WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Jak zrobić pastę jajeczną, czyli bazę klasycznej kanapki

Pasta jajeczna jest gwiazdą kanapek, zwłaszcza tych do kupienia w lokalach czy stacjach benzynowych. Oczywiście równie często pojawia się na naszych stołach, jest sycąca, pożywna i zdrowa. Jak zrobić pastę jajeczną? Oto przepis!

Obrazekpixabay.com
Anna

Jak zrobić pastę jajeczną – porady

Pasta jajeczna i świeże pieczywo wystarczą, by nasi domownicy zjedli śniadanie ze smakiem. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na pastę, można ją przyrządzić w wersji fit, z majonezem i różnymi dodatkami. Na pasty jajeczne przepisów znajdziecie wiele, my przedstawimy Wam te najpopularniejsze. Jajeczny dip jest doskonałym i bardzo prostym w przyrządzeniu pomysłem na śniadanie. Sprawdzi się również do kanapek robionych na wynos – do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść ją na kolację. Jest również doskonałą propozycją na przekąskę, gdy przyjdą znajomi. Pastę podaną w miseczce można nabierać świeżym pieczywem, czosnkowymi grzankami albo krakersami.

Pasta jajeczna przepis

Obrazek
pixabay.com

By przygotować klasyczną pastę z jajek przygotujcie 4 jajka ugotowane na twardo, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki majonezu i posiekany szczypiorek. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kosteczkę lub rozgniatamy w miseczce widelcem. Gdy ostygną doprawiamy je solą i pieprzem, następnie dodajemy majonez. Mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.

Pasty jajeczne przepisy

Nic nie stoi na przeszkodzie, by pastę jajeczną wykonać w wersji fit. Niektórych dbających o linię odstrasza fakt, że łyżka majonezu ma aż 166 kalorii. Pasta, na którą zaraz podamy Wam przepis w jednej porcji, czyli w dwóch łyżkach ma zaledwie 45 kalorii. Przepis jest na 8 porcji, czyli na 8 kanapek. Przygotujcie 4 jajka, łyżeczkę jogurtu naturalnego, łyżeczkę musztardy sarepskiej, łyżeczkę oliwy z oliwek, szczypiorek, sól i świeżo zmielony pieprz. Przyrządzanie pasty jajecznej zaczynamy od włożenia jajek do wody i ugotowania ich na pół twardo, czyli 8 minut od momentu wrzenia. Dzięki temu pasta nie będzie sucha, a kremowa. Jajka obieramy ze skorupek rozgniatamy w miseczce widelcem i czekamy aż ostygną. Następnie mieszamy je z musztardą, jogurtem, oliwką, posiekanym szczypiorkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kolejna fitwersja pasty jajecznej, to pasta z awokado. Przygotuj 3 ugotowane na twardo jajka, ząbek czosnku, jedno dojrzałe awokado, łyżeczkę soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz, łyżeczkę oliwy, kilka listków kolendry. Obierz jajka ze skorupek, posiekaj w kosteczkę i włóż do miseczki, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, miąższ awokado wydrążony łyżką, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem oraz polej oliwą. Pastę dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj.

Pastę jajeczną możemy serwować z różnymi dodatkami, np. z uwielbianym przez wszystkich żółtym serem i czosnkiem. Przygotuj 4 jajka ugotowane na twardo, 1,5 łyżki majonezu lub kremowego serka, łyżeczkę ostrej musztardy, 10 dag żółtego sera, ząbek czosnku i świeżo zmielony pieprz. Jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kosteczkę i wkładamy do miseczki. Dodatkowo rozgniatamy je widelcem. Następnie dodajemy majonez lub kremowy serek oraz musztardę. Mieszamy aż składniki się połączą. Do naszej pasty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser trzemy na tarce z grubymi oczkami i dodajemy do dipu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Obrazek
pixabay.com

Pasta jajeczna – pomysły

Nic nie stoi na przeszkodzie, by ser zastąpić szynką. Podajemy przepis na pastę jajeczną z szynką, przygotujcie 4 ugotowane na twardo jajka, 4 plasterki szynki, posiekany szczypiorek, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz. Ostudzone jajka zetrzyj na tarko o grubych oczkach. Szynkę pokrój w kosteczkę. Do jajek dodaj majonez, szynkę, szczypiorek i dopraw solą oraz pieprzem.

Pastę jajeczną możemy podawać oddzielnie w miseczce obok pieczywa lub bezpośrednio na kanapkach.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥