NewsyJak zrobić popcorn, aby wyszedł perfekcyjny za każdym razem

Jak zrobić popcorn, aby wyszedł perfekcyjny za każdym razem

Jeśli nie wiesz jak zrobić popcorn, aby był idealny w 100%, ten artykuł powstał z myślą o Tobie.

Jak zrobić popcorn, aby wyszedł perfekcyjny za każdym razem
Frania

Nie wiem jak Ty, ale ja mam ogromną słabość do popcornu. Mogłabym jeść go na okrągło, zwłaszcza podczas piątkowego maratonu filmowego.

A czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować perfekcyjną przekąskę w zaciszu własnego domu?

Sekretem na idealny popcorn podzielił się amerykański kulinarny autorytet Alton Brown. Jak się okazuje kluczem do sukcesu jest metalowa miska i folia aluminiowa!

Obraz

Bolton zwraca uwagę na kształt miski, podkreślając:

"...olej i nieotwarte ziarna zbierają się na dnie, gdzie ciepło jest największe, podczas gdy trzaskające ziarna wznoszą się na bok z dala od ciepła”

Tym samym trik ten skutecznie zapobiega przypalaniu się popcornu.

Jak więc postępować, aby uzyskać zamierzony efekty?

  1. Na początku połącz w dużej metalowejmisce olej, ziarenka popcornu oraz sól.
  2. Następnie przykryj kuchenne urządzenie folią aluminiową, po czym zrób w niej kilka otworów przy pomocy nożyczek. Dzięki czemu uwolnisz gromadzącą się w środku parę.
  3. Brown umieszcza miskę bezpośrednio nad palnikiem, korzystając ze szczypiec do podtrzymania garnka.
  4. Cały czas potrząsaj miską. I po kilku minutach popcorn będzie gotowy!
  5. Zanim go podasz, poczekaj chwilę, bo miska z pewnością będzie nagrzana.
Obraz
I co myślisz o tym triku? Wykorzystasz go w przyszłości?

Wybrane dla Ciebie