjątkowy smak i tradycyjna receptura!

Już od blisko miesiąca, w wielu cukierniach i sklepach królują charakterystyczne słodkie przysmaki. Składają się z ciasta półfrancuskiego, a zostały nadziane białym makiem, bakaliami i orzechami. Te oryginalne i certyfikowane przez Unię Europejską rogale, wypieka się w Poznaniu. Jednak coraz więcej cukierni w całej Polsce, chętnie wypieka te słodkie przysmaki, według receptury zbliżonej do tej oryginalnej. Również i Ty możesz spróbować swoich sił i upiec rogale świętomarcińskie w swoim własnym domu.

Rogale świętomarcińskie - Pyszności
Rogale świętomarcińskie - Pyszności

Jak przygotować domowe rogale świętomarcińskie?

Sama procedura może nie jest skomplikowana, ale na pewno czasochłonna. Do Święta Niepodległości coraz mniej czasu. Zacznij już dziś!

Składniki na ciasto:

  • łyżka suchych drożdży lub 30 g świeżych
  • szklanka lekko ciepłego mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 225 g miękkiego masła - do ciasta będziemy potrzebować 2 łyżki.

Składniki na nadzienie:

  • 100 g masy marcepanowej
  • 300 g białego maku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • pokruszone na okruszki - 3 podłużne biszkopty
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.

Składniki do posmarowania:

  • 2 łyżki mleka
  • jajko.

Składniki na lukier:

  • 3 łyżki mleka
  • szklanka cukru pudru
  • posiekane migdały do posypania.

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz przygotować smaczne rogale świętomarcińskie, to należy rozpocząć od podstawy, czyli ciasta. Suche drożdże mieszamy z cukrem, solą i mąką, dodajemy 2 łyżki masła i rozcieramy je palcami. Następnie dodajemy mleko, jajko i ekstrakt i wszystko mieszamy. Przekładamy ciasto na blat i zagniatamy do momentu, aż stanie się gładkie. Nie wyrabiamy zbyt długo i następnie je chłodzimy, uformowane w prostokąt, przez godzinę. Po tym czasie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 30 × 15 cm i smarujemy masłem, pozostawiając 0,5 cm odstępu od brzegów.

Następnie składamy 1/3 ciasta od góry, a dolną część tak, by przykryła to złożenie. Sklejamy brzegi i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 × 17 cm. Składamy je jak poprzednio i schładzamy przez 45 minut w lodówce. Proces ten należy powtórzyć 3 razy, między wałkowaniami, przez 30 minut. Po ostatnim złożeniu ciasto najlepiej jest chłodzić przez całą noc. Należy je wyjąć na 20 minut przed dalszym przygotowaniem rogali. Teraz czas na przygotowanie nadzienia do naszych rogali świętomarcińskich.

Nadziewanie rogali - Pyszności
Nadziewanie rogali - Pyszności

Mak i orzechy należy sparzyć wrzątkiem i później zmielić dwukrotnie z migdałami. Masę marcepanową rozcieramy mikserem, razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy zmielony mak z bakaliami, skórkę pomarańczową i pokruszone biszkopty. Mieszamy, dodając śmietanę, aby uzyskać plastyczną masę. Teraz ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 × 34 cm. Przecinamy wzdłuż dłuższego boku, a każdy z pasków należy pociąć na 12 trójkątów. Teraz przystępujemy do nadziewania i pieczenia rogali.

Rozkładamy nadzienie tak, by pozostawić mały odstęp od brzegu. I teraz zawijamy nasze rogale świętomarcińskie. Robimy to od podstawy trójkąta na masę, robiąc na środku nacięcie. Delikatnie odginamy na boki i zwijamy rogala. Przed pieczeniem pozostawiamy je na godzinę, do podwojenia swojej objętości. Smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak my przygotowaliśmy rogale świętomarcińskie:

Wybrane dla Ciebie